Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Camembert - fakta og wiki om den dejlige, bløde ost

Camembert - fakta og wiki om den dejlige, bløde ost

billede med camembert
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMS

Camembert er en fransk ost uden sidestykke. Den er god på et stykke brød men også uovertruffen varm - enten friturestegt eller bagt. Her er fakta.

Camembert er en delikatesse med en fin hvid skorpe yderst og det herligste bløde indre.

Den ligner sin storesøster, brie, men der er forskel på de to oste. Den forskel og meget andet kan du læse om her. Desuden får du også tips til at bruge den i madlavning.

Denne ost fik prædikatet Appellation d'Origine Contrôlée i 1983. Den er opkaldt efter sin franske hjemby, Camembert i Normandiet, og dens historie går helt tilbage til 1791.

Her begyndte bondekonen Marie Harel at fremstille ost efter at have fået et tip fra en præst, der havde smagt en brie. Hun ændrede lidt på størrelse og modningstid, og fik hermed en anden smag og konsistens.

Kravene til en camembert i dag er, at den skal veje mindst 250 gram, være mindst 10 centimeter i diameter og indeholde 22 procent fedt.

Se også disse inspirerende opskrifter:

  • Bagt camembert
  • Butterdej med camembert
  • Friturestegt camembert
Indhold
  • Camembert er en fransk ost uden sidestykke. Den er god på et stykke brød men også uovertruffen varm - enten friturestegt eller bagt. Her er fakta.
  • Forskel på brie og camembert
  • Tips til anvendelse og servering
  • Holdbarhed og opbevaring
  • Kommentarer

Forskel på brie og camembert

Når jeg kalder brien for storesøster, er det fordi, brieost blev opfundet mange hundrede år før camembert.

Helt tilbage i 800-tallet begyndte munke at fremstille denne hvidskimmelost på store hjul. Der skulle således gå næsten tusind år, før "lillesøster" kom til verden.

Og hvilken søster. En mere markant smag og ofte mere fast midte gør camemberten bedre til for eksempel madlavning.

Forskellen er altså til at smage, selvom de kan nærme sig hinanden i nogle tilfælde, men kan man ikke smage det, kan du se på størrelsen.

Brien fremstilles stadig i store forme, hvor camembert altid er mindre, så den købes hel og rund, hvor brien ofte er skåret i lagkagestykker.

Tips til anvendelse og servering

Camemberts lettere bitre, nøddeagtige smag går rigtig godt i spænd med søde madvarer som honning, sirup, marmelade og tørrede frugter.

Men det er også godt at servere til nødder og kød på grund af umamismagen.

Uanset servering skal du huske at tage osten ud af køleskabet en time, før den skal spises.

Prøv at bage en camembert med nogle rosmarinkviste ved 180 grader i 10 minutter og spis den sammen med nødder vendt i honning.

Eller lav en friturestegt camembert paneret i rasp og server med solbærsyltetøj. Det er en kalorierig servering, men det smager utrolig godt.

Holdbarhed og opbevaring

Camembert er en hvidskimmelost lavet på komælk. Den opbevares i køleskabet, men smager af mest, når den er lun.

Unge oste har en mildere smag end dem, der har modnet længe. Hvis du ikke bryder dig om en fuldfed moden ost, skal du se på fremstillingsdatoen og købe en, der er fremstillet fornylig.

Og det omvendte gør sig gældende: Elsker du oste med et cremet, næsten flydende center, ja, så skal du vælge en, der har modnet videre i indpakningen i et godt stykke tid.

Kilder: President.dk, cheese.com m.fl.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake (fakta og viden om den japanske risvin)
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer, der støtter op om vores store madunivers.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.