Duft, smag, tekstur og præsentation er afgørende for, om et måltid lever op til forventningerne. Her er 7 gode råd til succesfulde måltider
Der er mange faktorer, der spiller ind, når du vil skabe succesfulde måltider.
Råvarernes kvalitet samt hvordan du tilbereder dem, er selvfølgelig vigtigt. Tilberedning er meget andet end blot at følge en opskrift.
Råvarer kan smage forskelligt afhængig af sort, sæson, oprindelse osv, så tilsmagning af retten er afgørende for den gode smag.
Samtidig skal du tilpasse måltidet til dem, der skal spise det. Hvordan du præsenterer din ret (navn og udseende), sammen med duft, smag og tekstur kan være afgørende for om dit måltid og aftensmad, lever op til forventningerne.
Dette har succesfulde måltider til fælles
Så hvad gør et måltid succesfuldt set fra den spisendes perspektiv?
Det har den hollandske forsker og restaurantejer Peter Klosse undersøgt.
Med udgangspunkt i hans resultater har fødevareekspert Charlotte Mithril lavet en liste med syv gode råd, du kan bruge som inspiration, når du skal tilberede et måltid.
1. Kald retten det, den er
Skab ikke større forventninger via navnet, end retten kan leve op til.
Når vi hører navnet på en ret, får vi straks forventninger til både smag, udseende, duft og tekstur. Lever maden ikke op til disse forventninger, bliver vi skuffede – også selvom retten i sig selv er god.
Tilpas gerne navnet til hvem, der skal spise retten, men kald altid retten det, den er.
2. Maden skal dufte dejligt
Madens duft rammer os ofte allerede inden, vi ser retten.
Dufter maden dejligt, øges vores lyst til at smage på retten. Derimod mindskes vores lyst til at smage på noget, der ikke har en appetitlig duft.
Vil du skabe succesfulde måltider, er madens duft utrolig vigtig og skaber forventning om madens smag.
Derfor skal rettens duft passe til smagen, således at vores forventninger bliver indfriet.
3. Retten skal se appetitlig ud
Ligesom med duften, har rettens udseende stor betydning for vores lyst til at spise den.
Sørg for at servere retten, så den ser appetitlig ud. Tænk over anretning og farvespil.
Forskellige farver på tallerkenen kan gøre retten mere indbydende. Tænk på, hvad lidt krydderurter og grønt kan gøre for en ellers helt brun ret.
4. Smag til med de fem grundsmage
Der findes fem grundsmage: Sødt, salt, surt, bittert og umami.
Sørg for at alle grundsmagene er tilstede og smag retten til, så der er balance mellem dem, hvis du vil sikre succesfulde måltider.
Er retten eksempelvis for salt eller sur, ødelægger det smagsoplevelsen, ligesom manglende smag kan gøre retten kedelig.
Smag på retten og juster grundsmagene med eksempelvis honning, salt og citron, indtil du synes, der er god smag og balance.
5. Glem ikke umami
Når du laver din ret, må du endelig ikke glemme umami, der er den mindst kendte af de fem grundsmage.
Umami giver velsmag og smagsfylde til din ret, og er ofte det, der mangler, når du synes en ret mangler smag.
Sørg derfor for, at retten indeholder ingredienser med umami som eksempelvis bacon, tomat, parmesan, svampe eller tang.
Husk også umami i vegetarretter. Eneste undtagelse er desserter, hvor smagen af umami sjældent ønskes.
6. Sørg for forskellige teksturer
Der er ikke noget mere kedeligt end en ret, hvor alt har samme eksempelvis bløde konsistens.
Vil du have velsmag og succesfulde måltider, må du sørge for, at der er forskellige teksturer (konsistenser) i retten.
Der skal altså både være bløde eller cremede elementer og faste elementer som eksempelvis noget sprødt eller knasende. De forskellige teksturer bidrager med forskellige sanseindtryk, som gør hver mundfuld ny og spændende.
7. Gør retten rig på smag
Ligegyldigt hvilken ret du laver, er det vigtigt, at retten er rig på smag.
Duft, smag og mundfølelse skal tilsammen give en helhedsoplevelse, hvor der ikke mangler noget.
Vurdér om der er tilstrækkelig smagsfylde i din ret – er den velkrydret og aromatisk?
Tilsæt evt. elementer, der indeholder noget stærkt, som chili, hvis det er passende til retten.
Følger du ovenstående syv råd, er du godt på vej til at skabe succesfulde måltider.
Læs også disse artikler:
Sanser: Derfor smager du med næsen
Smager cola fra glasflaske bedre?
Pinocchiokugler – er der forskel på smagen?
Kilder: Klosse PR, Riga J, Cramwinckel AB & Saris WHM (2004) .The formulation and evaluation of culinary succes factors (CSF) that determine the palatability of food. Food service Technology 4, 107-115. Smag for livet: www.smagforlivet.dk
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Palle
Det er altid en fornøjelse at læse dine opskrifter. Du skriver i et smukt dansk, velformuleret og tydeligt. DR. kunne lære meget af en som dig.
Mvh. Palle
Tove kjær
Hvorfor kan jeg ikke få opskrifterne frem ?
Holger Rørby Madsen
Hej Tove
Det skulle du gerne kunne - hvad er problemet?
Alt det bedste
Holger