• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Her er forskellen på klementiner og mandariner

Her er forskellen på klementiner og mandariner

billederesultat for klementiner og mandariner
Del gerne:
19
SHARES
FacebookMessenger19PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 24. april 2024 - Udgivet: 6. december 2020

Klementiner og mandariner ligner hinanden, men der er faktisk forskel på de to små citrusfrugter. Det handler bla. om skræl og antal kerner.

Måske har du også undret dig over hvad forskellen egentlig er på klementiner og mandariner, som vi jo især spiser op mod jul.

Måske har du endda tænkt om der overhovedet er en forskel, men det er der faktisk. Ja, der er endda flere forskelle på de to små og populære citrusfrugter.

Forskellene kan dog være svære at få øje på ved blot at studere mini-appelsinerne, men her kan du bliver klogere på klementin og mandarin frugterne.

Fakta om klementiner og mandariner

Klementiner er en mandarinsort, og mandarinen stammer oprindeligt fra Kina.

Navnet mandarin kommer formentlig fra de dragter, som ansatte (de hed mandarinere) ved domstolene i Kina bar på den tid.

Mandarinerne gror på træer, og sammenhængen med klementinerne finder vi i Frankrig omkring år 1900.

Her fremavlede præsten Père Clément nemlig en ny sort af mandariner, og de fik navnet klementiner. Altså opkaldt efter den franske præst.

Formålet var blandt andet at fremavle en sort uden så mange kerner, og nu nærmer vi os mere og mere forskellen på klementiner og mandariner.

Forskellene

Umiddelbart kan det som sagt være svært at se forskel på klementiner og mandariner, men der er altså forskel.

For det første er det normalt nemmere at pille en mandarin end en klementin. Det skyldes, at skrællen på klementinerne simpelthen er tyndere, og derfor sværere at løsne fra frugten.

Ofte vil du også finde mandariner med en ret tyk skræl, hvor du næsten kan fjerne hele skrællen på én gang.

Til gengæld indeholder klementinerne stort set ingen kerner. Du kan sagtens være heldig at finde en klementin helt uden kerner, og ellers er der altså normalt ikke mange kerner i dem.

Modsat er det med mandariner, der kan indeholde en hel del kerner. Så det er en anden afgørende forskel på en klementin og en mandarin.

Normalt er klementinerne også en smule mere søde i smagen end mandarinerne.

Og kigger vi på farven på skrællen på de to små citrusfrugter, så er mandarinen typisk en smule mere mørk og orange i farven end klementinen.

Du kan dog ikke vurdere hvad der er hvad ud fra størrelsen på klementinerne og mandarinerne, da størrelsen kan variere fra sort til sort på begge.

Øvrig fakta om klementin og mandarin

Helt generelt smager en mandarin eller klementin mindre syrligt end en almindelig appelsin, og alle tre indeholder en del vitaminer. Herunder et højt indhold af C-vitaminer.

Det er derfor sundt at spise de to små citrusfrugter.

Husk i øvrigt, at både klementiner og mandariner kan indeholde rester af sprøjtemidler på overfladen. Medmindre du selvfølgelig har købt frugt, der ikke er sprøjtet eller overfladebehandlet. Typisk økologisk.

Derfor kan det være en god idé, at vaske hænderne efter skrælning af klementiner og mandariner. Bare for at være på den sikre side.

Se også disse opskrifter med citrusfrugter:

Siciliansk citronkage med appelsinglasur

Lemon curd - opskrift på citroncreme til dessert og brød

Syltede citroner - opskrift på lækre saltcitroner

Citronmåne - nem opskrift på hjemmelavet citronkage

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens madplan uge 28

Ugens madplan uge 28 med lækker aftensmad til hele ugen

Billede af laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs.

Laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs

Billede af kotelet a la milanese.

Kotelet a la Milanese - panerede koteletter fra Italien

Billede af sandwichboller.

Sandwichboller - lækre og nemme brød til sandwich

Billede af nakkesteg på spyd.

Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)

Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.

Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte

Forsiden lige nu

Billede af laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs.
Laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs→ Se opskriften
Sukkerbrødskage
Sukkerbrødskage med flødeskum og friske bær→ Se opskriften
Billede af sandwichboller.
Sandwichboller - lækre og nemme brød til sandwich→ Se opskriften
rabarberstang
Rabarberstang - nem kringle med rabarberkompot→ Se opskriften
nemme rundstykker med birkes
Nemme rundstykker med birkes→ Se opskriften
Billede af kotelet a la milanese.
Kotelet a la Milanese - panerede koteletter fra Italien→ Se opskriften
Lækre og nemme kartoffelpakker med hvidløg og rosmarin, der både kan tilberedes i ovn og grill. Kartoffelpakkerne er gode som tilbehør. Foto: Madensverden.dk.
Kartoffelpakker med hvidløg og rosmarin→ Se opskriften
Grillet blomkål opskrift
Grillet blomkål med persille - sundt tilbehør→ Se opskriften
billederesultat for bananis med chokolade
Bananis (hjemmelavet is med banan og chokolade)→ Se opskriften
Persilleolie
Persilleolie (opskrift på hjemmelavet urteolie med persille)→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her