Cola

Cola er noget de fleste drikker og elsker, men hvad er det egentlig? Se fakta og hvad der er i colaen her, og se også hvordan du kan bruge den i maden.
Cola, og måske især Coca Cola, er meget mere end en kendt sodavand.
Ingen tvivl om, at den søde brunlige læskedrik er elsket overalt på kloden og repræsenteret af nogle af de mest kendte varemærker i verden.
Cola er elsket for den næsten vanedannende smag og den livsstil, som mærkerne illustrerer og udskældt for de knap så gunstige effekter på folkesundheden.
Mærkerne har været omgærdet af mystik omkring hemmelige opskrifter og der er kontante holdninger omkring, hvilket mærke, der er det rigtige…
Men uanset holdning til læskedrikken, så kan den meget mere end blot slukke tørsten. De bruges selvfølgelig også til de nært beslægtede drinks rom og cola og Cuba Libre.
Cola er da noget man drikker
Helt sikkert, men gi’ også cola chancen som en spændende ingrediens i madlavningen.
Prøv for eksempel at glasere en skinke med cola, så du får en sprød, velsmagende og karamelliseret overflade.
Eller måske skal du prøve at lave en omgang kylling i cola, som helt sikkert vil give gode points hos de yngste i familien.
Og mon ikke også is med cola kunne gå hen og blive en af jeres favoritter? Du finder en række overskrifter med cola her
Se også den store smagstest af cola - og se hvilken cola, der er bedst i test.
Ingredienser
Hvad er en Coca Cola så lavet af?
Jo, hvis vi kigger på ingredienslisten, så indeholder colaen følgende ingredienser:
Vand, sukker, kuldioxid, farvestof (karamel E150d), surhedsregulerende middel (E338), naturlige aromaer (herunder koffein).
Hvis du undrer dig over hvad E338 er, så er der tale om fosforsyre.
Om brugen af fosforsyre oplyser Coca-Cola selv, at det anvendes som syredanner i mange fødevarer, herunder Coca-Cola og andre læskedrikke på grund af smagen.
Endvidere skriver firmaet:
- Fosforsyre udvindes af mineraler, som bearbejdes før de indgår i fremstillingen af læskedrikke. Fosforsyre er anerkendt til brug som tilsætningsstof af sundhedsmyndighederne i alle de lande, hvor vores drikkevarer sælges.
- Fosforsyre indeholder mineralsk fosfor, som er almindeligt forekommende i jord og vand. Fosfor er et vigtigt næringsstof i vores kost og findes i næsten alle fødevarer, med et særligt højt niveau in proteinrig mad såsom æg, mejeriprodukter og kød.
Anbefalet dagligt indtag for fosfor er 700mg. Coca-Cola indeholder 41mg fosfor per 250 ml. Til sammenligning indeholder et hårdkogt æg 86mg fosfor.
Næringsindhold
Selvsagt scorer colaen således ikke højt på ernæringsværdi.
I mindre mængder i madlavningen kan den dog nok forsvares hos de fleste.
Højt indhold af kulhydrater fra sukker og ca. 40 kalorier pr. 100 gram.
Der findes dog i dag en række forskellige varianter med forskellige andre sødemidler end det hvide sukker, f.eks. Stevia.
Næringsindhold pr. 100 gram cola
Kalorier: 42
Fedt: 0 gram
Kulhydrater: 10 gram
Protein: 0 gram
Hvilken variant til madlavning?
Selvom det kan være fristende at vælge de sukkerfrie varianter af colaen, så er det i forhold til den relativt lille mængde til madlavning dog en fordel at vælge den klassiske udgave.
Den egner sig bedst til at give smag, sødme og den karamelagtige sprødhed til de forskellige opskrifter.
Fakta
Colaen har sit navn fra kolanødder, som er frø af kolatræer.
Kolatræet vokser i de kystnære egne af Vestafrika
Kolanødden bruges som koffeinkilde og smagsstof.
Hver dansker drikker i gennemsnit 75 liter sodavand om året, og langt hovedparten af det, der drikkes, er cola.
Gammelt husråd mod dårlig mave er, at man skal drikke et glas fortyndet cola. Det er dog udokumenteret og nok en skrøne.
Men da colaen er nem at drikke, virker opkvikkende og læskende, kan det dog have en vis effekt at drikke det, når man er dehydreret og svag på grund af eksempelvis en diarré.
Se hvilken sodavand, der er mest sukker i