Klementiner og mandariner ligner hinanden, men der er faktisk forskel på de to små citrusfrugter. Det handler bla. om skræl og antal kerner.
Måske har du også undret dig over hvad forskellen egentlig er på klementiner og mandariner, som vi jo især spiser op mod jul.
Måske har du endda tænkt om der overhovedet er en forskel, men det er der faktisk. Ja, der er endda flere forskelle på de to små og populære citrusfrugter.
Forskellene kan dog være svære at få øje på ved blot at studere mini-appelsinerne, men her kan du bliver klogere på klementin og mandarin frugterne.
Fakta om klementiner og mandariner
Klementiner er en mandarinsort, og mandarinen stammer oprindeligt fra Kina.
Navnet mandarin kommer formentlig fra de dragter, som ansatte (de hed mandarinere) ved domstolene i Kina bar på den tid.
Mandarinerne gror på træer, og sammenhængen med klementinerne finder vi i Frankrig omkring år 1900.
Her fremavlede præsten Père Clément nemlig en ny sort af mandariner, og de fik navnet klementiner. Altså opkaldt efter den franske præst.
Formålet var blandt andet at fremavle en sort uden så mange kerner, og nu nærmer vi os mere og mere forskellen på klementiner og mandariner.
Forskellene
Umiddelbart kan det som sagt være svært at se forskel på klementiner og mandariner, men der er altså forskel.
For det første er det normalt nemmere at pille en mandarin end en klementin. Det skyldes, at skrællen på klementinerne simpelthen er tyndere, og derfor sværere at løsne fra frugten.
Ofte vil du også finde mandariner med en ret tyk skræl, hvor du næsten kan fjerne hele skrællen på én gang.
Til gengæld indeholder klementinerne stort set ingen kerner. Du kan sagtens være heldig at finde en klementin helt uden kerner, og ellers er der altså normalt ikke mange kerner i dem.
Modsat er det med mandariner, der kan indeholde en hel del kerner. Så det er en anden afgørende forskel på en klementin og en mandarin.
Normalt er klementinerne også en smule mere søde i smagen end mandarinerne.
Og kigger vi på farven på skrællen på de to små citrusfrugter, så er mandarinen typisk en smule mere mørk og orange i farven end klementinen.
Du kan dog ikke vurdere hvad der er hvad ud fra størrelsen på klementinerne og mandarinerne, da størrelsen kan variere fra sort til sort på begge.
Øvrig fakta om klementin og mandarin
Helt generelt smager en mandarin eller klementin mindre syrligt end en almindelig appelsin, og alle tre indeholder en del vitaminer. Herunder et højt indhold af C-vitaminer.
Det er derfor sundt at spise de to små citrusfrugter.
Husk i øvrigt, at både klementiner og mandariner kan indeholde rester af sprøjtemidler på overfladen. Medmindre du selvfølgelig har købt frugt, der ikke er sprøjtet eller overfladebehandlet. Typisk økologisk.
Derfor kan det være en god idé, at vaske hænderne efter skrælning af klementiner og mandariner. Bare for at være på den sikre side.
Se også disse opskrifter med citrusfrugter:
Siciliansk citronkage med appelsinglasur
Lemon curd - opskrift på citroncreme til dessert og brød
Del dine ideer og tanker med os andre her: