• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Forside › Viden om mad › Tempeh - planteprotein som alternativ til kød

Tempeh - planteprotein som alternativ til kød

Ret med marineret og grillet tempeh
Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 2. juli 2021 - Udgivet: 3. juli 2021

Tempeh er et planteprodukt, der laves af fermenterede sojabønner. Det kan både grilles, steges og koges og har mere smag end tofu.

Er du også stødt på tempeh i supermarkets køledisk og undret dig over, hvad det er?

Det stammer fra Indonesien og er en ny form for planteprotein i Danmark, der fungerer godt som et alternativ til kød.

Lige som tofu, består det af sojabønner. Men hvor tofu laves af væsken fra de friske sojabønner, så laves tempeh af hele bønner, der fermenteres.

Umami smag

Fermenteringen er en gæringsproces, der både giver smag og konsistens.

Tempeh har mere smag end tofu og særligt en kraftigere smag af umami. Det har desuden en mere fast tekstur, så det nemt kan skæres i eksempelvis skiver.

Hvordan anvendes tempeh?

Den faste konsistens gør, at det nemt kan skæres i skiver eller tern, rives eller strimles.

Samtidig er det godt at marinere eller krydre og kan tilberedes på mange forskellige måder.

Det kan både koges, friteres, dampes, steges eller grilles og kan også sagtens bruges i salater eller wokretter.

God kilde til protein

Tempeh har et højt indhold af protein og er derfor et godt alternativ til kød.

Typisk ligger proteinindholdet omkring 14-18 gram per 100 gram.

Samtidig indeholder det også sunde og mættende kostfibre. Indholdet kan variere, men ligger typisk mellem 6-8 gram per 100 gram.

Dansk tæmpeh

Den danske virksomheder Foodture laver en dansk version kaldet tæmpeh.

I stedet for sojabønner produceres den af danske råvarer som ærter og bælgfrugter. Ærter og eksempelvis lupinbønner fermenteres ved samme fremgangsmåde som den oprindelige tempeh.

Den danske tæmpeh kan for eksempel købes hos Irma.

Kilder: Samvirke, taempeh.dk, vitakost.

Se også disse lækre opskrifter og artikler med mere viden om mad:

  • Sådan koger du edamame sojabønner helt perfekt
  • Tofu - opskrifter, fakta og næringsindhold
  • Fermentering – sundhed og syrlig velsmag på glas
  • Pad thai med tofu - vegansk street food fra Thailand
  • Hjemmelavet sushi med teriyaki tofu - vegetaropskrift
Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af selleritoppe.
    Hvad kan man bruge selleritoppe til?
  • Billede af chokoladekage med revner.
    Derfor revner din chokoladekage
  • Billede til artikel om grapefrugt og forhøjet kolesteroltal.
    Er grapefrugt godt mod forhøjet kolesteroltal?
  • Sæson i juli
    Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Madplan uge 37

Ugens madplan uge 37 med syv gode bud på aftensmad

Billede af blomkålslasagne.

Blomkålslasagne (sund lasagne med blomkål og oksekød)

Ugens vine, uge 36, 2025

Ugens vine, uge 36, 2025: Fra Rioja Reserva til hvid og rosé fra Røsnæs

Billede af selleristeaks af hele skiver knoldselleri.

Selleristeaks (lavet af hele skiver paneret knoldselleri)

Billede af frisk kartoffelsalat med spinat.

Frisk kartoffelsalat med spinat

Madplan uge 36

Ugens madplan uge 36 med velsmagende aftensmad til alle ugedage

Forsiden lige nu

Madplan uge 37
Ugens madplan uge 37 med syv gode bud på aftensmad→ Se opskriften
billede med cassoulet
Cassoulet (nem opskrift på klassisk fransk gryderet)→ Se opskriften
Æblegalette
Æblegalette - nem opskrift på rustik fransk tærte→ Se opskriften
billederesultat for æggewraps med laks og kylling
Æggewraps - skøn opskrift med laks eller kylling→ Se opskriften
billede med fransk bondebrød
Fransk bondebrød→ Se opskriften
billede med kylling bourguignon
Kylling bourguignon - sund udgave af den franske klassiker→ Se opskriften
billederesultat for æblesalat
Æblesalat→ Se opskriften
Billede med kantareller
Kantareller - fakta og hvad kan du bruge dem til→ Se opskriften
billede med vikingegryde
Vikingegryde med skinke, bacon og fløde→ Se opskriften
en heldig kartoffel
En heldig kartoffel bagt med rosmarin→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her