Hvad er bagestål og hvordan bruges det? Se alt om bagestålet, hvad du skal gøre første gang, vedligehold, rust, og meget mere i denne guide.
Bagestål er en fantastisk opfindelse, når du vil bage godt brød. Og bedre end den traditionelle pizzasten.
Her får du min overskuelige guide til hvordan du bruger bagestål til bagning, hvad det er bedst til, hvordan du vedligeholder det, fjerner rust og meget mere.
Kort sagt den komplette guide til bagestålet.
Hvad er bagestål?
Bagestål er en tung bageplade, der er lavet af stål. Typisk i seks millimeters tykkelse.
Det er massivt stål, og derfor vejer sådan en bageplade også over seks kilo.
Bagestålet sikrer en perfekt varmegennemstrømning fra bunden og op i dit brød, og det er specielt fremragende til bagning af pizza, pitabrød og ciabattabrød.
Som så meget andet er bagestålet opfundet i USA, og de første kom på markedet i 2012, og derfra bredte de sig hurtigt til andre dele af verden.
Blandt andet fordi stål er en mere effektiv varmeleder end pizzasten.
Ibrugtagning og første gang
Inden du første gang bruger dit bagestål, skal det vaskes grundigt af. Brug en blød klud eller køkkenrulle samt sæbe og vand, og vask grundigt.
Tør derefter bagestålet af og smør det ind i et tyndt lag madolie.
Nu skal bagestålet så have en time i ovnen ved 250 grader varmluft, så det bliver brændt godt og grundigt igennem.
Derefter er det klar til brug.
Vedligehold
Det er meget nemt at vedligeholde bagestålet.
De første gange du bruger det, skal du efter brug smøre det med madolie. Anvend en blød klud og smør med madolie.
Er bagestålet mere snavset, eksempelvis fra ost efter bagning af pizza og pizzasnegle, rengøres grundigt.
Skrab eventuelt med en stålskraber og vask derefter grundigt. Husk at efterbehandle med lidt olie, og tør overskydende olie af.
Bagestål må ALDRIG komme i opvaskemaskinen!!!
Opbevaring
Bagestålet opbevares tørt og ikke for koldt.
På den måde undgår du bedst rust på stålet.
Hvordan fjerner man rust på bagestål?
Uanset hvor godt du behandler stålpladen, så kan der opstå rust på den. Det kan faktisk være svært at undgå i det lange løb, men det er ikke noget problem.
Gnid rust væk med en ståluldssvamp og vand og sæbe, og behandl igen bagestålet med madolie.
Holdbarhed
Bagestål holder i mange, mange år. Især hvis du passer godt på det.
Som sagt kan du nemt fjerne rust, og med tiden vil bagestålet blot blive mere og mere mørkt, og det er et godt tegn.
Det sker nemlig fordi du bruger det meget, men det betyder intet for bagestålets evne til at lede varmen og dermed sikre det perfekte brød.
Anvendelse
Det er meget simpelt at anvende bagestålet til bagning.
Min egen bedste erfaring er, at lægge bagestålet ind på risten på næstnederste rille, og derefter varme ovnen igennem ved 250 grader varmluft.
Det tager 30-45 minutter før ovn og bagestål er gennemvarm, og dermed klar til brug.
Du kan også anvende en aluminiumsplade når du bager pizza, pizzasnegle og andet godt brød.
Her hæves brødet på aluminiumspladen, som derefter sættes direkte ind på bagestålet.
Aluminium leder varmen perfekt, og pladen sikrer at det er nemmere at få brødet ud og ind af ovnen.
Typisk følger der en aluplade med, når du kommer bagestålet. Men du kan altså også bage direkte på bagestålet.
Tider og temperatur afhænger selvfølgelig af, hvilket slags brød du skal bage på dit bagestål.
Advarsel! Husk, at bagestålet selvfølgelig ALTID er rygende varmt, når det er i ovnen - eller lige har været det! Måske lidt unødvendigt at sige, men man kan glemme det i travlheden. Så vær opmærksom!
Har du andre gode tips og råd til denne guide om brug af bagestål? Så del dem med os andre i kommentarfeltet herunder.
Fakta om bagestål
Bagestål er en massiv bageplade lavet af stål, som gør brødet mere sprødt og luftigt, fordi stålet afgiver mere varme til brødet.
Der kan sagtens komme rust på bagestålet, men det betyder ingenting. Rusten fjernes nemt med en ståluldssvamp, hvorefter pladen rengøres og smøres med olie. Så den er så god som ny igen.
Bagestålet vedligeholdes nemt med smøring af madolie. Gør det de første gange du bruger det, og ellers når behovet er der.
Nej, bagestålet må aldrig vaskes af i maskinen. Vask i stedet af i hånden, tør det grundigt og behandl med madolie. Men aldrig i opvaskemaskinen!
Bagestålet kan anvendes til de fleste typer brød, men bedst er stålet til bagning af pizza, pitabrød og ciabattabrød. Her får du virkelig fuld effekt ud af stålbagepladen.
Læs også hvordan du laver damp i ovnen når du bager brød, min opskrift på de perfekte burgerboller og brioche brød.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Holger Rørby Madsen
Tak fordi du læser med. Hvad synes du om artiklen omkring bagestål?
Bruno Nielsen
Det er måske vigtigt at bemærke, at bagestål oftest er laserskåret af "billige" ståltyper som fx S235. Disse betegnes i industrien som "varmtbearbejdelige stål" og er derfor ikke godkendt til fødevareindustri ift. rengøringskrav som skal anvendes ved fødevarefremstilling. Dette gør dem ikke sundhedsskadelige at anvende, men det er af højeste prioritet vigtigt at nævne, at de ALDRIG må komme i kontankt med sæbe eller andre rengøringsmidler. Her må derfor kun bruges varmt vand og saltopløsninger som er godkendt til konsumforbrug. 🙂
Hanne
Hej. Det er ikke alle bagestål-plader som skal forbehandles. Jeg har købt et hvor det er klar til brug. Vh. Hanne
Jørgen
Hej Holger
Tak for en fantastisk blog, der er virkelig mange gode tips og god inspiration at hente her.
Du skriver en masse gode ting om bagestålet, og ja det et en fantastisk opfindelse. Jeg bruger de medfølgende alu-plader på den måde, at jeg former brødet på et stykke bagepapir på alu-pladen. Så er det nemt at lade bagepapiret med brødet glide ned på bagestålet i ovnen, og tilsvarende, når brødet skal ud af ovnen, trækker jeg bagepapiret med brødet over på alu-pladen. På den måde undgår man brændet fingre.
Venlig hilsen
Jørgen