Kammuslinger er en oplagt forret, fordi den er delikat og ser flot ud portionsanrettet. Her er fakta om skaldyret samt ideer til at bruge dem.
Kammuslinger har de smukkeste lyse, kraftige muslingeskaller, der er buet på nøjagtigt den måde, et barn ville tegne muslingskaller på.
Det er en smuk anretning, hvis man serverer muslingen i sin skal, men muslingen kan serveres på et hav af måder.
Den er den største musling i havet og kan blive op til otte cm. i bredden. Og så er den let at tilberede, da den både smager godt grillet, dampet, stegt og bagt.
Den kan bruges til pynt og som hovedingrediens. Ja, grænserne er vide for den store kammusling.
Fakta om den store musling
Kammuslingen er et bløddyr, der lever i kolde have verden over - også i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat.
Her vil den typisk opholde sig på sandbunden, hvor den kan spise sig mæt i alger og plankton. Den består af en stor, hvid lukkemuskel og rogn. Lukkemusklen er den, vi kender og spiser som kammuslinger.
Det er også lukkemusklen, muslingen bruger til at svømme og grave sig ned i sandet med.
Kammuslingen er hermafrodit, det vil sige, at den både har sæd (kaldet mælk) og æg og kan befrugte sig selv.
Næringsindhold
Næsten intet fedt og ingen kulhydrater, til gengæld godt med protein og D-vitaminer.
Ja, bløddyret er så absolut sundt, uanset om det serveres optøet fra frost eller råt.
Jeg har taget vilkårlige poser med frosne kammuslinger og kigget på næringsindholdet.
Tallene er nogenlunde ens. Her er energifordelingen for 100 gram frosne kammuslinger fra Princip:
Energi: 83 kalorier.
Kulhydrater: 2,4 gram.
Proteiner: 17 gram.
Fedt: 0,8 gram.
Opbevaring
Bløddyr som denne skal altid opbevares koldt, indtil man skal tilberede og spise dem. Rå eller kogt kan du have dem i køleskabet i max. to dage.
Hvis du har købt frosne kammuslinger, skal de spises samme dag, de er optøet.
Hvis du køber levede muslinger, ved du, at de er gode nok, hvis skallen er helt lukket - eller hvis den smækker i, når du banker på muslingeskallen.
Banker du let på skallen, skal der næsten ikke komme en lyd fra den, da det er tegn på, at den er fyldt med vand, som den skal være.
Tilberedning - pandestegning
En optøet kammusling eller en rå skal kun steges eller grilles ganske lidt. Pandestegte kammuslinger smager super godt.
Et minut på hver side og et par minutters hviletid er nok til, at den er tilberedt perfekt.
Steger man længere tid, bliver den sej. Salt gerne muslingerne ti minutter før, de skal spises, så bliver konsistensen helt i top.
Prøv denne opskrift på grillede kammuslinger.
Du kan også lave en paella, hvor kammuslingerne tilsættes til sidst, så de ikke får for meget varme.
Kilder: Naturporten.dk, Skagenfood og Den Store Danske.