Pirogger med krydret oksekød er skøn til aftensmad serveret med en stor skål salat. Men de er også gode og nemme at have med i madpakken.
Pirogger er mættende og nemme at håndtere til frokost eller på en skovtur. Også for børn, som sagtens kan have en med i madpakken, der giver energi til resten af skoledagen.
Jeg har valgt at lave et fyld med oksekød og krydderier a la Mexico, så der er godt med smag i disse pirogger.
Man kan sagtens undlade de syltede jalapenos, hvis de skal serveres for nogen, der ikke bryder sig om stærk mad.
Det er pærelet at lave selve fyldet til pirogger. Det mest tidskrævende ved retten er rulle dejen ud og forme pirogger.
Her skal man holde tungen lige i munden, så det bliver delikate pakker i stedet for en klump brød med lidt kød i.
Opskrift på pirogger med oksekød
Ingredienser
Dej
- 25 gram gær
- 2 dl vand
- 1 dl mælk el. skyr
- 2 spsk olivenolie
- 350 gram hvedemel
- 100 gram grahamsmel
- 1 tsk salt
- 1 æg
Sådan gør du
Dej
- Kog vand og bland den kold mælk i. Når det er lillefingervarmt, blandes gæren i.
- Tilsæt derefter salt, olivenolie og grahamsmel. Rør rundt og tilsæt hvedemelet lidt ad gangen.
- Hæld blandingen ud på et bord og ælt, tilføj eventuelt hvedemel, til dejen ikke klistrer.
- Form dejen som en kugle og lad den hæve i en halv time.
Fyld
- Hak løg, hvidløg og jalapenos og skær champignons i tern.
- Steg løg, hvidløg, paprika og chili i olivenolie..
- Tilsæt oksefars og steg, til det har fået farve.
- Tilsæt champignons og rør rundt i et par minutter.
- Tilsæt tomatpure og lad det stege med et par minutter.
- Hæld vin, jalapenos og kapers i panden og lad retten simre ca. 15 minutter.
- Kødblandingen skal afkøles, før du kommer den i dine pirogger.
Pirogger
- Tænd ovnen på 180 grader over- og undervarme. Beklæd to bageplader med bagepapir.
- Tag den hævede dej og rul den flad. Jo tyndere, desto bedre.
- Del dejen i ca. 12 firkanter. Fyld herefter to spiseskefulde kød op på halvdelen af en firkant - de skal formes som trekantede pirogger. Fold resten af dejen ned over kødet og luk sammenføjningerne med en gaffel.
- Gentag med alle de andre. Lad dem hvile i 10 minutter og pensl med et sammenpisket æg.
- Bag piroggerne i ovnen i 20 minutter. Er de ikke gyldne, skal de have fem minutter ekstra.
Ekstra tips
Du kan sådan set vælge at komme alt muligt i din oksekød. Bønner, majs, revet gulerod - ja, hvad du har lyst til. Eneste regel er, at du ikke skal lave blandingen for våd.
Hvis der er for meget væde, bliver brødet blødt og sjasket i bunden, og det bliver mindre appetitligt. Plus de ikke kan bruges i en madpakke eller picnickurv.
Jeg har også eksperimenteret med en tartelet-agtig udgave, hvor jeg steger kyllingetern, grønne asparges og champignons, og kommer dem i pirogger sammen med revet ost.
De smager lige så godt, og er måske en anelse mere børnevenlige på grund af den milde smag.
Prøv også en af disse opskrifter:
Lækker rådhustærte med kransekage og hindbærmarmelade
Nem og simpel pastaret i fad i ovn
Sådan laver du ovnstegt oksefilet
Lækker og hjemmelavet karamelsauce
Sund og lækker ret med nudler og grøntsager
Snyde basser med creme
Important: No API Key Entered.
Many features are not available without adding an API Key. Please go to the YouTube Feed settings page to add an API key after following these instructions.
kommer du ikke æg i dejen
Nej, jeg pensler blot med et sammenpisket æg. Mvh Karen