Jalapeños giver en dejlig, stærk smag, og de kan bruges både rå, syltede og røgede som chipotles. Her kan du læse fakta om chilifrugterne.
Jalapeños er en lille, stærk chilifrugt, der godt nok har styrke, men også en underliggende sødme.
Styrken fra de små chilifrugter kommer fra en olie med otte forskellige slags capsaicinoider. Jo højere koncentration capsaicinoider, desto mere vil det brænde i munden.
Selvom jalapeños synes temmelig stærke, er de i den milde ende af Scoville-skalaen, som er den målestok, man bruger til at beskrive chilifrugters styrke.
Jalapeños har 35.000 SHU på Scovilleskalaen, hvor en af verdens stærkeste chilier, Carolina Reaper, har en SHU på en million.
En helt almindelig snackpeber i den modsatte del af skalaen har en SHU på nul.
Inspiration til anvendelse og varianter
Vi kan bruge jalapeños til alt muligt. Det er en god standard-chili, som fås i alle mulige udgaver, blandt andet røget som chipotles.
Chipotles er jalapeños, som får lov at hænge på buskene, til de bliver mørkerøde og begynder at tørre ind på grenene.
De bliver tørret og røget efter plukning, så saften næsten svinder helt ind - fra 88 til seks procent.
Det giver en helt særlig smag, som er meget populær i for eksempel rubs til grillkød. Du kan et eksempel her:
Friske jalapeños er perfekte i salsa, både de grønne og de røde. De er også gode i supertynde skiver på en avokadomad eller i asiatiske retter.
Syltede er chilipeberen også en skøn smagsgiver til alverdens retter fra en varm gryde chili con carne til nachos med kylling eller tortillas.
Man kan også bruge nogen stykker finthakkede i en omelet, en tunsalat eller i en sandwich. Det giver lige en ekstra skarphed i smagen - som i denne mexicanske morgenmad eller i pirogger:
Holdbarhed, opbevaring og hjemmedyrkning
Friske chilifrugter gror godt nok bedst i varmen, men de kan sagtens holde en uge til to uger i køleskabet.
Dog skal du helst placere dem det luneste sted og gerne væk fra køleskabets bagside. det er nemlig her, der mest koldt.
Hvis du har købt grønne chilis, og gerne vil have dem til at modne lidt mere, skal de opbevares ved stuetemperatur. Her er holdbarheden ca. en uge.
Drivhusdyrkere kan sagtens dyrke jalapeños. de skal have lov at tørre lidt ud mellem vandingerne, så de er ret nemme at have med at gøre.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Jesper Harkjær
I tager desværre fejl med shu'en
Almindelige jalapenos ligger på 8.000 til 12.000 Shu, hvor Carolina Reaper ligger på standard mellem 1,6 og 1,7 million Shu, men har en rekord på 2.2 million i Guinness