Te med sukker smager af mere, fordi du får stimuleret dine smagsløg med den søde smag. Den rene te ”smages” nemlig mest med næsen.
Har du også oplevet, at te med sukker smager af mere, end hvis den er uden sukker?
Der er flere årsager til, at teen smager af mere, når der kommer en smule sukker i.
Te ”smages” med næsen
Smagen i den rene te uden sukker kommer primært fra aromastoffer som for eksempel duften af vanilje, kanel, citrus eller kamilleblomst.
Aromastoffer er flygtige stoffer som vi opfatter med vores lugtesans. Vi bruger altså primært vores lugtesans, når vi oplever smagen af te. Det kan lade sig gøre, fordi vi har en bagvej til vores lugtesans bagerst i mundhulen.
Det er derfor, det opleves som om te eksempelvis ”smager” af kamille, når vi har den i munden.
Lugtesansen kan faktisk registrere op mod en billion forskellige duftstoffer og er ofte vigtigere end smagssansen i forhold til, hvordan noget ”smager”.
Sukker smages på tungen
Kommer du sukker i din te, får du derimod gang i din smagssans også.
Smagssansen sidder i vores smagsløg på tungen og kan kun registrere fem smage, nemlig de fem grundsmage: Sødt, surt, salt, bittert og umami.
Sukker har en sød smag og registreres altså af smagsløgene på tungen.
Te med sukker sætter altså gang i både lugte- og smagssansen og føles dermed som om det smager af mere – fordi det rent faktisk smager af mere.
Grundsmage forstærker smagsoplevelsen
En anden årsag til, at te med sukker smager af mere er, at den søde smag fra sukker kan være med til at fremhæve nogle af de aromastoffer, der er i teen.
Grundsmagene spiller nemlig sammen med aromastofferne i vores samlede smagsoplevelse.
Derfor er det altid vigtigt at tænke grundsmagene ind i mad og sørge for at skabe en balance mellem grundsmagene og finde grundsmage, der passer godt til aromastofferne.
I tilfældet med te, er den søde smag fra sukker relevant, men der er også nogle typer af te, der smager rigtig godt med lidt citron i. Her får du tilsat den sure smag, der er med til at fremhæve teens samlede smagsoplevelse.
En te kan også være mere eller mindre bitter, og er den bliver for bitter, kan lidt sukker være med til at bløde den bitre smag op og åbne for nogle af de aromastoffer, der måske gemte sig under den høje bitterhed.
En tynd kop te
Synes du ikke din te smager af nok, kan du altså prøve at eksperimentere med at komme lidt sukker eller citron i den.
Ved at stimulere både lugte- og smagssansen, kan du få langt mere smag i din te.
En smule mælk kan også være med til at højne smagsoplevelsen, da mælken giver en mere cremet mundfornemmelse.
Men det er selvfølgelig ikke alle typer af te, der smager af mere eller bedre med sukker, citron eller mælk i. Det afhænger helt af hvilken type af te, der er tale om.
Prøv dig derfor lidt frem, så du får den bedste te-oplevelse og ikke sidder med en tynd kop te.
Læs mere om dine sanser i disse artikler og prøv de sjove øvelser, der tester og træner dine sanser:
Sanser: Derfor smager du med næsen
Øvelse: Sådan tester du lugtesansen
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: