Her er den bedste opskrift på creme brulee. Den lækre dessert er nem at lave med fløde og mælk, så den ikke bliver fed. Inkl. gode tips.
Creme brulee er fransk og betyder i virkeligheden bare "brændt creme". Og det er da også, hvad denne lækre dessert er.
Creme brulee er en lækker vaniljecreme med fløde, mælk, vanilje og sukker, der så bliver karamelliseret lige inden servering.
Det nemmeste er selvfølgelig at bruge en lille gasbrænder, men du kan også sagtens brænde sukker-overfladen af under grillen i ovnen. Pas blot på at den ikke bliver for sort, og det sker lynhurtigt!
Denne opskrift er meget nem og creme bruleen er lavet uden at varme flødecremen op, før den kommer i ovnen. Det gør desserten meget nem at lave.
Hvis du foretrækker den klassiske måde at lave creme brulee på, nemlig med at opvarme fløde-æggemassen til 80 grader, før den kommer i ovnen, så finder du opskriften nederst på denne side.
Creme brulee med mælk
Her har jeg lavet creme brulee (eller creme brulé) med fløde og mælk, fordi jeg synes desserten kan blive lidt for vammel og fed, når man udelukkende laver den med fløde.
Du får stadig en lækker vaniljecreme med masser af fylde, og cremen legeres (tyknes) med æggeblommer.
Vær opmærksom på, at vaniljecremen kan se lidt tynd ud, når den hældes i de små skåle, men den sætter sig når den køles af i køleskabet.
Du må i øvrigt ikke dække skålene til i køleskabet, da der så vil dannes kondens, og det er ikke så heldigt.
Servér eventuelt med friske bær, eksempelvis hindbær eller blåbær. Det bryder den meget søde smag fra den sukkerholdige vaniljecreme. Opskriften er til 4 personer.
Note: Husk at røre massen godt sammen, da du ellers netop kan risikere, at din creme brulee kan skille!
Se også disse opskrifter:
Opskrift på creme brulee
Creme brulee
Ingredienser
- 75 g pasteuriserede æggeblommer - ca. 4 stk.
- 75 g sukker
- 0,5 stang vanilje - kornene
- 250 g piskefløde
- 100 g mælk
Til karamellisering
- 4 tsk rørsukker
Fremgangsmåde
- Kom de pasteuriserede æggeblommer i en skål sammen med sukker og vaniljekornene fra en halv stang vanilje. Rør det sammen med en ske.
- Rør derefter fløde og mælk i.
- Fordel fløde-æggemassen i 4 skåle, og stil dem på en bageplade.
- Sæt pladen midt i ovnen og bag dine creme brulee i ca. 50 minutter ved 125 grader over- og undervarme. Bemærk: En creme brulee skal være lidt blævrende, når den tages ud af ovnen, men den sætter sig efterfølgende. Køles helt af i køleskabet, men uden at være dækket til.
- Lige inden servering drysser du dine creme brulee med lidt rørsukker, der karamelliseres med en gasbrænder.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video
Tips til en perfekt creme brulee
Du kan med fordel lave dine creme brulee i forvejen, og så blot gøre dem færdige lige inden servering.
Det er blandt andet rart, hvis du har gæster.
Og derefter er det blot at anvende en af de følgende metoder.
Hvordan laver man sprødt låg på creme brulee?
Drys en lille teskefuld rørsukker på hver creme brulee. Hele overfladens skal være dækket med rørsukker.
Karamellisér så sukkeret med en gasbrænder, så det får den lækre karamelfarve.
På den måde laver du et sprødt og knasende låg på den skønne vaniljedessert.
Det er den nemmeste og hurtigste måde at lave det sprøde sukkerlag på.
Creme brulee uden gasbrænder?
Tænd ovnen på grill, og find en bageplade frem.
Sæt skålene med creme brulee på pladen, og fordel nu en teskefuld rørsukker på hver. Husk at komme godt ud i kanterne også.
Så karamelliserer du dem i ovnen. Sæt bagepladen tæt på grillen - men ikke allerøverst. Jeg plejer at bruge andet hak fra oven.
Hold øje med dem - de skal blive smukke og gyldne, men ikke sorte!!! Det tager 3-5 minutter, afhængig af din ovn.
Tag skålene ud af ovnen, og servér straks.
Nu har du det fineste og hårde lag karamel øverst, med en saftig vaniljecreme under.
Opvarmning
Den klassiske måde at lave creme brulee på er ved at varme fløde-æggemassen op til 80 grader, når ingredienserne blandes sammen.
Hvis du foretrækker denne metode er opskriften herunder. Jeg synes dog, at det er nemmere blot at blande ingredienserne uden opvarmning.
Opskriften er til 6 personer
6 pasteuriserede æggeblommer
100 gram sukker
225 gram piskefløde
225 gram sødmælk
1 stang vanilje
Til karamellisering
6 teskefulde rørsukker
Tænd ovnen på 140 °C over- og undervarme (almindelig luft).
Flæk vaniljestangen på langs, og skrab vaniljekornene ud.
Kom vaniljekornene i en lille gryde sammen med fløde og mælk. Tilsæt også vaniljestangen for at få det hele af vaniljesmagen med.
Varm det op til cirka 80 grader, så det skal altså ikke koge. Rør rundt undervejs så det ikke brænder på. Tag det af kogepladen, så temperaturen ikke stiger yderligere.
De pasteuriserede æggeblommer piskes luftige og lyse med sukker. Brug piskeris eller en elpisker.
Kom lidt af den varme flødemasse i æggemassen under ompiskning, så det ikke begynder at klumpe på grund af den varme væske. Det er vigtigt, så din creme brulee ikke skiller!
Kom så hele æggemasssen gradvist ned i fløden, hvor du rører undervejs. Her må du ikke piske, men blot røre med en grydeske, så du ikke får unødvendig luft piskes ind i vaniljecremen. Men massen skal røres godt sammen - også for at den ikke skiller.
Varm nu vaniljecremen til din creme brulee indtil den begynder at legere/blive lidt tykkere i konsistensen. Vaniljecremen skal endelig ikke blive for fast, men blot en let og cremet masse. Det kan tage op til 10 minutter, så hav lidt tålmodighed, og husk at røre imens.
Derefter fordeles vaniljecremen i seks små skåle, der kan tåle at gå i ovnen. Sæt skålene i et fad og kom kogende vand ved, så de står i vandbad.
Stil skålene i ovnen, og nu skal de bages i cirka 45 minutter. De er færdige når du kan skubbe til skålene, og cremen blot gynger lidt.
Stil nu skålene med din creme brulee på køl, og gerne i mindst to timer. Det er vigtigt, at vaniljecremen bliver helt kold.
Hvad er crème brûlée?
Crème brûlée betyder direkte oversat "brændt creme". Det er en fløjlsblød, bagt vaniljecreme toppet med et sprødt lag karamelliseret sukker.
Smagen er mild, sød og elegant med intens vaniljesmag – og den sprøde sukkerskorpe giver skøn kontrast.
Oprindelse
- Ofte krediteret Frankrig, men både England og Spanien har lignende versioner:
- Crema catalana (Spanien) – med citrusskal og kanel
- Trinity cream (England) – med brændt sukker, opfundet i Cambridge i 1600-tallet
- Den moderne franske version blev populær i 1900-tallet og er nu en verdensfavorit
Værd at vide
- Brænding af sukkeret kan ske med gasbrænder eller under grill
- Sukkerlaget skal knække med en ske – det er en del af oplevelsen!
- Perfekt som forberedt dessert – kan laves dagen før
- Kan varieres med eks. kaffe, chokolade, lavendel, citrus eller likør
Serveringstips
- Serveres kold med sprød, varm karamel på toppen
- Kan pyntes med friske bær eller mynte
- Skal have silkeblød konsistens, ikke grynet eller overbagt.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Peter
Desserter bliver ikke vamle, som du nævner, af flødemængden, men af sukkermængden. En fejlsmagning mange kokke begår, både wannabes og professionelle.
Jørgen
Hej Holger,
Tak for en særdeles god opskrift og instruktion. Det er første gang, jeg forsøger mig, og den sad lige i skabet. Kan det have sin rigtighed, at ved at brænde sukkeret lidt hårdt, at det også påvirker konsistensen af cremen? Tak for desserten😊
Marianne
Ok, min har nu været i ovnen i 45 min og er stadig meget flydende....og jeg har ovenikøbet fået 14 små skåle i stedet for de 11 jeg gangede opsrkiften op til - hvad er gået galt? jeg har brugt pasteruriserede æggeblommer fra flaske for at jeg ikke selv skal forholde mig til forskel på ægstørrelser....
Morten
Hej Holger.
Hvad er maks temperaturen i step 8? For at undgå den skiller.
Vh Morten
Mai
Aldrig mislykkedes skriver du... ja så skulle du have set min creme brulee efter 20 min i ovnen. Der var den i hvert fald ikke vellykket. Cremen skilte og så meget uappetitlig ud. Havde ellers fulgt opskriften til punkt og prikke...
Holger Rørby Madsen
Hej Mai
Tak for din tilbagemelding. Mit bud er, at æggemassen enten ikke er rørt tilstrækkelig sammen, eller at den er blevet for varm.
For at præcisere fremgangsmåden, har jeg opdateret opskriften, så det er mere klart.
Atter en gang tak.
Alt det bedste
Holger
Emma
Mislykkes hos mig 😢 cremen faldt sammen og skiilede.
Holger Rørby Madsen
Hej Emma
Øv da - men jeg ved ikke lige hvad der er sket der. For det er aldrig sket for mig - den her opskrift på creme brulee plejer at sidde lige i skabet - og i øvrigt smage fremragende godt 🙂
Alt det bedste
Holger
Louise
Hej! Jeg forsøgte mig med denne igår, men da jeg stod med cremen i gryden og ventede på den tyknede faldt cremen helt sammen og skillede :/ hvad gør jeg forkert mon? Blev det for varmt? Skulle jeg mon ikke have rørt rundt imens?