• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Appelsin - fakta, opskrifter og næringsindhold

Appelsin - fakta, opskrifter og næringsindhold

Billede med appelsin.
Del gerne:
111
SHARES
FacebookMessenger111PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  4. maj 2025 - Udgivet:  4. maj 2025

Indhold

  1. Historie
  2. Sæson
  3. Opbevaring og holdbarhed
  4. Appelsinkage
  5. Appelsinsalat
  6. Appelsinmarmelade
  7. Appelsinjuice
  8. Næringsindhold
  9. Opskrifter

Her får du en nem gennemgang af hvad en appelsin er for en størrelse, hvad den indeholder og hvad du kan bruge den til.

Appelsinerne kan efterhånden købes det meste af året, men bedst er de op mod jul og i vintermånederne, og det er da også he der bliver solgt flest af dem.

Historie

Appelsinen hedder også citrus sinensis, og den stammer oprindeligt fra Kina. Appelsin betyder faktisk kinesisk æble.

Men gennem århundreder spredte den sig til Indien, og via handelsrejsende også til Europa.

Det er selvfølgelig især under de lunere, sydeuropæiske himmelstrøg, hvor man har dyrket appelsiner siden det 15. århundrede.

I de finere kredse blev appelsintræerne også populære længere mod nord, hvor de blev dyrket i store og flotte orangerier.

Egentlig ikke for at spise appelsinerne, men fordi de var flotte. Også i Danmark fandtes der orangerier.

Sæson

Sæsonen for appelsiner er som sagt året rundt, i hvert fald i de danske butikker.

Den lokale sæson afhænger selvfølgelig af hvor på kloden appelsinerne importeres fra.

Desværre plukkes mange appelsiner et godt stykke tid før de faktisk er modne, og derfor kan de være bitre i smagen.

Appelsintræet bliver i øvrigt ofte over 10 meter højt, og det har torne. Blomsterne er hvide, og de dufter skønt.

Opbevaring og holdbarhed

Den bedste måde at opbevare en appelsin på, er ved at lægge den i køleskabet.

Her kan appelsiner holde sig i op til tre uger, så der er faktisk en fin holdbarhed på dem.

Hvis du lader appelsinerne ligge på køkkenbordet, skal du ikke regne med at de holder længere end højst et par uger. Ofte endda kun en uges tid.

Så her er holdbarheden altså lidt kortere.

Appelsinkage

Appelsinkage er en lækker kage, der selvfølgelig smager af søde appelsiner.

Her pisker du 125 gram smør sammen med 175 gram sukker og teskefulde vaniljesukker. Pisk derefter tre æg i, et ad gangen.

Riv skallen fra en økologisk appelsin i, men husk at undgå det hvide, da kagen ellers bliver bitter.

Pres også saften af tre appelsiner i, og vend derefter 200 gram hvedemel i sammen med en teskefuld bagepulver.

80 gram mørk chokolade hakkes og vendes i dejen.

Dejen hældes i en smurt form, og bages cirka 50 minutter ved 175 grader varmluft. Mæri kagen om den er nok, og ellers giver du lidt længere tid.

Appelsinsalat

Appelsinen er fremragende til salatskålen, og her får du lige en hurtig opskrift på en nem appelsinsalat.

50 gram rucola skylles og slynges tør, hvorefter den fordeles i et fad.

3 økologiske appelsiner pilles og skæres i tynde skiver. Fordeles ovenpå rucolaen.

Et granatæble befries for kerner, og cirka halvdelen af kernerne lægges ud over appelsinskiverne.

40 gram pinjekerner ristes på en pande og drysses over. Lad dem gerne køle lidt af inden.

Mere skal der ikke til verdens bedste appelsinsalat.

Appelsinmarmelade

Du kan meget nemt lave din egen appelsinmarmelade, og her er det en opskrift med syltesukker.

Du skal bruge fem økologiske appelsiner, hvor du starter med at skære det yderste af skallen af. Du må ikke få det hvide med, for så bliver marmeladen bitter! Skær det i meget smalle strimler, som kommes i en gryde med to deciliter vand.

Skær så det hvide væk på appelsinerne, hvorefter appelsinerne skæres i mindre tern. Husk at kassere alle hinder!!

Kom appelsinstykkerne i gryden, pres saften af en citron i, og lad det koge i cirka 10 minutter.

Derefter tilsættes et par teskefulde vaniljesukker og 250 gram syltesukker (som blandt andet Dansukker laver), og marmeladen koges nu i yderligere 7-8 minutter.

Den færdigkogte appelsinmarmelade hældes straks på skoldede glas. Eventuelt skyllet med lidt Atamon.

Appelsinjuice

Jo jo, appelsinerne er jo fremragende til en juice. Friskpressede selvfølgelig, og det giver sig selv. Der skal ikke tilsættes andet end de søde appelsiner.

Men prøv en friskpresset appelsinjuice med Campari.

Her skal du bruge en del Campari til to dele appelsinjuice og så selvfølgelig masser af isterninger. Det smager altså godt.

Du kan også presse saften af tre appelsiner, og derefter en mango. Smages til med lidt lime. Det er en klassisk appelsinjuice opskrift med mango.

Næringsindhold

Indhold pr. 100 gram appelsin:

Kalorier: 50
Fedt: <1 gram
Kulhydrater: 11 gram
Protein: 1 gram

Og hvis kigger på vitaminer, så indeholder en appelsin blandt andet en del C- og E-vitamin.

Opskrifter

Appelsinkylling

Siciliansk citronkage med appelsinglasur

Appelsinsauce

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskål med oksekød i ovn
Fyldt spidskål med oksekød→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her