Her får du min opskrift på grøn giftkage, der også er kendt som bladankage. Den farverige kage pyntes med glasur eller pålægschokolade.
Grøn kage er en kage tilbage fra min barndom, og den har levet et liv under forskellige navne. Faktisk er den grønne og populære kage blev kaldt forskellige ting op gennem blandt andet 1970erne og 1980erne.
Ud over grøn kage kender jeg blandt andet til navnene bladankage, giftkage og banditkage. Men der er sikkert flere.
Kagen bages i en bradepande, og den har gennem tiden været en af de mest populære brandepandekager.
I stedet for glasur (som i denne opskrift) kan du i øvrigt også blot pynte din bladankage med lys pålægschokolade.
Pålægschokoladen lægges på straks kagen kommer ud af ovnen, og derefter bruger du en gaffel til at trække streger i chokoladen. det er bestemt også lækkert. Prøv også min opskrift på giftkage muffins.
Opskrift på grøn giftkage
Få tilsendt opskriften på mail
Ingredienser
- 175 gram smør - meget blødt
- 160 gram sukker
- 10 gram vaniljesukker
- 2 æg
- 100 gram hvedemel
- 25 gram kartoffelmel
- 4 gram bagepulver
- 3 spiseskefulde vand - kogende vand
- 50 gram mandler - hakkede
- 3 teskefulde grøn konditorfarve
- 1 teskefuld mandelaroma - mandelessens
Pynt på grøn kage
- 250 gram flormelis
- 3 spiseskefulde vand - kogende
- 2 teskefulde blå konditorfarve
- kokos - eller krymmel
Sådan gør du
- Det bløde smør kommes i skålen til røremaskinen, hvor du pisker det sammen med sukker og vaniljesukker. Smørret kan eventuelt blødgøres i mikroovnen, men det skal ikke smelte. Pisk smør og sukker godt sammen ved middelhøj hastighed med påmonteret piskeris.
- Pisk derefter æggene i ét ad gangen.
- I en anden skål blandes hvedemel sammen med kartoffelmel og bagepulver.
- Tag skålen af røremaskinen, og find en dejskraber frem.
- Vend nu forsigtigt melblandingen i æggemassen, så der ikke er klumper af mel tilbage.
- Derefter vendes kogende vand, hakkede mandler, grøn konditorfarve og mandelaroma i dejen. Pas på du ikke får grøn farve på tøjet eller andre steder, for det er altså svært at fjerne igen! Og den grønne farve er jo det, der gør kagen til en bladankage. Eller grøn giftkage.
- Beklæd et ildfast fad på cirka 22 gange 22 centimeter med et stykke bagepapir, eller smør fadet grundigt med smør.
- Fordel den grønne dej i fadet, så den er jævn.
- Den grønne kage bages i 30 minutter en forvarmet ovn ved 180 grader almindelig luft, hvorefter den køles af.
- Flormelis røres ud med lidt kogende vand, hvorefter den blåfrugtfarve tilsættes. Rør glasuren jævn.
- Fordel glasuren over din giftkage, og drys derefter med krymmel.
Næringsindhold
Tips
Grøn giftkage skæres ud i portionsstykker, som er både flotte og dekorative.
Brug den farverige giftkage til kaffen, børnefødselsdag eller som klassens time kage.
Hvad er frugtfarve?
Frugtfarve er en type færdiglavet farve, der bruges til at farve fødevarer, især kager, slik, næringsmiddelprodukter og drikkevarer.
Frugtfarver omfatter en række farver, herunder rød, blå, grøn, gul og pink, der er opnået fra frugt- eller grøntsagsbaserede ingredienser, såsom røde bær, blåbær eller spinat.
De er ofte anvendt i industriel produktion af næringsmiddelprodukter såsom slik, saft, yoghurt og skumfiduser.
Frugtfarver kan også købes i form af pulver eller væske til hjemmebrug, og de er en populær måde at give kulør til kager og andre søde sager.
Bemærk, at nogle frugtfarver kan indeholde allergener og skadelige stoffer, så det er vigtigt at undersøge ingredienslisten og producentens anbefalinger, inden du bruger dem.
Desuden kan nogle frugtfarver være fremstillet af ikke 100% naturlige ingredienser, så det er vigtigt at tjekke producentens oplysninger på emballagen, hvis du går efter en mere naturlig frugtfarve.
Se også mine populære opskrifter på chokoladekage, banankage og citronkage.
Marlene
Bedste giftkage jeg nogensinde har smagt, sagde min 8 årige niece. Og jeg kan kun give hende ret. Dog undlod vi mandlerne, da de ikke faldt i niecens smag. Tak for opskriften.
Bettina
Kan man undlade mandler?
Holger Rørby Madsen
Hej Bettina
Ja da - det kan du sagtens 🙂
Og du får stadig en lækker kage.
Alt det bedste
Holger
Charlotte Meilstrup
Hej, det er en hel fantastisk kage. Opskriften er nem, og den smager fannnntastisk.
Holger Rørby Madsen
Hej Charlotte
Super lækkert at høre - mange tak 🙂
De bedste hilsner
Holger
Lene Gram Møller
Den grønne kage har jeg bagt med jævne mellemrum siden 1972. Opskriften har jeg fra min tante som var mine børns dagplejemor da vi boede i Frederikshavn. Hun kaldte den grøn mazarinkage. Den smager fantastisk og er meget nem at bage. Så tusind tak for opfriskning af hukommelsen.
Holger Rørby Madsen
Hej Lene
Det var så lidt og selv tak.
Ja, det er vist en klassisk 70er-kage 🙂
Som bestemt stadig er værd at bage.
De bedste hilsner
Holger
kasper
jeg elsker kagen
Lene Johnsen
Hvor mange børn er den pladankage/giftkage til☺️?
Er der nok til 20 eller skal jeg doble op?
Holger Rørby Madsen
Hej Lene
Jeg vil nok doble op - bare for en sikkerheds skyld 🙂 Og kagen er fin dagen efter.
Bedste hilsner
Holger