Kebab er en af de retter fra Mellemøsten, som vi elsker. Se, hvad det er, kend forskel på shawarma og kebab og få en række opskrifter.
Kebab betyder grillet eller stegt på persisk. Og det er temmelig præcist. For kebab er grillet kød, uanset om det er på et spyd, der ligger på en gril eller et lodret spyd, der snurrer rundt med et kebabtårn.
Det kan være lidt forvirrende at kende forskel på begreberne, for er kebab det samme som en shawarma? Og hvad med de græske gyros?
Har de noget til fælles med det andet? Når vi køber en durum, er det så også i virkeligheden det samme? Her får du svarene.
Se også min opskrift på hjemmelavet kebab krydderi.
Indhold
- Kebab er en af de retter fra Mellemøsten, som vi elsker. Se, hvad det er, kend forskel på shawarma og kebab og få en række opskrifter.
- Hvad er en kebab?
- Shish kebab
- Döner kebab
- Shawarma
- Gyros
- Kebab i overblik
- Hvad er forskellen på kebab, shawarma og gyros?
- Opskrifter
- Hjemmelavet kebab
- Kylling shawarma med autentisk smag
- Hjemmelavet shawarma a la Newyorker By Heart
- Kofta på spyd (nem opskrift på grillet köfte kebab)
- Fladbrød - nem opskrift på de flade arabiske brød
- Fladbrød med za'atar fra Mellemøsten
- Pitabrød - hjemmebagte
- FAQ
- Kommentarer
Hvad er en kebab?
Som nævnt er det grillet kød, ofte lam og okse, men det kan også være fisk eller kylling. Kebab er altså blot et udtryk for krydret og marineret kød, der oftest er skåret ud og grillet på et spyd.
Typisk serveres det på en tallerken med for eksempel yoghurt, grøntsager og brød. I den klassiske, tyrkiske iskender-kebab er brødet skåret i små stykker, hvor kød og yoghurt ligger ovenpå.
Shish kebab
Dette er den enkle version, hvor kød skæres i tern, marineres og krydres for så at blive grillet på spyd.
Ordet shish er engelsk for det tyrkiske ord şiş, som betyder spyd. Så enkelt er det. I Grækenland kaldes disse spyd souvlaki.
Döner kebab
Her kommer det berømte lodrette spyd ind i billedet. Et spyd, der er bygget kød og fedt omkring som et lille tårn.
Kødet roterer langsomt rundt i en grill, så vi får det lækre, grillstegte kød, som er skåret i tynde, strimlede stykker. Der kan være en blanding af hakket og hele kødstykker på en döner.
Shawarma
Shawarma er libanesiske svar på en döner kebab. Det er hele kødskiver, som placeres på et roterende spyd.
Godt shawarma-kød stammer fra reelle stykker kød sat sammen med fedt-stykker. Kødet kan være lam, men her i Danmark vil det ofte bestå enten af oksekød og kyllingekød.
Gyros
Gyros eller souvlaki er den græske udgave, hvor kødet både kan være bygget om et spyd, der ligger vandret og snurrer rundt over grillen eller lodret.
Typisk er der et lag fedt på toppen, som drypper ned over kødet og giver det smag og saftighed. Den mest almindelige type gyros indeholder svinekød, men man kan også få lamme-gyros.
Kebab i overblik
Type | Beskrivelse |
---|---|
Döner kebab | Tynde skiver kød (ofte okse/lammekød) stegt på lodret grillspyd, serveret i brød eller rulle. |
Shish kebab | Kød på spyd - typisk grillet, fx lam, kylling eller oksekød. |
Adana/kofta kebab | Fars (ofte lam/okse) med krydderier, formet på spyd og grillet. |
Gyros og shawarma | Ligner döner - findes især i Grækenland (gyros) og Mellemøsten (shawarma). |
Kebab i fladbrød eller pita | Serveres med salat, dressing og chili - street food-klassiker. |
Hvad er forskellen på kebab, shawarma og gyros?
Man kan godt blive forvirret over de forskellige begreber, og derfor får du denne nemme oversigt.
Navn | Oprindelse | Kødtype | Servering |
---|---|---|---|
Kebab | Tyrkisk/Mellemøsten | Lam/okse/kylling | Brød eller tallerken |
Shawarma | Arabisk | Ofte lam/kylling | Mere krydret, fladbrød |
Gyros | Græsk | Svinekød ofte | Med tzatziki og pita |
Opskrifter
Vil du prøve en kebab med hakket kød, kan du lave disse lækre grillspyd. Du kan også stege dem på panden, hvis du ikke gider at fyre op i grillen.
Hjemmelavet kebab
En god kylling-shawarma i durumbrød med alle de krydderier, som du vil genkende fra din lokale shawarmabutik. Det kan være svært at ramme smagen, men her kommer du virkelig tæt på.
Kylling shawarma med autentisk smag
Og her får du opskriften på shawarma-kød, der både kan serveres på en tallerken med grøntsager og hummus - og som passer fint i et pitabrød eller en durumrulle.
Hjemmelavet shawarma a la Newyorker By Heart
Köfte eller kofta er en slags frikadeller på spyd, der er lavet af okse- eller lammekød. De findes især i Mellemøsten, Tyrkiet og Balkanlandene, og grilles lige som kebab. Her er vores udgave:
Kofta på spyd (nem opskrift på grillet köfte kebab)
Skal du bruge arabiske fladbrød til dit grillet kød, kan du følge denne opskrift.
Fladbrød - nem opskrift på de flade arabiske brød
Du kan også bage fladbrød med za'atar, det traditionelle krydderi fra Mellemøsten. Brødene er sprøde og har en dejlig, krydret smag.
Fladbrød med za'atar fra Mellemøsten
Til sidst opskriften på super gode pitabrød, som kan fyldes med alt fra falafler og hummus til kebab-kød.
Pitabrød - hjemmebagte
FAQ
Kebab betyder grillet/stegt kød og stammer fra Mellemøsten og Tyrkiet. Der findes mange varianter, men fællesnævneren er krydret kød, som enten grilles på spyd, i skiver eller steges.
Krydderblandinger kan variere, men typisk anvendes spidskommen, koriander, paprika, chili, hvidløg og løgpulver. Nogle bruger kanel, allehånde eller kardemomme for dybde i smagen. Friske krydderurter som persille eller mynte anvendes også ofte.
Ja, både rå og tilberedt kebab kan fryses. Fars eller marineret råkød i op til 3 måneder. Stegt kebabkød i op til 2 måneder. Genopvarmes bedst på pande eller i ovn.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode