Laktoseintolerans er blevet lidt af en folkesygdom, men hvad er laktose egentligt, og hvorfor er der nogle, der ikke kan tåle det?
Laktose kaldes også for mælkesukker og findes som en naturlig bestanddel af mælk.
Som navnet mælkesukker angiver, så består det af to forskellige sukkerstoffer: Glukose og galaktose.
De to sukkerstoffer er mindre søde end almindelige sukker (sucrose), hvorfor mælken ikke har en meget sød smag.
Hvor findes laktose?
Laktose findes i alle former for mælk, altså i både skummet-, mini-, let-, sød-, kærne- og kakaomælk.
Det findes desuden i mælkeprodukter som yoghurt, skyr, smør, ost osv. Dog er der betydeligt mere laktose i den rene mælk end i forarbejdede mælkeprodukter som yoghurt og ost.
Mælk indeholder omkring 5 gram per 100 ml, mens yoghurt og ost indeholder betydeligt mindre: Yoghurt indeholder typisk det halve, mens mængden i ost er langt under 1 gram.
Laktose kan også findes andre steder end i de rene mælkeprodukter. Der er nemlig mange fødevarer, der indeholder mælk i forarbejdet form som for eksempel mælkepulver. Så tjek ingredienslisten på brød, kager, chokolade, kødpålæg osv. hvis du er laktoseintolerant.
Sådan optages laktose i kroppen
Vores krop kan ikke optage laktose direkte fra tarmen.
For at laktosen kan optages, skal det først nedbrydes til de to sukkermolekyler, glukose og galaktose. Dette gøres via et enzym, der hedder laktase, der findes i vores tyndtarm.
Kroppen kan herefter optage glukose og galaktose molekylerne og omdanne dem til energi.
Hvad er laktoseintolerans?
Laktoseintolerans betyder, at kroppen ikke kan nedbryde eller fordøje laktose i tarmen.
Dette skyldes, at kroppen ikke producerer enzymet laktase, og derfor ikke kan spalte laktosen til de to optagelige sukkerstoffer (glukose og galaktose).
Laktosen (mælkesukkeret) vil dermed forblive i tarmen og kan forårsage oppustethed, mavesmerter og diarré.
Laktoseintolerens er ofte genetisk og en stor del af jordens befolkning (op mod 60%) kan ikke producere enzymet laktase. Særligt i Asien og Afrika er store dele af befolkningen laktoseintolerante.
Ofte kan små børn godt tåle laktose, og det er først i 3-4 års alderen, at produktionen af enzymet laktase ophører.
Laktosefri mælk
Er man laktoseintolerant, er der heldigvis flere alternativer til den traditionelle mælk.
Flere producenter laver laktosefri mælk, hvor laktosen er blevet spaltet på forhånd og delvist bortfiltreret, så den kan optages, selvom du ikke kan producere enzymet laktase.
Den laktosefri mælk indeholder typisk de samme næringsstoffer som almindelig mælk, og du får altså stadig de sunde næringsstoffer i mælken som calcium, protein, vitaminer og mineraler.
Hvad med yoghurt og andre fermenterede mælkeprodukter?
Selvom man er laktoseintolerant, kan man ofte godt tåle yoghurt og andre fermenterede mælkeprodukter.
Når mælkeprodukter fermenteres, foregår der nemlig en nedbrydning af laktosen til glukose og galaktose, så produkterne bliver spiselige og fordøjelige for laktoseintolerante.
De indeholder dog stadig laktose, blot i mindre grad – så det er individuelt i hvor høj grad, man kan tåle det.
Er du laktoseintolerant?
Det kan være svært at finde ud af, om du er laktoseintolerant på egen hånd.
Symptomer som oppustethed, mavesmerter og diarré kan skyldes mange forskellige ting, og laktose får nogle gange skylden, selvom det kan være andre årsager, der forårsager symptomerne.
Konsultér derfor altid lægen ved mistanke om laktoseintolerans. Lægen kan ved forskellige analyser og metoder undersøge, om det rent faktisk er laktoseintolerans, der er tale om.
Få mere viden om fødevarer her:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: