Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Opskrifter › Brød › Hvad er autolyse? Få forklaring og opskrift her

Hvad er autolyse? Få forklaring og opskrift her

billederesultat for autolyse dej
4.9 fra 11 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
12
SHARES
FacebookMessenger12PinterestEmailSMS

Du har måske hørt ordet autolyse i forbindelse med dej og bagning, og tænkt hvad det nu skal gøre godt for?

Her kigger vi lidt nærmere på hvad det er - og hvordan du gør.

Det er nemlig ganske simpelt at bage med denne metode, omend det tager lidt tid.

Hvad er autolyse?

Helt kort fortalt, så er autolyse en metode til bagning, hvor vand og mel røres sammen.

Vel og mærke uden gær eller salt, men i stedet skal melet have tid til at opsamle vandet, og jeg plejer at lade autolysedejen stå cirka en time. Måske lidt længere.

Fordelen er, at dejen opnår en god gluten, og derfor bliver dit brød mere spændstig og fyldig.

Autolyse udnytter altså den naturlige proces når mel og vand mødes, og det er godt når der skal bages. Heldigvis.

Opskrift med autolysedej

Hvordan bruger man så konkret en autolysedej, og hvordan laver man den?

Her er en nem grundopskrift på boller eller brød, der er bagt med denne metode.

Det er nemt, men det tager noget længere tid at bage end et traditionelt brød.

Bageskole: Hvad er autolyse? Få forklaring og opskrift

holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen
4.9 fra 11 stemmer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Forb. tid: 15 minutter min
Tilb. tid: 20 minutter min
Samlet hævetid: 15 timer t
Samlet tid: 15 timer t 35 minutter min
Hvad er autolyse, hvordan laver man dejen, og hvorfor bruge metoden til bagning? Her er svaret, fakta og en god opskrift på autolyse dej.
Antal: 1 stk.
Ret: Brød
Køkken: Dansk
Ugens madplan fra Madens VerdenFind den aktuelle madplan her!

Ingredienser

  • 300 g vand
  • 250 g Manitoba fuldkorns hvedemel
  • 100 g Manitoba hvedemel
  • 3 spsk surdej
  • 10 g salt

Fremgangsmåde

  1. Vand og mel røres sammen i en skål, skålen beklædes med viskestykke og står derefter på køkkenbordet i ca. 1 time.
  2. Kom dejen i røremaskinen sammen med surdej og salt, hvorefter den æltes i ca. 10 minutter.
  3. Tag dejen op og læg den i et fad, jeg plejer at bruge et lasagnefad, hvor der er plads til næste fase, nemlig foldning.
  4. Nu skal dejen hæve overdækket i fadet på køkkenbordet i ca. 4 timer. Hver time foldes dejen op over sig selv, som du kender det fra mit foldebrød. Altså hver af fire sider foldes op over midten, hvorefter dejen hæver videre. Så altså folde en gang i timen i fire timer, hvilket spænder gluten yderligere op. Har du tid, kan du med fordel også tage en time mere.
  5. Stil derefter dejen på køl i ca. 10 timer.
  6. Autolyse dejen tages ud af køleskabet en times tid før du skal bage, så den får en mere bagevenlig temperatur.
  7. Nu kan du så enten vælge at dele dejen til lækre boller - eller bage et helt brød.

Næringsindhold

Kalorier250kcal
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Kom med din mening

Tips

Bollerne bages cirka 15-20 minutter ved 250 grader varmluft, mens brødet kan bages som en traditionelt brød i cirka 25 minutter - eller som et grydebrød.

En gryde varmes godt igennem, dejen kommes i, og bages først med låg i ca. 30 minutter - og derefter i 15 minutter uden låg.

Både boller og brød køles af på en rist.

God fornøjelse med autolyse metoden.

Se også disse lækre brødopskrifter:

Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning
Opskrift på verdens mest sprøde ciabattabrød. Hemmeligheden er en rimelig tynd dej, der får lov at hæve i fem timer.
Se opskriften her
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabatta boller fra Italien (super nem opskrift)
Ciabatta boller fra Italien er lækre brød, som er nemme at bage. Rør dejen sammen om morgenen, og bag bollerne til aften. Uden æltning.
Se opskriften her
billederesultat for ciabatta boller
Rundstykker
Rundstykker som bageren bager dem. Her er opskriften på verdens bedste rundstykke, og du får alle de hemmelige tricks til bagningen.
Se opskriften her
billederesultat for rundstykker
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Mads skriver

    januar 29, 2021 at 12:52 pm

    Hej Holger.
    Meget interessant artikel, især for en begynderbager som mig.
    Mit spørgsmål er, hvilken slags bageplade vil du anbefale til et brød som "autolyse-brødet" - et bagestål, en hulplade eller måske en ganske almindelig plade? Jeg har læst begge dine artikler om hhv. stål- og hulplade, men jeg kan ikke blive klog på det.
    Et tillægsspørgsmål er, hvis jeg skal købe bare een plade, hvilken en tror du så jeg vil få mest glæde af?
    Dbh, Mads, begynderbager med første surdej under vejs 🙂

    Svar

Mere inspiration

  • Billede af koldthævet brød i gryde med surdej.
    Koldhævet brød i gryde med surdej (brød uden gær)
  • Billede med havregrynsbrød.
    Havregrynsbrød (nemt brød med havregryn og havreklid)
  • billede med pølsehorn bagt med fuldkornsmel
    Verdens bedste pølsehorn med fuldkorn
  • Billede af sandwichboller.
    Sandwichboller (lækre og nemme brød til sandwich)

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer, der støtter op om vores store madunivers.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required