Fransk nougat med mandler og pistacienødder er obligatorisk juleslik i mange lande. Og den søde, hvide nougat klæder de knasende nødder.
Fransk nougat har mere end 500 år på bagen. Man ved, at der blev lavet hvid nougat af blandt andet honning i 1.000-tallets Persien.
Og ca. 500 år efter kom opskriften baseret på honning til Sydfrankrig, Spanien og Italien.
Franskmændene begyndte at producere en blødere variant med piskede æggehvider, Nougat de Montélimar, og det er den, du får opskriften på her.
I dagens Danmark bruger mange glukosesirup i stedet for honning, og denne opskrift indeholder da også både lys sirup og glukosesirup.
Juleslik i Middelhavslandene
Den mørke nougat med hasselnødder og kakao som vi blot kalder nougat i Danmark, har i virkeligheden ikke meget med nougat at gøre. Den eneste lighed er, at de begge indeholder en del sukker.
Den hvide nougat er en fast del af juleslikket i sydeuropæiske lande som Italien og Spanien - samt selvfølgelig i Frankrig.
Uanset nationalitet så er det en sød og lettere klistret konfekt, som især smager godt, hvis du bruger saltede pistacienødder.
Men husk: Det er vigtigt, at du pisker massen mindst 10 minutter, når du blander sirup med æggehvider, ellers bliver nougaten klistret og svær at skære i tern.
Opskrift på fransk nougat med pistacienødder
Fransk nougat med mandler og pistacienødder
Ingredienser
- 200 g sukker
- 240 g lys sirup
- 120 g glukosesirup
- 0,8 dl vand
- 2 stk pasteuriserede æggehvider
- 100 g pistacienødder
- 100 g mandler - saltede, smuttede
Fremgangsmåde
- Kom mandler i en gryde med vand, bring vandet i kog og lad det koge et par minutter. Hæld vandet fra, skyl mandlerne i koldt vand og smut dem.
- Hak pistacienødder og mandler groft - nærmest kun en halvering af dem.
- Bred nødderne ud på bageplade og rist dem i ovnen otte-ti minutter på 125 grader.
- Bland glukosesirup, lys sirup, sukker og vand og bring det i kog i en gryde.
- Lad det koge i ca. 15 minutter, det må godt syde og boble i vilden sky - så længe det ikke brænder på eller koger over.
- Når temperaturen er 145 grader, skal du tage siruppen af varmen. Har du ikke termometer, skal du blot komme nogle dråber i et glas iskoldt vand. Hvis det stivner meget hurtigt, er massen klar. Hvis ikke lader du den koge videre for fulde drøn.
- Pisk æggehviderne i en skål, så de er helt stive.
- Når siruppen er klar, hælder du den langsomt i æggehviderne, mens du hele tiden pisker med din el-mikser - eller i din køkkenmaskine.
- Pisk i alt i ti minutter, så ægge-sirupmassen bliver tyk og klistret. Hæld derefter nødderne i. Det er lidt svært at røre rundt, men du kan eventuelt bruge el-mikseren på laveste omdrejning.
- Beklæd en kagedåse på 20 x 30 cm. med bagepapir penslet med en smule neutral madolie. Hæld den tykke masse ned i dåsen og gør den glat med en spartel.
- Lad den sætte sig mindst 12 timer i dåsen ved stuetemperatur, før du tager den op og skærer i to cm. brede skiver, hvorefter du skærer dem ud, så de franske nougat-skiver bliver tre cm. lange.
- Drys med flormelis og eventuelt noget guld- eller bronzestøv. Opbevares i kagedåsen ved stuetemperatur. Husk at lægge bagepapir eller madpapir mellem lagene, så de ikke klistrer sammen.
Få tilsendt opskriften på mail
Her er et udvalg af opskrifter på andre søde sager:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: