• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Bouillon og fond - fakta og lækre opskrifter

Bouillon og fond - fakta og lækre opskrifter

Billede med bouillon.
Del gerne:
22
SHARES
FacebookMessenger22PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  12. april 2025 - Udgivet:  12. april 2025

Indhold

  1. Her er svaret på hvad bouillon er, en nem opskrift, hvad Knorr's bouillonterninger indeholder og om der er forskel på fond og bouillon.
  2. Opskrift på bouillon
  3. Forskel på bouillon og fond
  4. Anvendelse af bouillonterning
  5. Indhold i Knorr's bouillonterninger
  6. Oprindelse på bouillon
  7. Produktion af bouillonterninger
  8. Opskrifter med bouillon
  9. Blomkålssuppe
  10. Millionbøf - nem aftensmad
  11. Forloren hare med bacon
  12. Skovridergryde: Opskriften på en lækker simreret
  13. Karolines søndagsgryde
  14. Ærtegryde - nem opskrift
  15. Kødboller i svampesauce - nem opskrift
  16. Verdens bedste millionkylling
  17. Gæstegryde - nem opskrift
  18. Broget hverdagsgryde - nem opskrift

Her er svaret på hvad bouillon er, en nem opskrift, hvad Knorr's bouillonterninger indeholder og om der er forskel på fond og bouillon.

De fleste bruger vist bouillon næsten dagligt, men har du egentlig tænkt over hvad det præcist er lavet af?

Her kigger jeg lidt nærmere på bouillon og og bouillonterninger, hvad de indeholder, hvordan du nemt laver bouillonen selv og meget mere.

For det er nemlig ret nemt at fremstille en hjemmelavet bouillon.

Opskrift på bouillon

Til hjemmelavet bouillon anvendes:

1 kyllingeskrog - fra en stegt kylling
2 løg
2 stængler bladselleri
2 gulerødder
1 persillerod
3 laurbærblade
15 peberkorn
1 fed hvidløg
1 l vand

Sådan gør du:

Her skal du blot bruge 1 kyllingeskrog fra den ovnstegte kylling, som du lavede i går, og hvor du har gemt skroget i køleskabet natten over. Det er en god måde at udnytte maden på, og dermed undgå madspild.

Kyllingeskroget kommes i en stor gryde. Af grøntsager skal du bruge 2 løg, 2 stængler bladselleri, 2 gulerødder og 1 persillerod. Grøntsagerne skæres ud i mindre stykker, og de må gerne være nogenlunde lige store.

Kom grøntsagerne i gryden til skroget, og fyld op med vand, så det lige netop dækker skroget. Det er cirka 1 liter vand. Tilsæt også 3 laurbærblade, 15 peberkorn og 1 fed hvidløg. En god dusk frisk timian er også god at komme ved.

Læg låget på og lad nu din bouillon simre i seks timer. Eventuelt hvidt skum på toppen kan fjernes med en hulske, men ellers skal bouillonen blot stå og passe sig selv.

Når de seks timer er gået, tages skroget og grøntsagerne op og kasseres. Sigt suppen i en fintmasket si, og nu kan du bruge din bouillon som den er, eller koge den lidt mere ind. Smag til med salt.

Forskel på bouillon og fond

Hvad er forskellen så på en fond og en bouillon?

Det korte svar er, at der faktisk slet ikke er en forskel. Grundlæggende er begge typer suppe, der koges med ben eller kød og masser af grøntsager. Og den kan så laves i forskellige varianter, alt efter om man ønsker en kraftig og hjemmelavet oksefond eller en lys bouillon.

De forskellige betegnelser handler ofte mere om, hvad man skal bruge den til. Ofte er det en fond der anvendes i sovs, se blandt andet denne opskrift på brun sovs.

Mens man i en kyllingesuppe vil anvende en bouillon. Men bouillon og fond er altså det samme.

Anvendelse af bouillonterning

Hvis du ikke orker at lave din egen bouillon, kan du selvfølgelig altså købe de færdige bouillonterninger.

Og de er skam fine at bruge, men vær opmærksom på, at der selvfølgelig også her kan være forskel på kvaliteten.

Hvor meget vand skal der så bruges til en bouillonterning? Her skal du som udgangspunkt altid bruge fem deciliter (en halv liter) vand til en terning bouillon.

Det afhænger selvfølgelig af hvor kraftig bouillonen skal være, men tommelfingerregelen er altid en halv liter vand pr. terning.

Indhold i Knorr's bouillonterninger

Du fik som sagt her min nemme opskrift på hjemmelavet bouillon, hvor du ved, hvad bouillonen er lavet af. Men hvis vi kigger på de fabriksproducerede bouillonterninger, som altså kan være gode nok, så er ingredienslisten straks mere kompliceret.

Her kan du se hvad en terning hønsebouillon fra Knorr eksempelvis indeholder:

Salt, kartoffelstivelse, vegetabilsk fedt (palme, shea, sal), gærekstrakt, sukker, kyllingefedt 3 %, kyllingekød 1 %, krydderier og krydderurter (bl.a. SELLERIFRØ og persille), aroma, løgpulver[1], maltodextrin, citronsaftpulver, karamelsirup, antioxidant (rosmarinekstrakt).

Den laver man ikke uden videre derhjemme, men listen over ingredienser afslører blandt andet, at de færdige bouillonterninger indeholder store mængder salt.

Det er nemlig den ingrediens, der står først angivet, og det er faktisk ikke unormalt, at bouillonterninger indeholder over 50 procent salt. Det er rigtig meget, og derfor er det sjældent nødvendigt at salte mad yderligere, hvis du bruger bouillon i retten.

Her er der selvfølgelig tale om reduceret bouillon, og derfor bliver saltindholdet meget højt, men generelt skal man altså være opmærksom på, at de fabriksfremstillede bouillonterninger indeholder meget store mængder salt.

Et alternativ er blandt andet Herbamare urtebouillon, som du kan læse mere om her.

Oprindelse på bouillon

Det kommer sikkert ikke som den store overraskelse for dig, at bouillon stammer fra Frankrig. Det siger navnet ligesom meget tydeligt.

Faktisk begyndte man helt tilbage i 1700-tallet af fremstille bouillon i de franske køkkener, og her opstod også metoden med at koge væsken ud af bouillonen, og dermed fremstille bouillonterninger med en lang holdbarhed.

Ordet bouillon kommer i øvrigt fra det franske ord bouillir, der slet og ret betyder at koge.

Produktion af bouillonterninger

Den industrielle produktion af bouillonterninger tog for alvor fart i starten af 1900-tallet, hvor den første producent var Maggi, der havde hjemsted i Schweiz. Maggi blev i 1947 i øvrigt overtaget af giganten Nestlé, men det er en anden historie.

Senere er det dog Knorr, der blev grundlagt af Carl Heinrich Theodor Knorr i 1838, der overtog føringen, når vi taler salg af bouillonterninger. Knorr er tysk, og har hovedkvarter ligger i Heilbronn.

I dag er Knorr overtaget af en anden gigant, nemlig Unilever, så der er kamp om salget af bouillon ude i butikkerne.

På det danske marked er langt de fleste solgte bouillonterninger fra Knorr, og der findes jo mange varianter, herunder oksekødsbouillon, hønsekødsbouillon, svinekødsbouillon og grøntsagsbouillon.

For selvfølgelig ikke at glemme den grundlæggende, nemlig klar bouillon.

Opskrifter med bouillon

Bouillonen bruger vi selvfølgelig i utrolig mange retter, men her er 10 af de mest populære opskrifter med fond eller bouillon.

Blomkålssuppe

4.7 fra 76 stemmer
Nem og lækker opskrift på blomkålssuppe. En cremet suppe lavet med blomkål og kartofler, og du kan servere den som hovedret eller forret.
Gå til opskrift
billede med blomkålssuppe

Millionbøf - nem aftensmad

4.7 fra 128 stemmer
Millionbøf. Nem og klassisk opskrift på retten, der er en elsket favorit med hakket oksekød, løg og bouillon - og serveret med kartoffelmos.
Gå til opskrift
billede med millionbøf med kartoffelmos

Forloren hare med bacon

4.8 fra 207 stemmer
Mormors opskrift på forloren hare svøbt i bacon og vildtsovs er en klassisk dansk ret. Her får du Danmarks bedste ovnstegte farsbrød med en lækker sovs til.
Gå til opskrift
billede med forloren hare

Skovridergryde: Opskriften på en lækker simreret

5 fra 3 stemmer
Få min opskrift på skovridergryde, der er en himmelsk lækker gryderet med smørmørt oksekød, champignon og selvfølgelig denne smagfulde sauce.
Gå til opskrift
billede med skovridergryde

Karolines søndagsgryde

5 fra 1 stemme
Den nemme opskrift på Karolines søndagsgryde, der er en klassisk og populær opskrift fra Karolines kogebøger. Her i min mere moderne udgave.
Gå til opskrift
Karolines søndagsgryde

Ærtegryde - nem opskrift

5 fra 3 stemmer
Få min opskrift på ærtegryde, der er en nem og hurtig gryderet med ærter, kylling, blomkål og en lækker sovs. Kan spises uden tilbehør.
Gå til opskrift
billede med ærtegryde

Kødboller i svampesauce - nem opskrift

4.5 fra 4 stemmer
Sådan laver du lækre kødboller i svampesauce. En nem opskrift på stegte kødboller, der serveres i en cremet sauce med champignon og tilbehør.
Gå til opskrift
Kødboller i svampesauce

Verdens bedste millionkylling

5 fra 2 stemmer
Her får du min opskrift på millionkylling, der er en fantastisk hverdagsret med hakket kylling, en skøn sovs og masser af smag. Prøv den nu.
Gå til opskrift
billede med millionkylling i gryde

Gæstegryde - nem opskrift

5 fra 1 stemme
Få den klassiske opskrift på gæstegryde, der er traditionel gryderet fra det danske køkken. Laves med ribbensteg i tern, bacon og tomat.
Gå til opskrift
billede med gæstegryde

Broget hverdagsgryde - nem opskrift

5 fra 1 stemme
Broget hverdagsgryde. Den populære opskrift på en lækker gryderet, der er meget nem at lave på hverdage. Med ris, hakket kød, majs og ærter.
Gå til opskrift
broget hverdagsgryde
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskål med oksekød i ovn
Fyldt spidskål med oksekød→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her