Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Råvareguide › Gurkemeje - fakta og viden om den alsidige rod

Gurkemeje - fakta og viden om den alsidige rod

Billede med gurkemeje.
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMS
Opdateret: 3. maj 2025 - Udgivet: 3. maj 2025

Gurkemeje er fuldstændig uundværlig i indisk madlavning. Roden vokser overalt i Indien, og bruges til alt fra indfarvning af tøj til at krydre madretter.

Der findes endda festivaller, hvor deltagerne smider stødt gurkemeje-krydderi ud over hinanden i et gult farveorgie.

Vi kender også roden og krydderiet herhjemme, men da den kun kan vokse i tropiske egne, har den ikke været en del af det klassiske, danske køkken.

Planten er en køn staude, som gror i flere asiatiske lande. Indien er det land i verden, der dyrker planten mest.

Hvordan smager roden og krydderiet?

Roden minder om ingefær, som den også er i slægt med, men gurkemeje er meget anderledes i smag og farve.

Den har en mild - lettere pebret - blomsteragtig smag. Og den supplerer fint de stærkere krydderier som chili.

Rødderne har en mere intens smag end det stødte krydderi, man køber på glas. Faktisk smager pulveriseret gurkemeje ikke af ret meget.

Til gengæld er det fremragende til at give maden en smuk gul farve. Koger du ris sammen med gurkemeje, bliver risene flotte gule. Det er også gurkemejen, der giver karry sin farve.

Anvendelse

Hver eneste gang du skal lave indisk mad, er der en række krydderier, som ofte indgår i retten.

Her er gurkemejen en af stjernerne. Den stødes typisk i en morter sammen med andre krydderier som kardemommefrø, ingefær og spidskommenfrø.

Du finder blandt andet krydderiet i den kendte ret Tikka Masala og i vegetarretter som dhal og Vada Pov.

Roden skal skrælles og rives eller skæres i skiver, før vi bruger den. Og her vil du opleve, at den har samme egenskaber som rødbeden.

Dine fingre og dit spækbræt bliver lynhurtigt farvet af rodens stærke gule, så vil du være sikker på at undgå gule fingre, må du tage gummihandsker på.

Som medicin og i mælk

Den traditionelle indiske medicin Ayurveda har denne gule rod som en af de vigtigste lægeurter. I Indien har man brugt den i mad og medicin i flere tusinde år.

Stoffet curcumin som findes i gurkemeje skulle kunne rense fordøjelsen, hæmme infektioner, forebygge kræft og styrke hjertet. Ja, der er ingen ende på alle fordelene.

Af den grund er gurkemeje latte og shots blevet mere og mere populære her i Vesten de seneste fem år.

Mange undersøgelser peger på, at curcumin kan have en beskyttende effekt mod flere alvorlige lidelser som demens, hjerte-kar-sygdomme og leddegigt.

Problemet er, at curcumin nedbrydes hurtigt i kroppen, så man skal have virkelig meget gurkemeje for at få glæde af de sygdoms-beskyttende egenskaber.

Opskrifter

Laks i karrysauce med grøntsager

Karrykødsovs

Kylling tikka masala

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.