Camembert er en fransk ost uden sidestykke. Den er god på et stykke brød men også uovertruffen varm - enten friturestegt eller bagt. Her er fakta.
Camembert er en delikatesse med en fin hvid skorpe yderst og det herligste bløde indre.
Den ligner sin storesøster, brie, men der er forskel på de to oste. Den forskel og meget andet kan du læse om her. Desuden får du også tips til at bruge den i madlavning.
Denne ost fik prædikatet Appellation d'Origine Contrôlée i 1983. Den er opkaldt efter sin franske hjemby, Camembert i Normandiet, og dens historie går helt tilbage til 1791.
Her begyndte bondekonen Marie Harel at fremstille ost efter at have fået et tip fra en præst, der havde smagt en brie. Hun ændrede lidt på størrelse og modningstid, og fik hermed en anden smag og konsistens.
Kravene til en camembert i dag er, at den skal veje mindst 250 gram, være mindst 10 centimeter i diameter og indeholde 22 procent fedt.
Se også disse inspirerende opskrifter:
Forskel på brie og camembert
Når jeg kalder brien for storesøster, er det fordi, brieost blev opfundet mange hundrede år før camembert.
Helt tilbage i 800-tallet begyndte munke at fremstille denne hvidskimmelost på store hjul. Der skulle således gå næsten tusind år, før "lillesøster" kom til verden.
Og hvilken søster. En mere markant smag og ofte mere fast midte gør camemberten bedre til for eksempel madlavning.
Forskellen er altså til at smage, selvom de kan nærme sig hinanden i nogle tilfælde, men kan man ikke smage det, kan du se på størrelsen.
Brien fremstilles stadig i store forme, hvor camembert altid er mindre, så den købes hel og rund, hvor brien ofte er skåret i lagkagestykker.
Tips til anvendelse og servering
Camemberts lettere bitre, nøddeagtige smag går rigtig godt i spænd med søde madvarer som honning, sirup, marmelade og tørrede frugter.
Men det er også godt at servere til nødder og kød på grund af umamismagen.
Uanset servering skal du huske at tage osten ud af køleskabet en time, før den skal spises.
Prøv at bage en camembert med nogle rosmarinkviste ved 180 grader i 10 minutter og spis den sammen med nødder vendt i honning.
Eller lav en friturestegt camembert paneret i rasp og server med solbærsyltetøj. Det er en kalorierig servering, men det smager utrolig godt.
Holdbarhed og opbevaring
Camembert er en hvidskimmelost lavet på komælk. Den opbevares i køleskabet, men smager af mest, når den er lun.
Unge oste har en mildere smag end dem, der har modnet længe. Hvis du ikke bryder dig om en fuldfed moden ost, skal du se på fremstillingsdatoen og købe en, der er fremstillet fornylig.
Og det omvendte gør sig gældende: Elsker du oste med et cremet, næsten flydende center, ja, så skal du vælge en, der har modnet videre i indpakningen i et godt stykke tid.
Kilder: President.dk, cheese.com m.fl.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: