Jordskok

Jordskok er en lækker rodfrugt med en nøddeagtig smag, og her kan du læse om jordskokker skal skrælles, opbevaring, fakta, få opskrifter og meget mere.
Jordskok... Enten er du glad for den, og køber gerne en pose af dem ligeså snart de er i sæson, og ellers går du forbi de mærkelige knolde i supermarkedet, fordi du ikke aner, hvad du skal bruge dem til.
Men skal vi ikke se, om vi kan gøre noget ved det?
Fakta om jordskokker
Jordskokken stammer fra planten Helianthus tuberosus, som er en op til to meter høj urt. Den dyrkes primært på grund af dens rodknolde, som er jordskokkerne.
Jordskokken er i familie med solsikken, og ikke som man måske let kunne tro artiskokken,- som botanisk set er en tidsel.
Smagen af jordskokker kan dog godt minde lidt om artiskokker.
Jordskokkerne stammer oprindeligt fra Nordamerika, hvor de har været dyrket af indianerne i tusinder af år, langt inden de blev opdaget og kom til Europa.
I køkkenet
Jordskok kan spises både rå, og tilberedte, og de kan anvendes til mange lækre retter i køkkenet.
Prøv blandt andet at tilsætte revne, rå jordskokker til salaten, eller lav en råkostsalat af meget tynde skiver af jordskokken og tilsæt ingredienser som nødder, æbler, og en fed ost – det smager himmelsk.
Tilberedte er de fantastiske både kogte, stegte, bagt i ovnen, som ingrediens i en lækker gratin, i mos, puré, og suppe.
Tip! Hvis du koger dine jordskokker, kan du undgå misfarvning ved at tilsætte en lille smule citronsaft.
Som rå smager jordskokkerne nøddeagtigt, og som tilberedte får de en dejlig mild og sødlig smag.
Skal man skrælle jordskokker?
Det er vigtigt at skure jordskokkerne grundigt, så de er fri for eventuel jord – dog kan du sagtens lade skrællen blive på, da den er med til at give dem smag.
Og så sidder der altid mange vitaminer sammen med skrællen, så det bedste er ikke at skrælle jordskokker.
Jordskokken har desuden et højt indhold af K-vitamin, C-vitamin, samt af inulin, som er et sukkerstof, der blandt andet er kendt for at gavne de gode bakterier i tarmen.
Opbevaring af jordskok
Jordskokker bør opbevares som kartofler – koldt og gerne tørt.
Næringsindhold i jordskokker
Mængde per 100 gram
Kalorier 66
Kulhydrat 14,1 gram
Kostfibre 2,6 gram
Protein 2,1 gram
Fedt 0,6 gram