• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Shop
  • PLUS
Du er her: Forside › Råvareguide › Jalapeños

Jalapeños

billede med jalapenos
Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 16. oktober 2024 - Udgivet: 6. november 2020

Jalapeños giver en dejlig, stærk smag, og de kan bruges både rå, syltede og røgede som chipotles. Her kan du læse fakta om chilifrugterne.

Jalapeños er en lille, stærk chilifrugt, der godt nok har styrke, men også en underliggende sødme.

Styrken fra de små chilifrugter kommer fra en olie med otte forskellige slags capsaicinoider. Jo højere koncentration capsaicinoider, desto mere vil det brænde i munden.

Selvom jalapeños synes temmelig stærke, er de i den milde ende af Scoville-skalaen, som er den målestok, man bruger til at beskrive chilifrugters styrke.

Jalapeños har 35.000 SHU på Scovilleskalaen, hvor en af verdens stærkeste chilier, Carolina Reaper, har en SHU på en million.

En helt almindelig snackpeber i den modsatte del af skalaen har en SHU på nul.

Inspiration til anvendelse og varianter

Vi kan bruge jalapeños til alt muligt. Det er en god standard-chili, som fås i alle mulige udgaver, blandt andet røget som chipotles.

Chipotles er jalapeños, som får lov at hænge på buskene, til de bliver mørkerøde og begynder at tørre ind på grenene.

De bliver tørret og røget efter plukning, så saften næsten svinder helt ind - fra 88 til seks procent.

Det giver en helt særlig smag, som er meget populær i for eksempel rubs til grillkød. Du kan et eksempel her:

Friske jalapeños er perfekte i salsa, både de grønne og de røde. De er også gode i supertynde skiver på en avokadomad eller i asiatiske retter.

Syltede er chilipeberen også en skøn smagsgiver til alverdens retter fra en varm gryde chili con carne til nachos med kylling eller tortillas.

Man kan også bruge nogen stykker finthakkede i en omelet, en tunsalat eller i en sandwich. Det giver lige en ekstra skarphed i smagen - som i denne mexicanske morgenmad eller i pirogger:

Huevos rancheros - nem opskrift

5 fra 9 stemmer
Huevos rancheros er mexicansk morgenmad, når den er allerbedst. En god opskrift med bla. peberfrugt, baked beans og æg. Nem at lave.
Gå til opskrift
billederesultat for huevos rancheros

Pirogger med oksekød - til aftensmad eller madpakken

5 fra 13 stemmer
Pirogger med krydret oksekød er skøn til aftensmad serveret med en stor skål salat. Men de er også gode og nemme at have med i madpakken.
Gå til opskrift
Pirogger

Holdbarhed, opbevaring og hjemmedyrkning

Friske chilifrugter gror godt nok bedst i varmen, men de kan sagtens holde en uge til to uger i køleskabet.

Dog skal du helst placere dem det luneste sted og gerne væk fra køleskabets bagside. det er nemlig her, der mest koldt.

Hvis du har købt grønne chilis, og gerne vil have dem til at modne lidt mere, skal de opbevares ved stuetemperatur. Her er holdbarheden ca. en uge.

Drivhusdyrkere kan sagtens dyrke jalapeños. de skal have lov at tørre lidt ud mellem vandingerne, så de er ret nemme at have med at gøre.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Jesper Harkjær

    maj 20, 2022 at 2:07 pm

    I tager desværre fejl med shu'en
    Almindelige jalapenos ligger på 8.000 til 12.000 Shu, hvor Carolina Reaper ligger på standard mellem 1,6 og 1,7 million Shu, men har en rekord på 2.2 million i Guinness

    Svar

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af millionsalsiccia.

Millionsalsiccia (med pasta, grøntsager og tomatsauce)

Ugens madplan uge 35

Ugens madplan uge 35 - her er lækker aftensmad til hele ugen

Billede af squashsalat af rå squash.

Squashsalat (skøn salat med rå squash, tomat og æble)

Billede af Axelborg kylling.

Axelborg kylling i tomatflødesauce med ærter

Billede af squashfritter.

Squashfritter - sprøde og lækre fritter af squash

uge34-bedsteVinkøbMV

Ugens vine, uge 34, 2025: 20 topkøb fra Australien til Champagne!

Forsiden lige nu

Karolines søndagsgryde
Karolines søndagsgryde (en nem og klassisk gryderet)→ Se opskriften
billederesultat for bærkage
Bærkage med chokolade og lækker flødecreme→ Se opskriften
billederesultat for koldhævede speltboller
Koldhævede speltboller - hæves i køleskab natten over→ Se opskriften
Billede med æblemos.
Æblemos med vanilje og flødeskum (i små dessertglas)→ Se opskriften
chiagrød med mandelmælk
Chiagrød - opskrift på sund grød med chia og mandelmælk→ Se opskriften
Billede resultat for flanksteak i grill
Flanksteak→ Se opskriften
billederesultat for italiensk kartoffelsalat med stegte kartofler
Italiensk kartoffelsalat med stegte kartofler→ Se opskriften
billede til panna cotta med lakrids
Panna cotta med lakrids og hindbærgelé→ Se opskriften
glaseret laks med honning og soja
Glaseret laks med blomkålsris og spinat - nem og lækker opskrift→ Se opskriften
kagemand af frugt
Kagemand af frugt (opskrift til en sund fødselsdag)→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her