Garam masala er en duftende krydderiblanding, som bruges i mange indiske retter. Her er en autentisk opskrift på en ægte, indisk blanding.
Garam masala er en nødvendighed i mange indiske retter. Krydderiblandingen er sammensat af krydderier med forskellige smage, der komplimenterer hinanden fuldstændig, og kendte kyllingret som Butter Chicken og Tikka Masala er ligefrem baseret på denne blanding.
Vi kan købe garam masala som stødt krydderi på glas i ethvert supermarked, men det smager af så meget mere, når vi laver det selv.
Lige som med karry har enhver familie sin egen hemmelige opskrift, men det er lykkedes at lokke denne opskrift ud af en bekendt i Mumbai.
Nogle ingredienser som muskatblomme og grønne kardemommefrø kan være svære at få fat på i den lokale butik.
De kan til gengæld købes i de fleste helsekostbutikker eller på nettet.
Det tager tid at lave denne garam masala, men det kan betale sig, for når du er færdig, har du et glas med den mest velduftende garam masala, som strækker til mange retter.
Opskrift på garam masala
Garam masala - sådan laver du selv det indiske krydderi
Ingredienser
- 1,2 dl korianderfrø
- 2 spsk fennikelfrø
- 0,60 dl spidskommenfrø
- 1 spsk peberkorn - sorte
- 2 spsk grønne kardemommefrø
- 5 kanelstænger - eller 2 spiseskefulde kanel
- 1 spsk sennepsfrø
- 1 muskatnød
- 2 spsk nelliker - hele og tørrede
- 1 stjerneanis
- 3 blade muskatblomme - fra en muskatblomme, op indisk: javithri
- 4 laurbærblade - indiske, tej patta, eller 5 almindelige, tørrede laurbærblade
Fremgangsmåde
- Rist disse krydderier på en pande for medium varme: Peberkorn, nelliker, sennepsfrø, kanel, muskatblomme, muskatnød, stjerneanis.
- Når krydderierne begynder at dufte, kommer du dem over på en tallerken og rister korianderfrøene.
- Fjern korianderfrøene efter et halvt minut og rist fennikelfrøene i et halvt minut.
- Tilsæt spidskommenfrø. Rist dem sammen med fennikfrøene, til du begynder at kunne dufte spidskommen. Hæld frøene ned til de andre krydderier.
- Lad alle krydderierne køle af.
- Knus krydderierne godt i en morter. Det er hårdt arbejde at få dem most godt sammen, så du kan eventuelt bruge en løghakker eller en blender.
- Sigt krydderiblandingen gennem en si og knus alle de dele, der ikke kom igennem sien, en gang til.
- Igen sier du din garam masala, og nu skulle den være lige i skabet. Hvis ikke, giver du den en tredje omgang morter og sigte.
- Hæld din garam masala krydderiblanding på et rent glas.
Få tilsendt opskriften på mail
Ekstra tips
Du kan bruge alle skaldelene til at komme i en hjemmelavet chai. Hæld dem i en tepose sammen med sort te og lad dem varme op i en gryde sammen med sødmælk eller letmælk.
Mange tilsætter et par sorte kardemommefrø til deres garam masala. Jeg kan personligt ikke lide den lidt brændte jordsmag, derfor har jeg udelukket den i opskriften.
Men du kan sagtens tilsætte et to-tre stykker i krydderiblandingen, hvis du holder af smagen.
Jeg giver kanelstænger og muskatnød et lille slag med en kødhammer, før jeg bruger dem.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Marianne
Du har glemt at skrive fennikelfrø på ingredienslisten. De er nævnt i fremgangsmåden.
Jeg brugte 2 spsk. Rigtig god masala, tak for det 🙂
Holger Rørby Madsen
Tak for det Marinanne - det er selvfølgelig en fejl. Opskriften er hermed opdateret 🙂
De bedste hilsner
Holger