• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Shop
  • PLUS
Du er her: Forside › Viden om mad › Hotdogs

Hotdogs

billederesultat for hotdogs
Del gerne:
18
SHARES
FacebookMessenger18PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 17. september 2024 - Udgivet: 26. oktober 2020

Hotdogs er Danmarks ældste fastfood. Læs om historien bag, forskelle fra land til land og få opskrifter på blandt andet ketchup og pølsebrød.

Hotdogs er dragende. Det er næsten umuligt at gå forbi en pølsevogn uden at få en overvældende lyst til at købe en ristet med det hele.

Duften af ristede pølser minder om barndom, sommerferie og Tivoliture. Eller om noget helt andet måske? For hver især har vi minder knyttet til hotdogs.

I sommersæsonen findes der næppe nogen, som ikke har smidt pølser og pølsebrød på grillen - hvad enten det er pølser af kød eller plantefars.

Hotdogs hører ligesom med, selvom vi også har alt muligt andet godt at spise.

Hvorfor vi er så "besatte" af et stykke kød lagt ind i et lyst brød, får du forklaringen på her.

Konsistens og smag giver ultimativt måltid

En hotdog med rå og ristet løg, syltede agurker, ketchup, sennep og remoulade samt en sprød pølse med knæk og et blødt hvidt brød har det hele.

I forhold til at et perfekt måltid bør indeholde forskellige elementer, er hotdoggen et godt eksempel. Man taler om sensorik, de forskellige sanser, når man vurderer mad.

Ifølge kogebogen Neurogastronomi har hotdogs det hele: Knas, blødt, sprødt, surt, salt, umami, stærkt, sødt og bittert.

Forfatterne mener ligefrem, at man skal huske på alle hotdog-elementer, hvis man vil sikre sig, at man har alle de vigtigste kontraster og elementer i et måltid.

Det er blandt andet også ud fra et sensorisk perspektiv vores fødevareekspert Charlotte Mithril laver smagstest. Du kan eventuelt se hendes smagstest af pølser og ketchup.

Sådan kom hotdogs til verdenen

Vi fik vores første pølsevogne i 1921, hvor man kunne købe pølser med sennep og et rundstykke eller en bolle til. Eller i et rundstykke om man ville. Pris: 25 øre.

30 år senere kom det aflange pølsebrød på det danske marked. Selvom det var og er aflangt, har vi stadig en vigtig tradition: Pølsen skal stikke ud i begge ender af brødet.

Stort set alle andre lande laver hotdogs, hvor pølse og brød er lige lange.

Pølsevognene var inspireret af tyskerne, som længe havde haft tradition for at servere en pølse eller en hel sild i en midten af en bolle.

I 1860erne tog de tyske emigranter opskriften med til USA, hvor de begyndte at sælge pølser med brød og sauerkraut fra boder.

Du kan stadig købe hotdogs med sauerkraut i Tyskland, derudover er deres favorit currywurst. En pølse med en lettere klistret karryketchup.

Opskrifter på tilbehør og pølsebrød

De seneste år har gourmet-hotdog været den store dille. Her er der lagt stor kreativitet i at fremstille sundere og mere eksotiske versioner af klassikeren.

Den gode, gammeldags hotdog går dog næppe af mode i de danske hjem, selvom pølsevognene er trængt af alle da andre fastfood-kæder.

Det er let og relativt billigt at købe forskelligt tilbehør til en god, grillet hotdog. Men hjemmelavede brød og tilbehør smager altså skønt.

Du kan for eksempel prøve at bage disse luftige og lette pølsebrød:

Pølsebrød - nemme og bløde

4.8 fra 44 stemmer
Pølsebrød er meget nemme at bage selv, og her får du min opskrift på både nemme og luftige brød, der er perfekte til en hjemmelavet hotdog.
Gå til opskrift
hjemmebagte pølsebrød

Madens Verden har også eksperimenteret med at lave ketchup, ristet løg og syltede agurker.

Især de syltede agurker er så lette og hurtige at lave, at det næsten er mere besværligt at køre ned i Brugsen efter et glas.

Agurkesalat

4.6 fra 79 stemmer
Den bedste opskrift på agurkesalat. God, gammeldags og hjemmelavet med agurkeskiver, syltet med eddike, vand og sukker til syltede agurker.
Gå til opskrift
Den bedste agurkesalat opskrift er den, som mormor altid lavede den. Helt simpelt og nemt. Her er agurken skåret ud med et bølgeskær, men du kan også bruge en almindelig kniv. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Ristet løg sammen med rå løg er for mange af os essentielt i en hotdog. Når du først har lavet dine egne ristede løgskiver, er det svært at vende tilbage til de købte.

Ristede løg

4.8 fra 26 stemmer
Ristede løg er nemme at lave selv, og her viser jeg dig to måder at lave dem på. De ristede løg er jo en klassiker på hotdogs og meget andet.
Gå til opskrift
Billed resultat for ristede løg
Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Kim

    august 06, 2022 at 6:19 pm

    Jeg savner en opskrift, men elsker historien om pølsevognen 😊 og hvor svært kan det være at komme en pølse i et brød 😅

    Svar

Mere inspiration

  • Billede af selleritoppe.
    Hvad kan man bruge selleritoppe til?
  • Billede af chokoladekage med revner.
    Derfor revner din chokoladekage
  • Billede til artikel om grapefrugt og forhøjet kolesteroltal.
    Er grapefrugt godt mod forhøjet kolesteroltal?
  • Sæson i juli
    Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine, uge 36, 2025

Ugens vine, uge 36, 2025: Fra Rioja Reserva til hvid og rosé fra Røsnæs

Billede af selleristeaks af hele skiver knoldselleri.

Selleristeaks (lavet af hele skiver paneret knoldselleri)

Billede af frisk kartoffelsalat med spinat.

Frisk kartoffelsalat med spinat

Madplan uge 36

Ugens madplan uge 36 med velsmagende aftensmad til alle ugedage

Billede af asiatisk nakkefilet.

Asiatisk nakkefilet (med nudler, broccoli og peberfrugt)

Billede af cremet spidskål med porre og ovnbagte kyllingeboller.

Cremet spidskål med porre og ovnbagte kyllingeboller

Forsiden lige nu

Billede af selleristeaks af hele skiver knoldselleri.
Selleristeaks (lavet af hele skiver paneret knoldselleri)→ Se opskriften
provencalsk pastaret
Provencalsk pastaret uden kød→ Se opskriften
billederesultat for blomkålstærte
Blomkålstærte (opskrift på tærte med blomkål, spinat og bacon)→ Se opskriften
vegetarisk wok med grøntsager og kokosmælk
Vegetarisk wok - nem grøntsagswok med kokosmælk→ Se opskriften
billederesultat for mini grovflutes
Mini grovflutes - opskrift på nemme kuvertbrød→ Se opskriften
broget hverdagsgryde
Broget hverdagsgryde (nem og klassisk gryderet)→ Se opskriften
Madplan uge 36
Ugens madplan uge 36 med velsmagende aftensmad til alle ugedage→ Se opskriften
kyllingefarsbrød
Kyllingefarsbrød - sundt farsbrød med hakket kylling→ Se opskriften
Teriyaki gulerødder med salat
Teriyaki gulerødder med salat og nødder→ Se opskriften
salat med hvedekerner
Salat med hvedekerner→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her