• Skip til indhold
  • Gรฅ direkte til footer
Madens Verden
Sรธg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • ร†ggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehรธr
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brรธd
    • Snacks og sรธde sager
  • Madplan
  • Rรฅvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside โ€บ Rรฅvareguide โ€บ Cognac - fakta og opskrifter

Cognac - fakta og opskrifter

Billede med cognac.
Del gerne:
5
SHARES
FacebookMessenger5PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:ย  5. maj 2025 - Udgivet:ย  5. maj 2025

Du har sikkert ogsรฅ stรฅet og beundret de mange smukke flasker med cognac i spiritus-afdelingerne.

De kunstnerisk udformede flasker og dekorative etiketter vidner om et produkt, hvor der er kรฆlet for kvaliteten og hvor man med garanti fรฅr stimuleret sanserne med syns -, dufte- og smagsindtryk.

Men cognac er mรฅske ogsรฅ omgรฆrdet med lidt mystik, for hvad er det egentlig?

Er Cognac og Brandy egentlig det samme? Hvordan fremstilles drikken med den smukke varme farve?

Kan man bruge den i madlavningen? Alt det og meget mere finder du svar pรฅ her i artiklen.

Type

Cognac er en brรฆndevinstype og en betegnelse for en brandy, der kommer fra omrรฅdet Cognac i den sydรธstlige del af Frankrig, lidt nord for Bordeaux.

Kun producenter herfra kan kalde deres produkt for cognac. Omrรฅdet er delt op i seks distrikter.

Fremstilling

Til produktionen bruges ofte en tรธr og tynd hvidvin, og den mest anvendte i Frankrig er Ugni Blanc-druen, som udgรธr 95% af den vin, der dyrkes i Cognacomrรฅdet.

Hemmeligheden bag en god cognac er destilleringen, lagringen og endelig opblandingen โ€“ den sรฅkaldte Mariage. Der anvendes ca. otte liter vin for at fremstille en liter af cognacen.

Vinen destilleres pรฅ et kobber-destillationsapparat - alambic - hvor vinen opvarmes til 600 grader. Dampene indvindes, vinen afkรธles og fortรฆttes til den sรฅkaldte โ€eau de vieโ€ โ€“ Livets Vand.

Denne lagres pรฅ nye trรฆfade i ca. seks mรฅneder, hvorefter den hรฆldes pรฅ gamle trรฆfade og lagres i flere รฅr, fรธr der laves et samstik af andre eau de vie-varianter og blandes til cognac. Lagring skal vรฆre min. to รฅr for at kunne kaldes en cognac.

Fรธrst efter hviletiden i op til 12 รฅr, hรฆldes cognacโ€™en pรฅ flaske.

Kvalitet

I modsรฆtning til vine, ser man sjรฆldent รฅrstal pรฅ cognacflaskerne. Dette skyldes, at cognac er blandet af forskellige typer af eau de vie, som kan stamme fra forskellige รฅrgange.

Det vil derfor ikke give et retvisende billede af cognacโ€™ens reelle alder.

Man opererer i stedet med forskellige betegnelser, som angiver lagringstiden eller rettere โ€hviletidenโ€:

VS (very special): Lagret min. 3 รฅr

V.S.O.P. (very special/superior old pale): Lagret min. 4,5 รฅr
Vieux (gammel): Lagret mellem 4,5 og 10 รฅr
Napolรฉon: Lagret min. 6 รฅr

X.O.(extra old): Lagret min. 10 รฅr
Extra: Lagret min. 6 รฅr โ€“ ofte meget lรฆngere tid
Vielle Rรฉserve: Lagret 10 รฅr eller mere

Hors d' ge (uden for alder): Lagret langt over 10 รฅr

Bemรฆrk, at der beregnes ud fra den yngste komponent i cognacโ€™en.

Nรฆsen tรฆller

Cognac-eksperter har slet ikke brug for at smage pรฅ drikken for at vurdere kvaliteten. Her er det nรฆsen, der er det afgรธrende vรฆrktรธj.

Server cognacen ved normal stuetemperatur i et stort og rummeligt afrundet glas โ€“ f.eks. i ballon- eller tulipanfacon. Duft behersket til glasset.

Den skal ikke slynges, men behandles blidt i glasset for at รฅbne sig. Jo รฆldre cognac, jo lรฆngere tid tager det inden alle duftnoter udfolder sig.

Men ventetiden belรธnnes, og typisk vil du kunne fornemme duft af vanilje, pรฆre, รฆble โ€“ mรฅske endda tรธrret frugt som svesker, figner og mandler.

Der er ingen regler โ€“ udover, at du blot skal nyde sanseindtrykkene og gรธre det til din helt personlige oplevelse og favorit.

I madlavningen

Selv om nogle vil mene, at det er blasfemisk at bruge cognacโ€™en til andet end at nyde i et glas, sรฅ venter faktisk en smagsoplevelse af de store, nรฅr du ogsรฅ pifter din madlavning op med cognacen.

Prรธv f.eks. at flambere i cognacen, eller forkรฆl dinย sauce med cognacย og i desserten er f.eks. blommer,ย fignerย og bรฆr i cognac et elegant tilbehรธr.

Du kan ogsรฅ lave enย varm lumumbaย med den.

Fakta

Cognac fremstilles typisk af hvidvinsdruen Ugni Blanc โ€“ og kun i Cognac-omrรฅdet. Armagnac svarer til cognacโ€™en โ€“ men er i stedet fra Armagnac-omrรฅdet i Frankrig โ€“ syd for Bordeaux.

Alkoholprocenten er 40. Ved starten af produktionen vil alkoholprocenten vรฆre omkring 8, og efter destilleringen ligge mellem 40 og 43%. Dette styres benhรฅrdt af kรฆldermesteren.

Cognacfade laves af nรธje udvalgte stykker fra det inderste af egetrรฆets stamme. Efter tรธrring samles trรฆstykkerne til tรธnder โ€“ uden brug af lim og sรธm.

โ€Angels Shareโ€ kaldes den fordampning, der sker fra lagringen i fadene, og som siver ud i den blรฅ luft.

Cognac/brandy blev opfundet i det 16. รฅrhundrede af hollรฆnderne.

Der produceres knap 130 millioner flasker om รฅret โ€“ heraf gรฅr 95 procent til eksport.

Den รฆldste cognac blev solgt pรฅ aktion i New York i 2014. Den var dengang 252 รฅr gammel.

I de velstรฅende dele af Asien drikker man gerne cognacen af store glas til maden.

Det er som med whisky forbundet med hรธj prestige at drikke den udsรธgte spiritus til maden.

Om Holger
holger rรธrby madsen madens verden
Holger Rรธrby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - ogsรฅ pรฅ kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet sรฅ alle kan forstรฅ dem. Det fรฅr du her pรฅ Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
  • Adgang til den populรฆre favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Kรธb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT รฅr)

Lรฆserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Pรฅkrรฆvede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sรฆtter ogsรฅ pris pรฅ at hรธre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er sรฅ glad for siden. Pรฅ forhรฅnd tak.

Fรธlg os pรฅ Instagram

Besรธg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden forklรฆde

    Madens Verden forklรฆde

    kr. 125,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilfรธj til kurv

Nyeste indhold

Billede af grillede grรธntsager.

Grillede grรธntsager - sundt tilbehรธr lavet pรฅ grill

Billede af sauce gribiche med grรธnne asparges.

Sauce gribiche med grรธnne asparges

Billede af valnรธddelagkage fra Svinklรธv Badehotel.

Valnรธddelagkage fra Svinklรธv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lรฆkker opskrift pรฅ japansk suppe

Forsiden lige nu

mad paฬŠ 30 minutter
Mad pรฅ 30 minutter (lรฆkre retter pรฅ en halv time)โ†’ Se opskriften
billede med simpel pastaret
Simpel pastaret - nem mad uden gryde og pandeโ†’ Se opskriften
billederesultat for รฆggewraps med laks og kylling
ร†ggewraps - skรธn opskrift med laks eller kyllingโ†’ Se opskriften
billede med creme anglaise med jordbรฆr
Creme Anglaise med jordbรฆr (lรฆkker vaniljecreme)โ†’ Se opskriften
billede med grรธn kartoffelsalat
Grรธn kartoffelsalat med รฆrter og majsโ†’ Se opskriften
vegetar kรธdsovs uden kรธd
Vegetar kรธdsovs: En lรฆkker pastasauce uden kรธdโ†’ Se opskriften
Hyldeblomst
Hyldeblomst - sommerlige opskrifter og faktaโ†’ Se opskriften
torskekrebinetter med grรธntsagsfrikasseฬ
Torskekrebinetter med grรธntsagsfrikassรฉโ†’ Se opskriften
edamamesalat med tomat og dressing
Simpel edamamesalat med tomat og agurkโ†’ Se opskriften
Billede resultat for jordbรฆr parfait
Jordbรฆr parfait - nem jordbรฆris uden ismaskineโ†’ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rรธrby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Mรธllers Allรฉ 43B
2791 Dragรธr
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Lรฆs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rรธrby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rรธrby Madsen, redaktionschef
Jan Sรธrensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgรฅ reklamer, nรฅr du bruger opskrifterne, og fรฅ din egen favoritliste. Samtidig stรธtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden mรฅ kun finde sted pรฅ institutioner eller virksomheder, der har indgรฅet aftale med Copydan Tekst & Node. Du mรฅ altid gerne linke til indhold pรฅ Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Fรธlg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv stรธttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsรฆt gratis med annoncer her