• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Køkkenruller - fakta og gode råd om korrekt brug

Køkkenruller - fakta og gode råd om korrekt brug

Ill. til fakta om køkkenruller
Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  21. marts 2025 - Udgivet:  16. juli 2023

Køkkenruller er i mange menneskers hjem. Se, hvad det består af, og få råd om, hvad de må bruges til, og hvilke mærker du skal holde øje med.

Køkkenruller er der mange, som ikke vil undvære i køkkenet. Man kan bruge dem til at fjerne rester i vasken, tørre armatur af og lade stegte madvarer som bacon dryppe af på.

Eller kan man? For det er ikke alle køkkenruller, der kan bruges til at placere fødevarer på.

Derfor får du her en fakta-artikel, som fortæller, hvad papiret er fremstillet af, og hvad du skal holde øje med, når du køber rullerne.

Læs også disse artikler:

  • Viskestykker - fem fejl vi begår og fem gode råd
  • Karklude - fem gode råd om brug og vask af kludene
  • Non stick belægning - alt det, du skal vide
  • 10 vigtige informationer om din opvaskemaskine

Køkkenruller af nyt træ

Køkkenruller fremstilles enten af genbrugspapir eller grantræ, for eksempel er de kendte Lambi-ruller fremstillet af rest-træ, pulptræ, fra svenske skove.

Selvom genbrugspapir er den mest klimavenlige løsning, kan nyt papir også bære svanemærket, hvis det fremstilles på bæredygtig vis.

Her bruges udelukkende træ, som ikke kan bruges af industrien, og dette træ er igennem en proces, der omdanner det til papirfibre, som igen bliver til køkkenrullepapir.

Genbrugsruller

Ruller af genbrugspapir som aviser og ugeblade, skal igennem en proces, hvor man fjerner tryksværte og fyldstoffer.

Det gør man ved at opløse papiret i vand, så det bliver til en grød, der sigtes. Herefter fjernes tryksværten i et andet kar med opløsningsmidler og papirmassen bleges eventuelt.

Der findes også genanvendelige køkkenruller på markedet. De er fremstillet af bambus, og hvert ark kan vaskes og bruges op til 50 gange.

Hold øje med disse mærker

Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi kun bruger den køkkenrulle, som er beregnet til mad, når vi skal lade fødevarer dryppe af på papiret:

'Køkkenruller af genbrugspapir bør ikke anvendes til kontakt med fede fødevarer (fx til brug ved stegning af bacon), da risikoen for migration til fødevaren forøges med fedtindhold og temperatur'.

Hvis vi bruger papir, der ikke er mærket med fødevare-egnede symboler, risikerer vi at tryksværte-rester smitter af på maden.

Det mærke, du skal gå efter, er 'vinglas og gaffel'-mærket, der symboliserer, at varen er beregnet til madvarer.

Hold også øje med det kendte svanemærke, Nordens officielle miljømærke, som er et rundt, grønt logo med en hvid svane.

Køber du en køkkenrulle, der ikke er produceret af genbrugspapir men af nye papirfibre, kan du sagtens bruge papiret til at lægge mad på.

Smid papiret i madspanden

Hvor skal det brugte køkkenrullepapir smides ud? I restaffald eller madaffalds-spanden?

Langt de fleste kommuner anbefaler, at vi kommer det brugte køkkenrullepapir i madspanden alias bioaffaldsspanden. Samme vej skal i øvrigt kaffefiltre med kaffegrums.

Paprullen skal selvfølgelig i spanden med pap-affald.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Gitte Sørensen

    juli 17, 2023 at 6:09 am

    Dejligt at du også har sådanne artikler, synes dog det kunne være rart med billeder af de mærker der beskrives om .

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af grillede grøntsager.

Grillede grøntsager - sundt tilbehør lavet på grill

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Forsiden lige nu

mad på 30 minutter
Mad på 30 minutter (lækre retter på en halv time)→ Se opskriften
billede med simpel pastaret
Simpel pastaret - nem mad uden gryde og pande→ Se opskriften
billederesultat for æggewraps med laks og kylling
Æggewraps - skøn opskrift med laks eller kylling→ Se opskriften
billede med creme anglaise med jordbær
Creme Anglaise med jordbær (lækker vaniljecreme)→ Se opskriften
billede med grøn kartoffelsalat
Grøn kartoffelsalat med ærter og majs→ Se opskriften
vegetar kødsovs uden kød
Vegetar kødsovs: En lækker pastasauce uden kød→ Se opskriften
Hyldeblomst
Hyldeblomst - sommerlige opskrifter og fakta→ Se opskriften
torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé
Torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé→ Se opskriften
edamamesalat med tomat og dressing
Simpel edamamesalat med tomat og agurk→ Se opskriften
Billede resultat for jordbær parfait
Jordbær parfait - nem jordbæris uden ismaskine→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her