Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Viden om mad › Hvad er laktose? Fakta om mælkesukker

Hvad er laktose? Fakta om mælkesukker

Laktose
Del gerne:
10
SHARES
FacebookMessenger10PinterestEmailSMS

Laktoseintolerans er blevet lidt af en folkesygdom, men hvad er laktose egentligt, og hvorfor er der nogle, der ikke kan tåle det?

Laktose kaldes også for mælkesukker og findes som en naturlig bestanddel af mælk.

Som navnet mælkesukker angiver, så består det af to forskellige sukkerstoffer: Glukose og galaktose.

De to sukkerstoffer er mindre søde end almindelige sukker (sucrose), hvorfor mælken ikke har en meget sød smag.

Hvor findes laktose?

Laktose findes i alle former for mælk, altså i både skummet-, mini-, let-, sød-, kærne- og kakaomælk.

Det findes desuden i mælkeprodukter som yoghurt, skyr, smør, ost osv. Dog er der betydeligt mere laktose i den rene mælk end i forarbejdede mælkeprodukter som yoghurt og ost.

Mælk indeholder omkring 5 gram per 100 ml, mens yoghurt og ost indeholder betydeligt mindre: Yoghurt indeholder typisk det halve, mens mængden i ost er langt under 1 gram.

Laktose kan også findes andre steder end i de rene mælkeprodukter. Der er nemlig mange fødevarer, der indeholder mælk i forarbejdet form som for eksempel mælkepulver. Så tjek ingredienslisten på brød, kager, chokolade, kødpålæg osv. hvis du er laktoseintolerant.

Sådan optages laktose i kroppen

Vores krop kan ikke optage laktose direkte fra tarmen.

For at laktosen kan optages, skal det først nedbrydes til de to sukkermolekyler, glukose og galaktose. Dette gøres via et enzym, der hedder laktase, der findes i vores tyndtarm.

Kroppen kan herefter optage glukose og galaktose molekylerne og omdanne dem til energi.

Hvad er laktoseintolerans?

Laktoseintolerans betyder, at kroppen ikke kan nedbryde eller fordøje laktose i tarmen.

Dette skyldes, at kroppen ikke producerer enzymet laktase, og derfor ikke kan spalte laktosen til de to optagelige sukkerstoffer (glukose og galaktose).

Laktosen (mælkesukkeret) vil dermed forblive i tarmen og kan forårsage oppustethed, mavesmerter og diarré.

Laktoseintolerens er ofte genetisk og en stor del af jordens befolkning (op mod 60%) kan ikke producere enzymet laktase. Særligt i Asien og Afrika er store dele af befolkningen laktoseintolerante.

Ofte kan små børn godt tåle laktose, og det er først i 3-4 års alderen, at produktionen af enzymet laktase ophører.

Laktosefri mælk

Er man laktoseintolerant, er der heldigvis flere alternativer til den traditionelle mælk.

Flere producenter laver laktosefri mælk, hvor laktosen er blevet spaltet på forhånd og delvist bortfiltreret, så den kan optages, selvom du ikke kan producere enzymet laktase.

Den laktosefri mælk indeholder typisk de samme næringsstoffer som almindelig mælk, og du får altså stadig de sunde næringsstoffer i mælken som calcium, protein, vitaminer og mineraler.

Hvad med yoghurt og andre fermenterede mælkeprodukter?

Selvom man er laktoseintolerant, kan man ofte godt tåle yoghurt og andre fermenterede mælkeprodukter.

Når mælkeprodukter fermenteres, foregår der nemlig en nedbrydning af laktosen til glukose og galaktose, så produkterne bliver spiselige og fordøjelige for laktoseintolerante.

De indeholder dog stadig laktose, blot i mindre grad - så det er individuelt i hvor høj grad, man kan tåle det.

Er du laktoseintolerant?

Det kan være svært at finde ud af, om du er laktoseintolerant på egen hånd.

Symptomer som oppustethed, mavesmerter og diarré kan skyldes mange forskellige ting, og laktose får nogle gange skylden, selvom det kan være andre årsager, der forårsager symptomerne.

Konsultér derfor altid lægen ved mistanke om laktoseintolerans. Lægen kan ved forskellige analyser og metoder undersøge, om det rent faktisk er laktoseintolerans, der er tale om.

Få mere viden om fødevarer her:

  • Hvad er kalorier? Bliv klogere på energi, kcal og kJ
  • Stivelse - er det sundt eller ej?
  • Tørstegning: Kan du spare kalorier ved at tørstege kød?
  • Tilberedning af grøntsager - hvad er bedst?
  • Alkoholfri vin - hvad er det og hvordan smager det?
Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af selleritoppe.
    Hvad kan man bruge selleritoppe til?
  • Billede af chokoladekage med revner.
    Derfor revner din chokoladekage
  • Billede til artikel om grapefrugt og forhøjet kolesteroltal.
    Er grapefrugt godt mod forhøjet kolesteroltal?
  • Sæson i juli
    Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

Du slipper for reklamer, kan gemme og printe opskrifter, og modtage vort populære nyhedsbrev.

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.