Estragon

Her kan du læse hvad estragon er for noget, og hvad du præcist kan bruge denne krydderurt ud. Her er opskrifter og en oversigt over næringsindholdet.
Estragon er en krydderurt, som de fleste nok især har stiftet bekendtskab med i forbindelse med en sauce bearnaise. Det er i hvert fald der den skønne plante anvendes mest.
Men estragon er så meget mere end blot den fede og lækre bearnaise, og her kan du blive lidt klogere på den.
Fakta om estragon
Estragon hedder på latin dracunculus, hvilket betyder lille drage. Man aner dog ikke præcist hvorfor planten har fået dette navn.
Planten er en flerårig staude af kurvblomstfamilien, og den er udbredt i blandt andet Østeuropa og Sibirien, skriver havenyt.dk.
Den russiske vokser vildt mange steder i Østeuropa, mens den franske version er den bedste i køkkenet. Det skriver jeg lidt mere om under smag.
Men faktisk er der også en tysk udgave, der læner sig smagsmæssigt mest op af den franske, og som derfor også er værd at spise.
Planten bliver omkring 80 centimeter høj, og bladene er smalle og glatte. Og i øvrigt meget velduftende.
Estragonen kan også klare dig i de danske haver, hvor den dog helst skal have en del sol. Plant den eventuelt i potte eller krukke, som kan tages ind om vinteren.
Opskrifter med estragon
Flere populære opskrifter med estragon på Madens Verden:
Hasselback blomkål med estragon
Langtidsstegt cuvette med estragonsauce
Smag
Hvordan smager estragon så? Jo, man er ikke i tvivl.
Estragon smager tydeligt af lakrids eller anis, og derfor er mange nok også påpasselige med at bruge den i alt for mange retter.
Dette er dog en skam, for smagen er frisk, og altså anisagtig, men den er en god smagsgiver i mange sammenhænge.
Der findes to grundudgaver, nemlig en fransk og en russisk estragon.
Den franske regnes for den fineste, og det er også den, der har den kraftigste smag. Den russiske er mere bitter i smagen.
Estragonen kan købes både som plante og i en frysetørret udgave, og her er den friske altså bedst, fordi den er mildere i smagen. Den tørrede udgave bliver mere skarp.
Anvendelse
Allermest kendt er estragon i den franske klassiker sauce bearnaise.
Her er det netop estragonen, der giver et dejligt modspil den fede sovs, og det er et perfekt match.
Det er bladene man anvender i bearnaisen, men stilkene er gode at lave en bearnaise essens af.
Du kan også anvendes den i en estragonsmør, hvor du laver kryddersmør af smør, lidt hvidløg og finthakkede estragonblade. Det smager super godt.
Eller lav din egen estragoneddike eller estragonolie ved at komme bladene i eddike eller olie.
Se også opskriften på bearnaise sauce i sous vide.