• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Hvad er laktose? Fakta om mælkesukker

Hvad er laktose? Fakta om mælkesukker

Laktose
Del gerne:
10
SHARES
FacebookMessenger10PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  28. januar 2023 - Udgivet:  28. januar 2023

Laktoseintolerans er blevet lidt af en folkesygdom, men hvad er laktose egentligt, og hvorfor er der nogle, der ikke kan tåle det?

Laktose kaldes også for mælkesukker og findes som en naturlig bestanddel af mælk.

Som navnet mælkesukker angiver, så består det af to forskellige sukkerstoffer: Glukose og galaktose.

De to sukkerstoffer er mindre søde end almindelige sukker (sucrose), hvorfor mælken ikke har en meget sød smag.

Hvor findes laktose?

Laktose findes i alle former for mælk, altså i både skummet-, mini-, let-, sød-, kærne- og kakaomælk.

Det findes desuden i mælkeprodukter som yoghurt, skyr, smør, ost osv. Dog er der betydeligt mere laktose i den rene mælk end i forarbejdede mælkeprodukter som yoghurt og ost.

Mælk indeholder omkring 5 gram per 100 ml, mens yoghurt og ost indeholder betydeligt mindre: Yoghurt indeholder typisk det halve, mens mængden i ost er langt under 1 gram.

Laktose kan også findes andre steder end i de rene mælkeprodukter. Der er nemlig mange fødevarer, der indeholder mælk i forarbejdet form som for eksempel mælkepulver. Så tjek ingredienslisten på brød, kager, chokolade, kødpålæg osv. hvis du er laktoseintolerant.

Sådan optages laktose i kroppen

Vores krop kan ikke optage laktose direkte fra tarmen.

For at laktosen kan optages, skal det først nedbrydes til de to sukkermolekyler, glukose og galaktose. Dette gøres via et enzym, der hedder laktase, der findes i vores tyndtarm.

Kroppen kan herefter optage glukose og galaktose molekylerne og omdanne dem til energi.

Hvad er laktoseintolerans?

Laktoseintolerans betyder, at kroppen ikke kan nedbryde eller fordøje laktose i tarmen.

Dette skyldes, at kroppen ikke producerer enzymet laktase, og derfor ikke kan spalte laktosen til de to optagelige sukkerstoffer (glukose og galaktose).

Laktosen (mælkesukkeret) vil dermed forblive i tarmen og kan forårsage oppustethed, mavesmerter og diarré.

Laktoseintolerens er ofte genetisk og en stor del af jordens befolkning (op mod 60%) kan ikke producere enzymet laktase. Særligt i Asien og Afrika er store dele af befolkningen laktoseintolerante.

Ofte kan små børn godt tåle laktose, og det er først i 3-4 års alderen, at produktionen af enzymet laktase ophører.

Laktosefri mælk

Er man laktoseintolerant, er der heldigvis flere alternativer til den traditionelle mælk.

Flere producenter laver laktosefri mælk, hvor laktosen er blevet spaltet på forhånd og delvist bortfiltreret, så den kan optages, selvom du ikke kan producere enzymet laktase.

Den laktosefri mælk indeholder typisk de samme næringsstoffer som almindelig mælk, og du får altså stadig de sunde næringsstoffer i mælken som calcium, protein, vitaminer og mineraler.

Hvad med yoghurt og andre fermenterede mælkeprodukter?

Selvom man er laktoseintolerant, kan man ofte godt tåle yoghurt og andre fermenterede mælkeprodukter.

Når mælkeprodukter fermenteres, foregår der nemlig en nedbrydning af laktosen til glukose og galaktose, så produkterne bliver spiselige og fordøjelige for laktoseintolerante.

De indeholder dog stadig laktose, blot i mindre grad – så det er individuelt i hvor høj grad, man kan tåle det.

Er du laktoseintolerant?

Det kan være svært at finde ud af, om du er laktoseintolerant på egen hånd.

Symptomer som oppustethed, mavesmerter og diarré kan skyldes mange forskellige ting, og laktose får nogle gange skylden, selvom det kan være andre årsager, der forårsager symptomerne.

Konsultér derfor altid lægen ved mistanke om laktoseintolerans. Lægen kan ved forskellige analyser og metoder undersøge, om det rent faktisk er laktoseintolerans, der er tale om.

Få mere viden om fødevarer her:

  • Hvad er kalorier? Bliv klogere på energi, kcal og kJ
  • Stivelse – er det sundt eller ej?
  • Tørstegning: Kan du spare kalorier ved at tørstege kød?
  • Tilberedning af grøntsager – hvad er bedst?
  • Alkoholfri vin – hvad er det og hvordan smager det?
Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Forsiden lige nu

vegetar kødsovs uden kød
Vegetar kødsovs: En lækker pastasauce uden kød→ Se opskriften
Hyldeblomst
Hyldeblomst - sommerlige opskrifter og fakta→ Se opskriften
torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé
Torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé→ Se opskriften
edamamesalat med tomat og dressing
Simpel edamamesalat med tomat og agurk→ Se opskriften
Billede resultat for jordbær parfait
Jordbær parfait - nem jordbæris uden ismaskine→ Se opskriften
Billede af ramen.
Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe→ Se opskriften
billede til Sund aftensmad
Sund aftensmad - nemme og lækre retter→ Se opskriften
Kylling med blomkål i fad er en nem ret, hvor du også kommer porrer og gulerødder i fadet sammen med fløde og bouillon. Retten kan nydes som den er, eller serveres med ris eller pasta. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Kylling med blomkål, porrer og gulerødder i fad→ Se opskriften
salat med laks og ærter
Salat med laks og ærter→ Se opskriften
kartoffelsalat med asparges
Kartoffelsalat med asparges, tomat og sennepsdressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her