• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Sovs og sauce › Andesovs - opskrift på den bedste sovs til andesteg

Andesovs - opskrift på den bedste sovs til andesteg

andesovs
Andesovs laves på en god fond og tilsættes lidt fløde. Andesovsen er perfekt til stegt and Mortensaften eller Juleaften. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  14. maj 2024 - Udgivet:  13. december 2021

Del gerne:
469
SHARES
FacebookMessenger469PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Opskrift
  2. Andesovs - opskrift på den bedste sovs til andesteg
  3. Ingredienser
  4. Fremgangsmåde
  5. Næringsindhold
  6. Video
  7. Tips
Gå til opskrift

Andesovs er for mange en besværlig omgang at gå i lag med, men det er faktisk ikke så svært endda.

Som med alle andre sovse gælder det om, at sørge for en god base. Det vil sige en smagsfyldt fond, som jeg naturligvis laver på andevinger og indmad fra din andesteg..

Du skal huske at starte i god tid - og du kan sagtens lave fonden dagen i forvejen, og så opbevare den på køl.

OBS: Du skal ikke tilsætte salt under kogningen af fond. Dels indeholder bouillonterningen en del salt, og dels skal fonden koges ind, og bliver alt for saltet, hvis du kommer det i nu. Smag i stedet andesovsen til med salt til sidst.

Opskriften er beregnet til fire personer, og jeg har også lavet en lille video med fremgangsmåden.

Se også disse opskrifter:

  • Nem og hurtig andesauce på 10 minutter
  • Hjemmelavet andebouillon
  • Den bedste måde at genopvarme andesteg på

Opskrift

andesovs

Andesovs - opskrift på den bedste sovs til andesteg

Andesovs til anden juleaften skal laves på en god fond, og tilsættes lidt fløde og ribsgele. Her får du min opskrift på den perfekte andesovs.
Bedømmelse
4.8 fra 169 stemmer
RetSovs og saucer
Arbejdstid: 15 minutter minutter
Tilberedning: 3 timer timer
Samlet tid: 3 timer timer 15 minutter minutter
Antal 4 personer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

Fond

  • Vinger og indmad fra anden
  • 1 bouillonterning - gerne høne, eller 3 spiseskefulde andefond
  • 1,2 l vand
  • 2 løg - grofthakkede
  • 2 gulerødder - i mindre tern
  • 1 persillerod - i grove tern
  • 1 håndfuld knoldselleri - grove tern
  • 2 tsk timian - tørret - eller en dusk frisk timian
  • 1 spsk æbleeddike - eller anden eddike
  • 1-2 spsk tomatpasta - kan undlades
  • 15 peberkorn
  • 2 laurbærblade

Til sovs

  • 1 dl piskefløde
  • 3 tsk ribsgele
  • salt og friskkværnet peber
  • Lidt gastrik - kan udelades

Fremgangsmåde

  • Find din pande frem, og brun andevinger og indmad grundigt ved høj varme. Kom lidt tomatpasta ved, og lad det brune af, inden du kommer det hele op i en gryde.
  • Svits også løg, gulerødder, persillerod og knoldselleri, og hæld det i gryden.
  • Kom så vand, bouillonterning, laurbærblade, peberkorn, æbleeddike og timian i gryden, og lad det koge op.
  • Når det har kogt et par minutter, skruer du ned for varmen, lægger låg på, og nu skal det simre i tre timer.
  • Fjern låget, og med en suppeske fisker du nu alle ingredienserne op af fonden. Sigt skyen over i en skål, og kom den tilbage i gryden igen.
  • Kog fonden ind ved en god varme, så du kun har cirka 2-3 deciliter tilbage. Den kan godt tage op mod en halv time - afhængig af hvor meget varme du koger fonden ind ved.
  • Sigt så fonden ned i en skål, og sæt den eventuelt i køleskabet indtil du skal bruge den.
  • Så skal vi have samlet andesovsen: Kom to store spiseskefulde smør i en tykbundet gryde, og lad det smelte og bruse af ved middel varme.
  • Kom så to strøgne spiseskefulde hvedemel ved, og pisk det rundt til massen er samlet og blank.
  • Pisk fortsat lidt mens det bager af, og bliver lysebrun i farven. Det må IKKE blive for mørkt!
  • Tilsæt så gradvist din hjemmelavede andefond, mens du pisker sovsen jævn. Tilsæt så også fløden.
  • Smag til med ribsgele, salt og friskkværnet peber.
  • Du kan også give den en spiseskefuld gastrik - eller lidt mere æbleeddike, da syren giver et godt modspil til den lidt fede sovs.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
143
% Daglig værdi*
Fedt
 
9
g
14
%
Mættet fedt
 
6
g
38
%
Flerumættet fedt
 
0.4
g
Enkelumættet fedt
 
2
g
Kolesterol
 
28
mg
9
%
Natrium
 
249
mg
11
%
Kalium
 
258
mg
7
%
Kulhydrater
 
14
g
5
%
Kostfibre
 
2
g
8
%
Sukker
 
8
g
9
%
Protein
 
2
g
4
%
Vitamin A
 
5554
IU
111
%
Vitamin C
 
8
mg
10
%
Calcium
 
55
mg
6
%
Jern
 
1
mg
6
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Video

Kom med din mening

Tips

Du kan også justere farven på din andesovs med lidt madkulør.

Sovsen er selvfølgelig perfekt til brunede kartofler og gammeldags rødkål.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Micella

    december 25, 2024 at 9:46 am

    Jeg lavede denne sauce igen i år, og resultatet blev endnu engang virkelig godt. Alle komplimenterede saucen. Virkelig lækker andesovs ❤️

    Svar
  2. Mikkel Wisborg-Møller

    december 22, 2024 at 11:12 pm

    Jeg har kokkereret i mange år og må sige at jeg endnu ikke er stødt på en dårlig opskrift fra Madens Verden. Bedre end Valdemarsro (-;

    Svar
  3. Jette Korsbæk

    december 22, 2024 at 6:13 pm

    Jeres opskrifter har altid første prioritet 👍let forståeligt og mange gode råde👍

    Svar
  4. Thomas

    november 16, 2024 at 4:40 pm

    Hej

    Jeg istemmer koret om at det bliver en superlækker sovs, selvom jeg også undlader tomat og timian, da jeg synes soves ikke smager halt andeagtigt med det i, men det er jo smag og behag.

    Det eneste jeg er blevet lidt snydt af er tidsangivelsen øverst i opskriften.

    Nu laver jeg ikke andesovs så tit, så jeg husker ikke, hvad der står fra gang til gang, men anden gang jeg lavede opskriften nærlæste jeg den ikke først, tænkte fint det tager tre timer og et kvarter, så jeg gjorde ingridienserne klar, og da anden røg i ovnen, gik jeg i gang med fonden -
    eller jeg droppede det faktisk.
    Når man nærlæser opskriften skal det hele jo simre tre timer inden det koges ind. Det vil sige, at man minimum skal starte 4-4,5 time før sovsen skal serveres.

    Svar
  5. Micella

    september 27, 2024 at 9:58 am

    Jeg lavede denne andesauce sidste år og den smagte fuldstændig fantastisk. Det er den bedste sauce jeg nogensinde har lavet. Alle gæsterne nævnte også at saucen var virkelig lækker. Jeg laver denne opskrift igen i år og jeg glæder mig allerede. Jeg har stadig lidt gastrik tilbage, som jeg har gemt i isterningebakker i fryseren, men det fryser ikke rigtig, så jeg er lidt i tvivl om det stadig kan bruges - mon du har et svar på det? 🙂

    Jeg brugte ikke tomatpasta så vidt jeg husker, så det tænker jeg heller ikke at bruge i år.

    God jul (selvom det er nogle måneder til endnu)

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      september 27, 2024 at 10:49 am

      Hej Micella
      Tak for det - og de pæne ord.
      Jeg plejer ikke at fryse gastrik ned, da den ved stuetemperatur har en meget lang holdbarhed. Jeg har to år gammel gastrik stående, der stadig er.
      Så jeg tænker ikke der er problemer med den frosne 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  6. Thomas

    december 14, 2023 at 7:50 am

    timian tomat og lauerbær har naturligvis intet at gøre i en gammeldags andesovs hvis man vil have den rigtige smag af bedstemors andesovs.
    Der kunne man som bedstemor bruge et par svesker og et æble til fond..

    Svar
  7. Torben Larsen

    november 09, 2023 at 4:24 pm

    Spændende opskrift - men det er desværre umuligt at finde indmad herude på Midtsjælland.
    Jeg plejer at afbrune nogle andelår som så danner grundlaget.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      november 09, 2023 at 4:38 pm

      Hej Torben
      Tak for det, og sådan tror jeg desværre det er mange steder. Men et godt tip at bruge andelår i stedet.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  8. Frank Friis Jensen

    december 25, 2021 at 10:12 am

    Meget sjældent jeg skriver dårlig anmeldelse, men syntes denne gang er det berettiget. Jeg forstår simpelt hen ikke, hvordan denne opskrift opnår så mange 5-stjernede. For vores familie var det en "tomatsovs" og havde intet at gøre med en andesovs til julemad. Forsøgte at hælde meget andefond/gastrik og boullionterning i, uden det hjalp. Vi startede simpelt forfra på gammeldags vis og fik den sovs vi håbede på uden brug af denne fond opdkriften foreslår.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      december 25, 2021 at 10:19 am

      Kære Frank
      Det er jeg ked af at høre, men jeg ved ikke hvad der er gået galt hos dig. Det er sådan jeg plejer at lave andesovsen, og den smager ikke at tomat. Og man kan sagtens undlade tomatpastaen, hvis den smager for meget igennem.
      Men tak for din tilbagemelding - det er altid dejligt.
      Med ønsket om en - trods alt - glædelig jul
      Holger

      Svar
  9. Hardy Bach

    december 21, 2021 at 11:01 am

    Fin opskrift og video. Jer er udlært kok i 1975.
    Jeg har aldrig brugt smør til opbagning af sovsen.
    Når du er færdig med at lave andeskyen som er spædet op med sky fra anden i stegeposen eller bradepanden, hældes den op i en gryde, uden varme på, vil fedtet flyde ovenpå og derved kan man drysse melet ovenpå og det bliver hurtigt opsuget og falder til bunden. Derefter kan man tænde for sovsen under omrøring, er det for tynd kan man lade det afkøle igen og hælde mere mel på, eller blande mere mel og fløde i en melryster.
    Det er både billigere, sundere og smager mere af and, end smør.
    God jul. Hilsen Hardy

    Svar
  10. Tommy

    december 23, 2020 at 10:27 pm

    Hejsa, Kan man ikke komme alle ting i bradepanden, så man også får skyen med fra Anden ?

    Dbh Tommy

    Svar
  11. Birgit Davidsen

    december 11, 2018 at 3:02 pm

    Jeg steger anden dagen i forvejen, skærer den ud og lægger i fad. Fedtet gemmes til at pensle anden med, før den varmes i ovnen på dagen. Hele skroget brækkes i stykker, brunes sammen med et løg og et par gulerødder i en gryde og overhældes derefter med vand. Det hele koges ved svag varme i et par timer. Herefter siges væden, som koges ekstra ind. Det giver en fyldig bouillon, med en fantastisk andesovs, selvfølgelig tilsat fløde og ribsgele.

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Rabarberhapsere

Rabarberhapsere - lækre små kager med rabarber

Billede med marmoreret grillfilet.

Marmoreret grillfilet - opskrift med stegetid og tips

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv medlem af Madens Verden nu
Du får et medlemskab for kun 295 kroner for et HELT år!
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required