• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Forside › Viden om mad › Derfor skal du lægge bønner i blød inden de spises

Derfor skal du lægge bønner i blød inden de spises

Tørrede bønner i blød
Del gerne:
5
SHARES
FacebookMessenger5PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 28. januar 2021 - Udgivet: 28. januar 2021

Bønner i blød i hele 10-12 rimer før de skal spises. Det er lidt besværligt, men det er vigtigt at gøre det med tørrede bønner. Se hvorfor.

Læg bønner i blød mindst 10 timer, før de skal bruges i madlavningen. Det er en vigtig regel, som de fleste nok har hørt, men måske ikke ved, hvorfor det er så betydningsfuldt.

Er det fordi, at tørrede bønner er stenhårde, når man køber dem? Nej, det handler om risiko for forgiftning. Endda en temmelig stor risiko.

Mange tørrede bønner og ærter har et højt indhold af lektiner - et stof, der kan give akut forgiftning.

Det betyder, at vi får mavekramper, diarre og kaster op allerede få timer efter, vi har spist mad med lektiner.

Det er nok de færreste, der ønsker at løbe den risiko, og det undgår vi ved at lægge bønner i blød i køleskabet mellem 10 og 12 timer, før vi skal bruge dem.

At opbløde de tørrede bælgfrugter er ikke nok. Bagefter hælder du vandet fra, og så skal de koges i frisk vand i mindst en halv time - nogle endda mere, oplyser Fødevarestyrelsen.

Bønner der skal lægges i blød

Hestebønner, limabønner, kidneybønner, kikærter, hele gule ærter og alle tørrede havebønner så som brune og hvide bønner.

Disse bønner og ærter behøver du ikke lægge i vand inden tilberedning: Soyabønner, vignabønner, black eyes beans, azukibønner, mungbønner, flækkede gule ærter og linser.

Og så skal du naturligvis heller ikke lægge friske bønner og haricots vert i blød. Dem skal du til gengæld altid koge i mindst fem minutter, før de er helt risikofri at spise.

Hvis du vil slippe for at lægge ærter og bønner i blød, kan du købe mange forskellige slags, der allerede er opblødt og kogt.

Det eneste du skal være opmærksom på her, er at skylle bønnerne godt og grundigt, før du bruger dem i salater eller madlavning.

Opskrifter med bælgfrugter

Madens Verden har en række opskrifter med bælgfrugter, som både er sunde og mættende, når først de er forbehandlet ordentligt.

Her får du et lille udvalg af opskrifter med linser og bønner, som er supergode at spise takket være deres høje protein- og vitaminindhold.

Vegetarlasagne med belugalinser

5 fra 9 stemmer
Vegetarlasagne med belugalinser er en af de lækreste hverdagsretter, og så er den tilmed sund og let at lave.
Gå til opskrift
Vegetarlasagne med belugalinser

Mexicansk suppe

5 fra 3 stemmer
Her får du en nem opskrift på en lækker mexicansk suppe med græskar og chili. Græskarsuppen mætter godt og laves bla. også med bønner.
Gå til opskrift
billederesultat for mexicansk suppe med græskar og chili

Kilder: Giftlinjen, Fødevarestyrelsen, Samvirke.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af selleritoppe.
    Hvad kan man bruge selleritoppe til?
  • Billede af chokoladekage med revner.
    Derfor revner din chokoladekage
  • Billede til artikel om grapefrugt og forhøjet kolesteroltal.
    Er grapefrugt godt mod forhøjet kolesteroltal?
  • Sæson i juli
    Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Madplan uge 37

Ugens madplan uge 37 med syv gode bud på aftensmad

Billede af blomkålslasagne.

Blomkålslasagne (sund lasagne med blomkål og oksekød)

Ugens vine, uge 36, 2025

Ugens vine, uge 36, 2025: Fra Rioja Reserva til hvid og rosé fra Røsnæs

Billede af selleristeaks af hele skiver knoldselleri.

Selleristeaks (lavet af hele skiver paneret knoldselleri)

Billede af frisk kartoffelsalat med spinat.

Frisk kartoffelsalat med spinat

Madplan uge 36

Ugens madplan uge 36 med velsmagende aftensmad til alle ugedage

Forsiden lige nu

Madplan uge 37
Ugens madplan uge 37 med syv gode bud på aftensmad→ Se opskriften
billede med cassoulet
Cassoulet (nem opskrift på klassisk fransk gryderet)→ Se opskriften
Æblegalette
Æblegalette - nem opskrift på rustik fransk tærte→ Se opskriften
billederesultat for æggewraps med laks og kylling
Æggewraps - skøn opskrift med laks eller kylling→ Se opskriften
billede med fransk bondebrød
Fransk bondebrød→ Se opskriften
billede med kylling bourguignon
Kylling bourguignon - sund udgave af den franske klassiker→ Se opskriften
billederesultat for æblesalat
Æblesalat→ Se opskriften
Billede med kantareller
Kantareller - fakta og hvad kan du bruge dem til→ Se opskriften
billede med vikingegryde
Vikingegryde med skinke, bacon og fløde→ Se opskriften
en heldig kartoffel
En heldig kartoffel bagt med rosmarin→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her