• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Shop
  • PLUS
Du er her: Forside › Viden om mad › Kartofler på glas

Kartofler på glas

billederesultat for kartofler på glas glaskartofler
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 11. november 2023 - Udgivet: 4. december 2020

Kartofler på glas er en nem måde at få kogte kartofler på, men både smag og sundhed er ikke som en friskkogt kartoffel.

Kartofler på glas (glaskartofler) kan være en kærkommen hjælp til de brunede kartofler på en travl juleaftensdag, hvor al julemaden skal tilberedes og være klar til tiden.

Nogle sværger til glaskartofler og mener, at det er den eneste rigtige måde at lave brunede kartofler, mens andre ikke rører dem med en ildtang. Og så er der dem, der elsker smagen og bekvemmeligheden så meget, at de nyder kartofler på glas året rundt.

Men hvad er der egentlig i glasset med de små, kogte kartofler i den vandige væske? Og er de lige så sunde som almindelige friske kartofler?

Hvad er der i?

Kartofler på glas er skrællede og kogte kartofler, der er lagt i en lage af vand og salt og evt. tilsætningsstoffer som ascorbinsyre E300 eller citronsyre E330.

E300 og E330 er begge antioxidanter, der tilsættes fødevarer for at forhindre iltning eller misfarvning af skrællede frugter og grøntsager og dermed forlænger fødevares holdbarhed. E300 bruges desuden til at regulere surhedsgraden i fødevaren.

E300 og E330 må bruges i alle fødevarer, der generelt må indeholde tilsætningsstoffer, det vil sige alle forarbejdede fødevarer.

Det er forskelligt om der er tilsætningsstoffer i kartofler på glas, afhængig af hvilket mærke, du vælger. Se om der er tilsætningsstoffer i lagen i ingredienslisten på glasset.

Se også: Kartoffelmos - luftig og lækker mos med kartofler

Er kartofler på glas sunde?

Kartofler er generelt sunde og nærende og en god kilde til vitaminer og mineraler, særligt er de rige på C-vitamin og kalium. Men er de forkogte kartofler på glas lige så sunde som friskkogte kartofler?

Sammenligner man indholdet af vitaminer og mineraler i glaskartofler med indholdet i friskkogte kartofler, er der generelt et lavere indhold af de fleste vitaminer og mineraler i glaskartoflerne.

En enkelt undtagelse er mængden af salt, der er højere i glaskartoflerne – ikke overraskende, da der er salt i lagen, de ligger i. Generelt får vi dog rigeligt med salt i Danmark, faktisk spiser vi mere end hvad godt er, og ifølge de officielle kostråd, bør vi skære ned på mængden af salt.

Samlet er der altså sket et tab af de sunde vitaminer og mineraler i glaskartoflerne, og du får mere sundhed i friskkogte kartofler.

Kartoflerne på glas kan desuden holde sig i op til 3 år, og spiser du dem i den sidste holdbarhedsperiode, vil indholdet af vitaminer og mineraler nok være faldet yderligere.

Kartofler er dog generelt en sund spise om de er fra glas eller ej, så er glaskartoflerne din vej til den sunde spise, så spis dem endelig.

Se også: Nemme og cremede flødekartofler i ovn

44 kroner for 1 kilo kartofler

Prisen på glaskartofler varierer og de billigste kan fås for omkring 5 kroner for et glas med 425 gram kartofler i, mens de dyrere varianter kan koste op til 20 kroner for samme mængde.

Det svarer til, at kartofler på glas koster fra 14 til 44 kroner per kilo kartofler.

Et kilo helt almindelige friske danske kartofler kan fås for under 10 kroner, så der er langt til de 44 kroner for et kilo glaskartofler. Sammenlignet med prisen på friske kartofler er glaskartoflerne altså betydeligt dyrere.

Hvad med smagen?

Men hvad så med smagen? Kartofler på glas deler tydeligt vandene i forhold til kartoffelspisere.

Der er ingen tvivl om, at det er utrolig nemt – du skal blot åbne glasset og de kogte kartofler er klar til at spise. Men er de en god smagsoplevelse?

Glaskartofler kan selvsagt ikke smage fuldstændigt som en friskkogt kartoffel. Ofte vil de forkogte glaskartofler have en lidt mere blød konsistens og kan have en tendens til at blive lidt melede.

Og også smagen ændres. Nogle af de fine aromaer vil gå tabt, og kartoflen kan få en salt og måske syrlig smag fra lagen.

Men om du kan lide smagen af kartofler på glas eller ej, vil altid være en smagssag.

Kilder: Fødevarestyrelsen, Vitakost.

Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Kate Norling

    maj 10, 2024 at 8:20 pm

    Hej Madens Verden.
    Tak for alle de skønne opstrifter.
    Må lige fortælle om en kollega jeg har haft, som altid brugte glaskartofler , indtil en dag hvor alle kartoflerne eksploderede på panden , sprang rundt i hele køkkenet sammen med hende selv,
    kartoflerne havde gæret, gætter vi på, men hun købte dem aldrig mere😀😀
    Med venlig hilsen
    Kate Norling

    Svar
« Ældre kommentarer

Mere inspiration

  • Billede af selleritoppe.
    Hvad kan man bruge selleritoppe til?
  • Billede af chokoladekage med revner.
    Derfor revner din chokoladekage
  • Billede til artikel om grapefrugt og forhøjet kolesteroltal.
    Er grapefrugt godt mod forhøjet kolesteroltal?
  • Sæson i juli
    Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af cremet spidskål med porre og ovnbagte kyllingeboller.

Cremet spidskål med porre og ovnbagte kyllingeboller

Billede af blommemuffins

Blommemuffins (lækre muffins med blommer)

Billede med havregrynsbrød.

Havregrynsbrød (nemt brød med havregryn og havreklid)

Billede med auberginefad.

Auberginefad (med aubergine, squash og tomatsauce)

Ugens vine, uge 35, 2025

Ugens vine, uge 35, 2025: Frankrig dominerer med 9 topkøb

Billede af millionsalsiccia.

Millionsalsiccia (med pasta, grøntsager og tomatsauce)

Forsiden lige nu

Billede med auberginefad.
Auberginefad (med aubergine, squash og tomatsauce)→ Se opskriften
billede til Sund aftensmad
Sund aftensmad (nemme og lækre retter)→ Se opskriften
billede til kylling Gong Bao
Kylling Gong Bao - lækker kinesisk mad→ Se opskriften
laks med porrer i fad
Laks med porrer og spidskål - en populære fiskeret→ Se opskriften
syltede citroner saltcitroner
Syltede citroner - nem opskrift på saltcitroner→ Se opskriften
Billede af millionsalsiccia.
Millionsalsiccia (med pasta, grøntsager og tomatsauce)→ Se opskriften
indisk karryret med kylling
Indisk karryret med kylling, kikærter og spinat→ Se opskriften
billede med chokoladekage
Alletiders mumse chokoladekage (nem opskrift)→ Se opskriften
Billede til mukimame med bulgur.
Mukimame med bulgur, bønner og vinaigrette→ Se opskriften
billede med blomkålspure
Blomkålspure: Cremet og lækker pure med blomkål→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her