Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Champignon

Champignon (fakta og opskrifter med den populære svamp)

Billede md champignon.
Del gerne:
7
SHARES
FacebookMessenger7PinterestEmailSMS
Indhold
  • Champignon kan tilberedes både kolde og varme
  • Svampe og sundhed
  • Hvad er champignon?
  • Er champignon sundt?
  • Hvordan bruges champignon?
  • Sjove fakta og fun facts
  • Opbevaring og holdbarhed
  • Brug i det grønne køkken
  • Opskrifter med champignon
  • Kommentarer

Champignon er en almindelig storsvamp, og er én af de mest forhandlede og spiste svampe i hele verden. Her får du de bedste opskrifter og en masse fakta om den.

Champignonen tilhører blandt andet samme art som Portobello-svampen. Svampene vokser vildt i Danmark, men dyrkes også i væksthuse.

De kan købes i supermarkederne hele året rundt. Smagen af champignonerne er bedst fra omkring sensommeren til efteråret.

Champignon kan tilberedes både kolde og varme

Du kan for eksempel bruge dem i en lækker garniture, sammenkogte retter, eller i en frisk salat som fyld.

Se dog denne: Må man spise rå champignon og andre svampe?

Svampene har en lækker nøddeagtig smag, og de indeholder samtidig også smagen umami, som blandt andet er i kød, hvilket også gør dem idéelle til vegetarer.

Umami, er én af de 5 grundsmage, som vi menneskers smagssans kan registrere. De andre fire grundsmage er, sødt, surt, salt, og bittert.

Se også: Pasta med champignonsauce og bacon

Svampe og sundhed

Svampene indeholder store mængder protein og kostfibre, hvilket sikrer dig et stabilt blodsukker, og en langvarig mæthedsfornemmelse.

Champignoner indeholder desuden vitaminer og mineraler, som alle er vigtige for et sundt og godt helbred.

I champignon er der blandt andet B- vitamin, som er godt for dit nervesystem, hud, hår og negle, og kredsløb.

B-vitamin hjælper desuden kroppen med at omsætte proteiner og kulhydrater til energi. Champignonerne har ligeledes et højt indhold af jern .

Jern er et livsvigtigt mineral, da det indgår som en del af de røde blodlegemer, og da det hjælper ilten fra lungerne med at blive transporteret rundt og ud i kroppen.

Se også: Pasta med koteletter, svampe og en lækker sauce

Hvad er champignon?

Champignon er en spiselig svamp, og én af de mest brugte i hele verden.

På dansk kaldes den oftest bare champignon, men dens rigtige navn er Agaricus bisporus.

Findes i flere varianter:

  • Hvid champignon, der er mild i smagen.
  • Brun champignon, der er lidt kraftigere.
  • Portobello, den store og modne version af brun champignon.

Er champignon sundt?

Ja! Champignon er både kalorielet og næringsrig:

  • Højt indhold af B-vitaminer (bl.a. B2 og B3)
  • Indeholder kalium, selen og fosfor
  • Har et naturligt indhold af antioxidanter
  • Indeholder små mængder D-vitamin, særligt hvis de har været udsat for sol/UV-lys

Hvordan bruges champignon?

Champignon er super alsidig i køkkenet:

  • Stegt på panden med smør og hvidløg
  • I pastaretter, risotto, grøntsagsretter og supper
  • Som fyld i tærter, pizza og omelet
  • I gryderetter, eks. mørbradgryde eller svampesauce
  • Grillet portobello kan bruges som vegetarbøf

Tip: Steg champignon uden salt i starten, så de ikke smider al deres væske med det samme, det giver bedre smag og konsistens.

Sjove fakta og fun facts

  • Champignon består af op til 90% vand
  • De har ikke klorofyl og skaffer næring ved at nedbryde organisk materiale
  • De dyrkes i mørke, fugtige rum, eks. gamle kældre
  • Er faktisk en frugtlegeme, altså svampens reproduktive del
  • Portobello er bare en fuldvoksen brun champignon.

Opbevaring og holdbarhed

Champignon opbevares bedst i papirpose i køleskab, men ikke plastik, da de nemt bliver slatne.

Holdbar i 3-5 dage på køl.

Kan renses med en børste eller fugtig klud, men undgå at skylle dem for meget.

Brug i det grønne køkken

Champignon er en fantastisk køderstatning på grund af sin umami-smag i eksempelvis:

  • Vegetarisk bolognese
  • Svampegryderet
  • Grillet portobello-burger

Opskrifter med champignon

Her får du de bedste opskrifter med champignon, der er en populær ingrediens i mange retter.

Hvad er din. favoritopskrift med svampene? Del det gerne med os andre i kommentarfeltet længere nede. Du kan også søge mange flere opskrifter frem i søgefeltet her:

Bedste luksus mørbradgryde
Opskrift på mørbradgryde og paprikagryde, der er en populær gryderet med svinemørbrad, bacon og champignon. Himmelsk lækker og nem at lave.
Se opskriften her
billede med mørbradgryde
Kongens kyllingeret med champignon og peberfrugt
Få den nemme og lækre opskrift på Kongens kyllingeret. En skøn og velsmagende hverdagsret med kylling, champignon og blancheret peverfrugt.
Se opskriften her
billede med Kongens kyllingeret.
Kyllingeburger med champignon a la creme
Her får du min opskrift på kyllingeburger med champignon a la creme. En nem burger med stegt kylling, spidskål og flødestuvede champignon.
Se opskriften her
kyllingeburger med champignon a la creme
Mørbrad med champignon
Mørbrad med champignon a la creme kan være fed med ren piskefløde, og derfor er denne udgave med en blanding af hønsefond og fløde.
Se opskriften her
mørbrad a la creme
Kylling i fad med ovnbagte kartofler og champignon flødesovs
Min opskrift på kylling i fad, der laves med ovnbagte kartofler og en cremet champignon flødesovs. En nem ret på under en time.
Se opskriften her
billede med fad med kylling
Bøf Stroganoff
Min bedste opskrift på bøf stroganoff. En nem gryderet med strimler af oksekød, champignon, paprika og fløde. Serveres med ris eller mos.
Se opskriften her
billede med Bøf Stroganoff
Svampeflødesauce
Svampeflødesauce er en nem sovs med blandt andet kantareller og champignon. Den lækre sovs passer perfekt til oksekød som bøffer og oksestege.
Se opskriften her
svampeflødesauce med æble
Pasta funghi - nem og kødfri pastaret med svampe
Her får du min opskrift på pasta funghi, der er en italiensk pastaret med svampe (champignon). Pastaretten er uden kød og smager super godt.
Se opskriften her
billederesultat for pasta funghi
Champignonsuppe
Sådan laver du en cremet champignonsuppe. En skøn suppe med champignon, fløde og bouillon, og du kan servere suppen som en lækker forret.
Se opskriften her
champignonsuppe
Pasta med pølser og champignon i flødesovs
Her en nem, hurtig og dejlig opskrift på pasta med pølser, der laves i en lækker flødesovs med champignon. En pastaret til børn og voksne.
Se opskriften her
billede resultat for pasta med pølser
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake (fakta og viden om den japanske risvin)
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.