• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Dampet pighvar

Dampet pighvar

et billede med dampet pighvar i ovn eller grill
4.6 fra 5 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
29
SHARES
FacebookMessenger29PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  2. november 2023 - Udgivet:  21. juli 2019

Her kan du se hvordan du meget nemt laver dampet pighvar med hvidvin. Pighvarren kan laves i enten ovn eller grill, og du tilbereder en hel pighvar.

Opskriften på dampet pighvar er beregnet til to personer, og til fire personer skal du altså bruge to pighvar.

Det afhænger selvfølgelig af hvor stor pighvarren er, og de kan variere meget i størrelse.

Til to personer skal du beregne en pighvar på ca. 1 kilo, mens du skal bruge en på 2 kilo til fire personer.

Se også mine opskrifter på:

  • Hel rødspætte i ovn
  • Grove fiskefrikadeller
  • Laks med porrer med porrer og spidskål i fad

Opskrift på dampet pighvar

et billede med dampet pighvar i ovn eller grill
holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen

Dampet pighvar - nem opskrift

4.60 fra 5 stemmer
Her kan du se hvordan du meget nemt laver dampet pighvar med hvidvin. Pighvarren kan laves i enten ovn eller grill, og du tilbereder en hel pighvar.
Forb. tid 5 minutter min
Tilb. tid 39 minutter min
Samlet tid 45 minutter min
Antal: 2 personer
Ret: Fisk
Køkken: Dansk
Kalorier: 529
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser
  

  • 1 pighvar - på ca. 1 kilo
  • flagesalt
  • 4 kviste timian
  • 1 håndfuld persille
  • 1 citron - økologisk
  • 1 dl hvidvin - tør
  • friskkværnet peber

Fremgangsmåde
 

  1. Forvarm ovn eller grill til cirka 200 grader. Du skal grille pighvarren ved indirekte varme, mens du bruger varmluft i ovnen.
  2. Find en stor alubakke frem eller pak din pighvar ind i tre lag sølvpapir.
  3. Skyl pighvarren grundigt, og du kan med fordel lige klippe finnerne af. Bortset fra det, så skal pighvarren tilberedes hel, altså også med hovedet på. Dup den tør med et stykke køkkenrulle. Du kan også lave et langt snit ned langs rygbenet på oversiden af pighvarren.
  4. Læg fisken i alubakken eller på sølvpapiret.
  5. Krydr med rigeligt flagesalt, og fordel friske krydderurter på fisken. Til dampet pighvar foretrækker jeg timian og persille, men du kan også bruge eksempelvis dild, oregano og andre krydderurter. Det er op til dig.
  6. Skær citronen i skiver og fordel dem på fisken og slut af med skiver af smør.
  7. Hæld cirka en deciliter tør hvidvin ved.
  8. Luk alubakken til med sølvpapir, og tilbereder du den dampede pighvar i en pakke af sølvpapir skal denne også lukkes til.
  9. Tilbered nu den dampede pighvar med hvidvin i cirka 35-40 minutter. Tiden afhænger selvfølgelig af hvor stor din pighvar er, men tiden plejer at passe med de almindelige størrelser pighvar, som du kan købe hos fiskehandleren.

Næringsindhold

Kalorier: 529kcalKulhydrater: 5gProtein: 81gFedt: 15gMættet fedt: 4gFlerumættet fedt: 4gEnkelumættet fedt: 3gKolesterol: 240mgNatrium: 754mgKalium: 1249mgKostfibre: 1gSukker: 1gVitamin A: 464IUVitamin C: 24mgCalcium: 115mgJern: 3mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Noter

Åbn pakken med dampet pighvar og server straks.

Skrab skindet til side og nyd det lyse og smagfulde kød. Husk, at der er køb på begge sider af benene.

Bemærk, at en pighvar på ca. 1 kilo passer som hovedret til to personer. Er I fire skal du enten have to fisk - eller en pighvar på ca. 2 kilo.

Tilbehør kan eksempelvis være kogte kartofler med persillesovs.

Eller prøv med grillet spidskål.

Fakta om pighvar

Pighvar er en fisk, der på latin hedder "Scophthalmus maximus".

Den findes i Atlanterhavet og Middelhavet og er en populær spise i mange europæiske lande.

Pighvarren har en sød smag og en blød, saftig tekstur, og den kan tilberedes på mange måder, herunder stegt, grillet, ovnbagt eller kogt.

Fisken er rig på proteiner og Omega-3 fedtsyrer, og den er en vigtig del af en sund og varieret kost.

Hvordan ser den ud?

Pighvarren har en stor, rund krop med en oval form og en glat, skinnende hud.

Farven varierer fra grå til brændt orange og kan have mørke pletter eller striber.

Fisken har et stort hoved med et stort øje og en stor mund med små tænder. Finnerne er normalt orange eller røde og kan være fjerede.

En voksen pighvar kan normalt være op til 50 cm lang og veje op til 2 kilo, men de kan også blive væsentligt større.

Danmarks største pighvar?

Det er svært at angive Danmarks største pighvar nøjagtigt, da fangster kan variere fra år til år og fra sted til sted.

Men meget tyder på, at den største pighvar, der nogensinde er fanget i Danmark, vejede omkring 8 kilo og målte omkring 80 centimeter i længden.

Det er vigtigt at bemærke, at pighvar er en truet art, og det er derfor nødvendigt at følge de gældende regler for bæredygtigt fiskeri for at beskytte bestanden.

Hvor kan man fiske pighvar?

Pighvarren kan fanges i de europæiske farvande, herunder i Atlanterhavet og Middelhavet.

I Danmark kan pighvar fanges i de kystnære områder omkring Jylland og på Bornholm.

Pighvarren kan fanges med en række forskellige metoder, herunder med stang, med garn eller med trækfiskeri.

Fiskeriet kræver normalt erfaring og specialistudstyr, og det er vigtigt at følge de gældende regler og regulativer for fiskeri for at beskytte bestanden.

Det er også nødvendigt at være opmærksom på tidevandet og vejrforholdene, da de kan påvirke fangsten.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Forsiden lige nu

vegetar kødsovs uden kød
Vegetar kødsovs: En lækker pastasauce uden kød→ Se opskriften
Hyldeblomst
Hyldeblomst - sommerlige opskrifter og fakta→ Se opskriften
torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé
Torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé→ Se opskriften
edamamesalat med tomat og dressing
Simpel edamamesalat med tomat og agurk→ Se opskriften
Billede resultat for jordbær parfait
Jordbær parfait - nem jordbæris uden ismaskine→ Se opskriften
Billede af ramen.
Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe→ Se opskriften
billede til Sund aftensmad
Sund aftensmad - nemme og lækre retter→ Se opskriften
Kylling med blomkål i fad er en nem ret, hvor du også kommer porrer og gulerødder i fadet sammen med fløde og bouillon. Retten kan nydes som den er, eller serveres med ris eller pasta. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Kylling med blomkål, porrer og gulerødder i fad→ Se opskriften
salat med laks og ærter
Salat med laks og ærter→ Se opskriften
kartoffelsalat med asparges
Kartoffelsalat med asparges, tomat og sennepsdressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required