Den komplette guide til tilberedning af ball tip oksesteg med stegetid, kernetemperatur og udskæring. Til grill, ovn eller langtidsstegt.
Her kan du se hvordan du tilbereder en ball tip oksesteg til perfektion.
Ball tip er en såkaldt US udskæring, altså en udskæring vi har importeret fra USA.
Den skæres fra klumpen på oksen, og på grund af marmoreringen får du et super mørt stykke kød.
Udskæringen kan efterhånden findes i de fleste danske supermarkeder, og indimellem er den på tilbud, så du virkelig får meget kød for pengene.
I denne opskrift har jeg anvendt en steg på omkring et kilo, men har du et større stykke kød, skal du selvfølgelig forventet en lidt længere tilberedningstid.
Her kan du se hvordan du steger balltip'en perfekt, men også hvordan du kan langtidsstege den, lave stegen som sous vide, som bøffer, i grill og meget andet.
Opskriften er beregnet til fire personer.
Opskrift på ball tip
Ball tip oksesteg
Ingredienser
- 1 kg ball tip
- 5 spsk olivenolie
- 1 tsk salt
- 3 fed hvidløg
- 1 spsk rosmarin - tørret
- Friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Klargør kødet ved at skære sener og andet snavs fra, men lad fedtet på oversiden blive siddende. Rids forsigtigt oversiden i ruder med en skarp kniv.
- Olivenolie blandes med salt, finthakket hvidløgsfed, rosmarin og friskkværnet peber.
- Massér marinaden godt ind i kødet, og læg det i en frysepose. Kommes på køl i mindst fire timer. Du kan dog også godt tilberede din ball tip steg med det samme, men lad den gerne samle lidt smag.
- Læg kødet i en lille bradepande eller ildfast fad, og kom en smule vand i bunden af fadet.
- Stil fadet med din ball tip ind i en forvarmet ovn ved 160 grader varmluft, og her skal den have cirka 40-45 minutter, afhængig af hvor hårdt din ovn varmer. Brug et stegetermometer, og tag stegen ud når den har en kernetemperatur på 56 grader. Så er den mør, rosa og saftig, uden overhovedet af være rå.
- Lad den færdigstegte balltip hvile på et skærebræt i cirka 15 minutter inden udskæring.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tilbehør til ball tip oksesteg
Som tilbehør vil jeg anbefale nemme hasselback kartofler og eventuelt en skøn spidskålssalat.
Ball tip i grill
Denne steg er lavet i ovnen, men du kan med fordel også lave ball tip i grill.
Her griller du oksestegen ved indirekte varme, og pas på varmen ikke er for høj.
Hold helst grillen nede på 175 grader, og endda gerne med en endnu lavere temperatur.
Du skal forvente at stegetiden er cirka 40 minutter for et kilo balltip, men brug et stegetermometer, og tag stegen af når den når en kernetemperatur på 56 gader.
Hviler derefter ligeledes 15 minutter inden udskæring.
Ball tip sous vide
Du kan også lave en super mør ball tip i din sous vide.
Her skal stegen have cirka tre timer ved 56 grader, og du kan selvfølgelig med fordel krydre balltip'en, inden den pakkes ind.
Efter de tre timer skal den brunes ved høj varme på alle sider i kort tid, og det kan enten være på en varm pande, eller ved direkte varme på en hed grill.
Du kan godt give den lidt længere tid, men risikerer så, at kødet falder for meget fra hinanden, og det kan være svært at skære skiver.
Så omkring tre timer sous vide - eventuelt en lille time mere.
Rub
I denne opskrift har jeg brugt en nem hvidløgsmarinade, men prøv også at lave en rub til din oksesteg.
Langtidsstegt ball tip
Du kan også lave en langtidsstegt ball tip, hvilket kun gør den endnu mere mør.
Her brunes kødet godt af ved meget høj varme på alle sider, hvorefter den saltes og krydres med peber eller andre krydderier efter eget smag.
Eventuelt min hjemmelavede american grillrub.
Derefter steges oksestegn ved 70 grader almindelig luft i 4-5 timer, indtil den har en kernetemperatur på 56 grader.
Kom lidt vand eller oksefond i bunden af fadet, og øs det op over kødet undervejs. Husk at tilføre mere vand/fond om nødvendigt.
Ball tip bøffer
Her har jeg som sagt skrevet hvordan du tilbereder en hel ball tip, men den kan også skæres ud som bøffer.
Skær kødet i passende stykker, ikke for tynde, og steg eller grill dem ved en god varme. Krydres med salt og peber.
Sovs
Du kan lave en meget lækker sovs til oksestegen ved at tilføre lidt væske under stegningen.
Kom enten vand eller en god oksefond ved, og til sidst jævnes skyen med lidt Maizena udrørt i lidt vand.
Smages til med fløde og lidt gastrik.
Næringsindhold i ball tip
Indhold pr. 100 gram
Kalorier: 160
Fedt: 16 gram
Kulhydrater: 0 gram
Protein: 19 gram
Se også mine opskrifter på:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: