• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › 7 gode råd: Sådan skaber du succesfulde måltider

7 gode råd: Sådan skaber du succesfulde måltider

Du kan skabe succesfulde måltider, hvor duft, smag og præsentation gør alle glade ved hjælp af syv enkle råd.
Del gerne:
3
SHARES
FacebookMessenger3PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  29. december 2023 - Udgivet:  5. februar 2020

Duft, smag, tekstur og præsentation er afgørende for, om et måltid lever op til forventningerne. Her er 7 gode råd til succesfulde måltider

Der er mange faktorer, der spiller ind, når du vil skabe succesfulde måltider.

Råvarernes kvalitet samt hvordan du tilbereder dem, er selvfølgelig vigtigt. Tilberedning er meget andet end blot at følge en opskrift.

Råvarer kan smage forskelligt afhængig af sort, sæson, oprindelse osv, så tilsmagning af retten er afgørende for den gode smag.

Samtidig skal du tilpasse måltidet til dem, der skal spise det. Hvordan du præsenterer din ret (navn og udseende), sammen med duft, smag og tekstur kan være afgørende for om dit måltid og aftensmad, lever op til forventningerne.  

Dette har succesfulde måltider til fælles

Så hvad gør et måltid succesfuldt set fra den spisendes perspektiv?

Det har den hollandske forsker og restaurantejer Peter Klosse undersøgt.

Med udgangspunkt i hans resultater har fødevareekspert Charlotte Mithril lavet en liste med syv gode råd, du kan bruge som inspiration, når du skal tilberede et måltid.

1. Kald retten det, den er

Skab ikke større forventninger via navnet, end retten kan leve op til.

Når vi hører navnet på en ret, får vi straks forventninger til både smag, udseende, duft og tekstur. Lever maden ikke op til disse forventninger, bliver vi skuffede – også selvom retten i sig selv er god.

Tilpas gerne navnet til hvem, der skal spise retten, men kald altid retten det, den er.

2. Maden skal dufte dejligt

Madens duft rammer os ofte allerede inden, vi ser retten.

Dufter maden dejligt, øges vores lyst til at smage på retten. Derimod mindskes vores lyst til at smage på noget, der ikke har en appetitlig duft.

Vil du skabe succesfulde måltider, er madens duft utrolig vigtig og skaber forventning om madens smag.

Derfor skal rettens duft passe til smagen, således at vores forventninger bliver indfriet.

3. Retten skal se appetitlig ud

Ligesom med duften, har rettens udseende stor betydning for vores lyst til at spise den.  

Sørg for at servere retten, så den ser appetitlig ud. Tænk over anretning og farvespil.

Forskellige farver på tallerkenen kan gøre retten mere indbydende. Tænk på, hvad lidt krydderurter og grønt kan gøre for en ellers helt brun ret.

4. Smag til med de fem grundsmage

Der findes fem grundsmage: Sødt, salt, surt, bittert og umami.

Sørg for at alle grundsmagene er tilstede og smag retten til, så der er balance mellem dem, hvis du vil sikre succesfulde måltider.

Er retten eksempelvis for salt eller sur, ødelægger det smagsoplevelsen, ligesom manglende smag kan gøre retten kedelig.

Smag på retten og juster grundsmagene med eksempelvis honning, salt og citron, indtil du synes, der er god smag og balance.

5. Glem ikke umami

Når du laver din ret, må du endelig ikke glemme umami, der er den mindst kendte af de fem grundsmage.

Umami giver velsmag og smagsfylde til din ret, og er ofte det, der mangler, når du synes en ret mangler smag.

Sørg derfor for, at retten indeholder ingredienser med umami som eksempelvis bacon, tomat, parmesan, svampe eller tang.

Husk også umami i vegetarretter. Eneste undtagelse er desserter, hvor smagen af umami sjældent ønskes.

6. Sørg for forskellige teksturer

Der er ikke noget mere kedeligt end en ret, hvor alt har samme eksempelvis bløde konsistens.

Vil du have velsmag og succesfulde måltider, må du sørge for, at der er forskellige teksturer (konsistenser) i retten.

Der skal altså både være bløde eller cremede elementer og faste elementer som eksempelvis noget sprødt eller knasende. De forskellige teksturer bidrager med forskellige sanseindtryk, som gør hver mundfuld ny og spændende.

7. Gør retten rig på smag

Ligegyldigt hvilken ret du laver, er det vigtigt, at retten er rig på smag.

Duft, smag og mundfølelse skal tilsammen give en helhedsoplevelse, hvor der ikke mangler noget.

Vurdér om der er tilstrækkelig smagsfylde i din ret – er den velkrydret og aromatisk?

Tilsæt evt. elementer, der indeholder noget stærkt, som chili, hvis det er passende til retten.

Følger du ovenstående syv råd, er du godt på vej til at skabe succesfulde måltider.

Læs også disse artikler:

Sanser: Derfor smager du med næsen

Smager cola fra glasflaske bedre?

Pinocchiokugler – er der forskel på smagen?

Kilder: Klosse PR, Riga J, Cramwinckel AB & Saris WHM (2004) .The formulation and evaluation of culinary succes factors (CSF) that determine the palatability of food. Food service Technology 4, 107-115. Smag for livet: www.smagforlivet.dk

Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Palle

    maj 03, 2022 at 8:36 am

    Det er altid en fornøjelse at læse dine opskrifter. Du skriver i et smukt dansk, velformuleret og tydeligt. DR. kunne lære meget af en som dig.
    Mvh. Palle

    Svar
  2. Tove kjær

    august 20, 2021 at 1:28 pm

    Hvorfor kan jeg ikke få opskrifterne frem ?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      august 20, 2021 at 5:21 pm

      Hej Tove
      Det skulle du gerne kunne - hvad er problemet?
      Alt det bedste
      Holger

      Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af grillede grøntsager.

Grillede grøntsager - sundt tilbehør lavet på grill

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Forsiden lige nu

vegetar kødsovs uden kød
Vegetar kødsovs: En lækker pastasauce uden kød→ Se opskriften
Hyldeblomst
Hyldeblomst - sommerlige opskrifter og fakta→ Se opskriften
torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé
Torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé→ Se opskriften
edamamesalat med tomat og dressing
Simpel edamamesalat med tomat og agurk→ Se opskriften
Billede resultat for jordbær parfait
Jordbær parfait - nem jordbæris uden ismaskine→ Se opskriften
Billede af ramen.
Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe→ Se opskriften
billede til Sund aftensmad
Sund aftensmad - nemme og lækre retter→ Se opskriften
Kylling med blomkål i fad er en nem ret, hvor du også kommer porrer og gulerødder i fadet sammen med fløde og bouillon. Retten kan nydes som den er, eller serveres med ris eller pasta. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Kylling med blomkål, porrer og gulerødder i fad→ Se opskriften
salat med laks og ærter
Salat med laks og ærter→ Se opskriften
kartoffelsalat med asparges
Kartoffelsalat med asparges, tomat og sennepsdressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her