Bulletproof kaffe med masser af smør og olie, lyder det lækkert? Det er svært at se det sunde i sundhedstrenden, der snarere er en fedtfyldt kaloriebombe
Kaffe med mælk eller fløde – det kender de fleste af os. Men hvad med kaffe med masser af smør og olie?
Bulletproof kaffe, som denne smørkaffe hedder, har haft sit indtog som en slags mirakeldrik, der efter sigende både skulle gøre os klogere, sundere og give os mere energi.
Men kan det virkelig passe, at denne drik er sund?
Sådan laver du Bulletproof kaffe
Der findes lidt forskellige variationer, men overordnet er opskriften simpel og kræver kun, at du kan brygge kaffe og har en blender.
Ingredienser til 1 person
1 kop stærk kaffe
30 gram usaltet smør
20-30 gram kokosolie
Fremgangsmåde
Kom det hele i en blender og blend 20-30 sekunder, indtil det er blevet cremet og skummende.
Der er også variationer, hvor du tilsætter et æg til smørkaffen, så den får ekstra proteiner.
Velbekomme!
Opfundet af en IT-mand
Bulletproof kaffe er opfundet af den amerikanske IT-mand Dave Asprey tilbage i 2009. Den er en del af Bulletproof diæten, ligeledes opfundet af Dave, der i dag en slags selvbestaltet sundhedsguru og står bag et kæmpe Bulletproof imperium.
Diæten bygger på en kost med et højt fedtindhold, moderat proteinindhold og lavt kulhydratindhold – og læner sig dermed op ad kure som palæo og ketokuren.
Tilbage i 2009, havde Dave været en tur i Tibet, hvor han havde smagt te med smør fra yakokse. Han syntes, det var så fantastisk, at han efterfølgende gik i køkkenet og eksperimenterede med drikke med smør og kom frem til Bulletproof kaffe.
Han påstår selv, at han har fået en højere IQ, efter han er begyndt at drikke smørkaffen. Og ifølge hans hjemmeside, skulle Bulletproof kaffe både give en bedre hjerne, mere energi og medføre vægttab.
Nej, det er ikke sundt
Men evidensen for de påståede sundhedseffekter er svære at finde.
Smørkaffen indeholder både smør og kokosolie, der begge er rige på mættet fedt. Og hvis du kan huske dine kostråd – så er mættet fedt ikke noget, der anbefales.
En kop Bulletproof kaffe indeholder ca. 450 kalorier. Kalorierne kommer stort set kun fra fedt (99,5 procent), hvoraf 75 procent er mættet fedt.
Du får altså et kæmpe skud fedt og særligt mættet fedt, når du drikker en Bulletproof kaffe.
Så det er på sin vis rigtigt, at du får masser af energi fra en Bulletproof kaffe, hvis du måler energi i kalorier. Og koffeinen i kaffen, vil også sørge for, at du føler dig mere frisk.
Men om det er sundt på den lange bane og kan medføre vægttab og bedre hjerne er usikkert.
Hvis smørkaffen skal stå i stedet for morgenmad, er spørgsmålet, om du vil føre dig mæt lige så lang tid, som hvis du havde spist en morgenmad med mættende fuldkorn som havregryn, brød, ost, æg osv. Generelt bliver man nemlig hurtigere sulten af flydende kalorier.
Drikker du smørkaffen sammen med din morgenmad, er det et ordentligt kalorieboost til din morgenmad, og du skal være opmærksom på at skære ned andre steder, hvis du ikke vil tage på af de ekstra kalorier.
Så hvis trænger til ekstra kalorier og særligt fra fedt, kan smørkaffen måske være en mulighed. Men nu er det, de færreste af os, der har brug for at tage på, og umiddelbart er det svært at se andre sundhedsfordele ved Bulletproof kaffe.
Og i forhold til smagen, er det op til dig selv at vurdere, om du synes, den er appetitlig.
Kilder: Vitakost, Bulletproof.com.
Læs mere om kaffe her
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Ole
Lidt forkert, nej, det er ikke opfundet af en IT mand, og slet ikke i 2009!!! Det har været brugt af elite soldater i mange år, som et ekstra skud energi 🙂
Nick
Du er så langt bagud i din viden omkring hva der er sundt og hva der ikke er.
Ta og læs op på den nyeste viden så du ikke vildleder folk der tror på at du rent faktisk ved hva du skriver om.
Mættet fedt er noget af det bedste for kroppen så længe man holder sig for kylhydrater som blot feder og skaber inflammation og sukkersyge hos mange mennesker.
Charlotte Mithril
Hej Nick
Tak for dine synspunkter.
Verden er ikke sort-hvid og vi bliver heldigvis hele tiden klogere. Desværre er der utrolig mange teorier og hypoteser omkring kost og ernæring, der ikke er videnskabeligt funderet.
I artiklen henvises til den bedste viden vi har på nuværende tidspunkt, byggende på videnskabelige undersøgelser, og derfor en del af de nuværende officielle anbefalinger fra Fødevarestyrelsen blandt andet vedrørende mættet fedt.
De bedste hilsner
Charlotte