Du har sikkert ogsรฅ stรฅet og beundret de mange smukke flasker med cognac i spiritus-afdelingerne.
De kunstnerisk udformede flasker og dekorative etiketter vidner om et produkt, hvor der er kรฆlet for kvaliteten og hvor man med garanti fรฅr stimuleret sanserne med syns -, dufte- og smagsindtryk.
Men cognac er mรฅske ogsรฅ omgรฆrdet med lidt mystik, for hvad er det egentlig?
Er Cognac og Brandy egentlig det samme? Hvordan fremstilles drikken med den smukke varme farve?
Kan man bruge den i madlavningen? Alt det og meget mere finder du svar pรฅ her i artiklen.
Type
Cognac er en brรฆndevinstype og en betegnelse for en brandy, der kommer fra omrรฅdet Cognac i den sydรธstlige del af Frankrig, lidt nord for Bordeaux.
Kun producenter herfra kan kalde deres produkt for cognac. Omrรฅdet er delt op i seks distrikter.
Fremstilling
Til produktionen bruges ofte en tรธr og tynd hvidvin, og den mest anvendte i Frankrig er Ugni Blanc-druen, som udgรธr 95% af den vin, der dyrkes i Cognacomrรฅdet.
Hemmeligheden bag en god cognac er destilleringen, lagringen og endelig opblandingen โ den sรฅkaldte Mariage. Der anvendes ca. otte liter vin for at fremstille en liter af cognacen.
Vinen destilleres pรฅ et kobber-destillationsapparat - alambic - hvor vinen opvarmes til 600 grader. Dampene indvindes, vinen afkรธles og fortรฆttes til den sรฅkaldte โeau de vieโ โ Livets Vand.
Denne lagres pรฅ nye trรฆfade i ca. seks mรฅneder, hvorefter den hรฆldes pรฅ gamle trรฆfade og lagres i flere รฅr, fรธr der laves et samstik af andre eau de vie-varianter og blandes til cognac. Lagring skal vรฆre min. to รฅr for at kunne kaldes en cognac.
Fรธrst efter hviletiden i op til 12 รฅr, hรฆldes cognacโen pรฅ flaske.
Kvalitet
I modsรฆtning til vine, ser man sjรฆldent รฅrstal pรฅ cognacflaskerne. Dette skyldes, at cognac er blandet af forskellige typer af eau de vie, som kan stamme fra forskellige รฅrgange.
Det vil derfor ikke give et retvisende billede af cognacโens reelle alder.
Man opererer i stedet med forskellige betegnelser, som angiver lagringstiden eller rettere โhviletidenโ:
VS (very special): Lagret min. 3 รฅr
V.S.O.P. (very special/superior old pale): Lagret min. 4,5 รฅr
Vieux (gammel): Lagret mellem 4,5 og 10 รฅr
Napolรฉon: Lagret min. 6 รฅr
X.O.(extra old): Lagret min. 10 รฅr
Extra: Lagret min. 6 รฅr โ ofte meget lรฆngere tid
Vielle Rรฉserve: Lagret 10 รฅr eller mere
Hors d' ge (uden for alder): Lagret langt over 10 รฅr
Bemรฆrk, at der beregnes ud fra den yngste komponent i cognacโen.
Nรฆsen tรฆller
Cognac-eksperter har slet ikke brug for at smage pรฅ drikken for at vurdere kvaliteten. Her er det nรฆsen, der er det afgรธrende vรฆrktรธj.
Server cognacen ved normal stuetemperatur i et stort og rummeligt afrundet glas โ f.eks. i ballon- eller tulipanfacon. Duft behersket til glasset.
Den skal ikke slynges, men behandles blidt i glasset for at รฅbne sig. Jo รฆldre cognac, jo lรฆngere tid tager det inden alle duftnoter udfolder sig.
Men ventetiden belรธnnes, og typisk vil du kunne fornemme duft af vanilje, pรฆre, รฆble โ mรฅske endda tรธrret frugt som svesker, figner og mandler.
Der er ingen regler โ udover, at du blot skal nyde sanseindtrykkene og gรธre det til din helt personlige oplevelse og favorit.
I madlavningen
Selv om nogle vil mene, at det er blasfemisk at bruge cognacโen til andet end at nyde i et glas, sรฅ venter faktisk en smagsoplevelse af de store, nรฅr du ogsรฅ pifter din madlavning op med cognacen.
Prรธv f.eks. at flambere i cognacen, eller forkรฆl dinย sauce med cognacย og i desserten er f.eks. blommer,ย fignerย og bรฆr i cognac et elegant tilbehรธr.
Du kan ogsรฅ lave enย varm lumumbaย med den.
Fakta
Cognac fremstilles typisk af hvidvinsdruen Ugni Blanc โ og kun i Cognac-omrรฅdet. Armagnac svarer til cognacโen โ men er i stedet fra Armagnac-omrรฅdet i Frankrig โ syd for Bordeaux.
Alkoholprocenten er 40. Ved starten af produktionen vil alkoholprocenten vรฆre omkring 8, og efter destilleringen ligge mellem 40 og 43%. Dette styres benhรฅrdt af kรฆldermesteren.
Cognacfade laves af nรธje udvalgte stykker fra det inderste af egetrรฆets stamme. Efter tรธrring samles trรฆstykkerne til tรธnder โ uden brug af lim og sรธm.
โAngels Shareโ kaldes den fordampning, der sker fra lagringen i fadene, og som siver ud i den blรฅ luft.
Cognac/brandy blev opfundet i det 16. รฅrhundrede af hollรฆnderne.
Der produceres knap 130 millioner flasker om รฅret โ heraf gรฅr 95 procent til eksport.
Den รฆldste cognac blev solgt pรฅ aktion i New York i 2014. Den var dengang 252 รฅr gammel.
I de velstรฅende dele af Asien drikker man gerne cognacen af store glas til maden.
Det er som med whisky forbundet med hรธj prestige at drikke den udsรธgte spiritus til maden.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments