Halloumi er en umodnet fast ost fra Cypern, som har vundet mere og mere indpas heroppe i det kolde nord.
ร rsagen: Den kan det hele. Du kan grille den, stege den, bruge den rรฅ i salater og mose den til dip. En ost, der kan lidt af hvert og som har en dejlig, salt smag.
Konsistensen er helt speciel. Den er fast, og det fรธles nรฆsten som om, at den giver lyd fra sig, nรฅr man bider i den. Som en knirken.
Men hvad er det for en ost? Og hvordan skal jeg bruge den i madlavning? Er den lavet af gede- eller komรฆlk? Det fรฅr du svar pรฅ her.
Produktion
Traditionelt fremstilles halloumi med en blanding af fรฅre- og gedemรฆlk, af og til tilsat komรฆlk.
Kรธber du en fastost, der ligner halloumi, men kaldes noget andet, skyldes det, at den ikke er produceret pรฅ Cypern. Og at den formentlig alene indeholder komรฆlk.
Det betyder, at smagsnuancerne ikke er helt sรฅ tydelige som den traditionelle halloumiosts.
Ligesomย fetaย har halloumi vรฆret spist i over 2.000 รฅr. Cyprioterne har lavet denne type ost siden oldtiden, men ogsรฅ i Mellemรธsten har den vรฆret og meget populรฆr under navnet hallum.
Osten produceres sรฅledes: Mรฆlk opbevares og der tilsรฆttes et enzym, som fรฅr den til at koagulere. Herved bliver der dannet ostemasse.
Ved endnu en opvarmning i store bronzetanke skiller vallen fra selve ostemassen, som nu er blรธd og fleksibel og presses, sรฅ al vรฆden lรธber fra.
Salt og mynte foldes derpรฅ ind i osten, som kรธles ned. Til sidst varmes osten op igen, skรฆres ud og pakkes i en saltlage.
Nรฆringsindhold og kalorier
Dette er en sรฆrdeles proteinrig ost. Ligesom med andre mejeriprodukter har osten et hรธjt indhold af kalk, desuden indeholder den A- og B-vitamin samt magnesium.
Alt sammen noget der er godt for os. Men halloumi er ogsรฅ en fed ost, der indeholder meget salt, derfor skal man ikke spise den hver eneste dag.
Her ses energifordelingen for 100 gram Fontana รkologisk Halloumi, der er en klassisk ost lavet af gede-, fรฅre- og komรฆlk:
Energi: 313 kalorier
Protein: 20 gram
Kulhydrat: 2 gram
Fedt: 25 gram
Anvendelse og opskrifter
Osten sรฆlges ofte med undertitlen grillost. Det skyldes, at den i modsรฆtning til mange andre oste kan grilles uden at smelte ned over risten.
Mange vegetarer bruger halloumien pรฅ samme mรฅde, som kรธdspisere griller en bรธf: Marinerer den og vender den pรฅ grillen nogle minutter pรฅ hver side.
Da osten har en sรฆrlig konsistens, er den perfekt til grillen - ogsรฅ for kรธdspisere.
Du kan ogsรฅ sagtens krydre den og riste den pรฅ panden i ca. otte minutter, hvorefter du har lรฆkre stykker ost som tilbehรธr eller i salaten.
Panering er ogsรฅ en mulighed, enten med rasp eller sesamfrรธ. Her dypper du halloumiskiverne i et sammenpisket รฆg, hvorefter du vender dem i rasp eller sesam - og steger dem pรฅ panden.
Og sรฅ er den fremragende i en burger med salat,ย guacamoleย ogย syltede rรธdlรธg.
Her finder du nogle opskrifter pรฅ salater, hvor der er halloumi i:
Halloumi-fritter - opskrift pรฅ den perfekte snack
Hasselbagt halloumi - skรธn vegetarret i ovn
Vegetarisk grillspyd med grรธntsager og halloumi
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments