HP sauce er en tykflydende sauce, som kan bruges til en rรฆkke retter. Her er historien bag samt en masse tips til, hvordan du kan bruge den.
HP sauce er en god gammel kending for os, der holder af biksemad. Men den brune sauce kan bruges til mange andre retter for at give ekstra smag.
Og hvordan er den smag sรฅ? Det er faktisk svรฆrt at forklare, hvis folk aldrig har smagt den. Lidt bitter, lidt sรธd, lidt stรฆrk - smagen er nรฆrmest som farven: mรธrk og krydret.
HP Sauce er et britisk produkt, den er sรฅ engelsk, at navnet oser af det. HP stรฅr nemlig for Houses of Parliament.
Saucen blev dog ikke opfundet i London men i Nottingham i 1896. Her blev den fรธrste gang mikset sammen af Frederick Gibson Garton, som ejede en syltevirksomhed.
I 1899 kom saucen i handelen, men Garton fik ikke glรฆde af den store succes, for han blev nรธdt til at sรฆlge patentet kort tid efter, sรฅ han kunne komme ud af en enorm gรฆld.
I dag bliver saucen produceret af Heinz i Holland, selvom etiketten stadig viser berรธmte sevรฆrdigheder - blandt andet Big Ben - fra London.
Ingredienser og energifordeling
Der er ingen syntetiske tilsรฆtningsstoffer i HP sauce, og den mรธrke farve kommer blandt andet fra sirup.
Her ser du ingredienslisten for en flaske sauce;
Tomater, malteddike fra byg, glukose-fruktose, sirup, mรธrk sirup, spriteddike, sukker, dadler, modificeret majsstivelse, salt, rugmel, tamarind, krydderier og aroma.
HP sauce er fedtfattig. Energifordelingen for 100 gram sauce ser sรฅledes ud:
Kalorier: 122.
Proteiner: 0,9 gram.
Kulhydrater: 28,3 gram.
Fedt: 0,1 gram.
Hvad skal vi bruge HP sauce til?
Spรธrger du en englรฆnder, vil hun sige: Hvad kan vi ikke bruge saucen til? Den karakteristiske flaske stรฅr i alle pubber og pรฅ traditionelle spisesteder i Storbritannien.
"Brun sovs" er lige sรฅ indgroet i deres madkultur som ketchup er for amerikanere og remoulade er for os.
Den er god til at peppe smagen op i en morgenmad med รฆg, bacon og hash browns. I det hele taget er den perfekt til รฆggeretter, da den syrlige sauce giver modspil til den milde รฆggesmag.
Gryderetter, hakkebรธffer, burgers, stegte pรธlser, kartoffelmos og andre rustikke retter klรฆder ogsรฅ saucen.
Og sรฅ mรฅ vi ikke glemme drinken Bloody Mary, hvor man enten bruger HP sauce eller Worcestershire sauce alt efter smag.
Saucen er i รธvrigt rigtig god i dressinger. Du kan enten lave en med rom og ananas eller en klassisk til kรธd som her:
Marinade med HP Sauce til kรธd og kylling
Marinade med HP Sauce, ananas og mรธrk rom
Holdbarhed og opbevaring
Saucen behรธver ikke at blive opbevaret i kรธleskabet, blot i et mรธrkt, kรธligt skab.
Den er holdbar i mindst et รฅr efter รฅbning.
Kilder: bbc.co.uk, iheartbritain.com, heinz.com.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Birte Bensen
Jeg husker, at man tidligere, udover den alm. HP-sauce, har kunnet fรฅ den i en variation dels med chili og dels med barberque. Er de fuldstรฆndigt rรธget ud?
John Johansen
Tak for en virkelig god introduktion til HP sauce.
Jeg HAR smagt den fรธr men, den har endnu til gode at blive fast inventar blandt de andre saucer, engelsk og asiatiske pรฅ min krydderhylde.
Dรฉt bliver den, inden der er gรฅet en uge.
Endnu engang tak!