• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Råvareguide

Tahin - tahini: Alt om den lækre pasta af sesamfrø

tahin
Tahin er en pasta, der laves af sesamfrø, og den smager meget hen i retning af nødder. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  8. december 2019 - Udgivet:  3. juli 2019

Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailRedditSMS

Tahin, der også kaldes tahini, er en lækker pasta lavet af sesamfrø. Her kan du læse alt om den, fakta, holdbarhed, anvendelse og næringsindhold med mere.

Ved du mon, hvad tahin er? Hvis ikke, så kan vi godt anbefale et nærmere bekendtskab med denne lidt eksotiske madvare, som langsomt vinder ind i de danske køkkener.

Tahini er nemlig sund og anvendelig i din madlavning. 

Hvad er tahin? 

Tahin er en pasta lavet af knuste sesamfrø, og den har en skøn nøddeagtig smag.

Den anvendes oftest sammen med kikærter til hummus, som er en slags dip eller dressing fra det mellemøstlige og nordafrikanske køkken.

Tahini kan dog også fint indgå i indiske og asiatiske retter.  

Kan jeg selv lave tahini?

Du kan sagtens købe den færdige tahin i de fleste større supermarkeder, men den er også supernem selv at lave.

Rist sesamfrø på en tør pande og når det begynder at tage farve og er kølet af, blendes med en god olivenolie og lidt salt. 

Sådan anvender du tahin

Brug den som du ville bruge en hvilket som helst anden dressing.

På salater, til dit pitabrød, som dip til grøntsagsstave eller som tilbehør til kød. Eller brug den som smørepålæg.

Du kan fint blande tahini med lidt krydderurter, hvidløg og græsk yoghurt for at få en variation i smagen og konsistens. 

Se opskrifter med tahin her:

Hjemmelavet blomkålshummus med tahini

Hvor sundt er tahini?

Medmindre du er allergisk overfor sesamfrø, så er der en masse fordele ved f.eks. at udskifte dit smør med tahin.

Tahini har gavnlige påvirkninger af din krop – f.eks: 

  • Indeholder tahini kostfibre, som holder gang i dine tarme
  • Tahini har meget mindre mættet fedt end smør – faktisk har smør seks gange mere mættet fedt. Dette er godt for dit kolesteroltal.
  • Tahin indeholder 111 gange mere protein end smør, hvilket gavner din muskelopbygning
  • Tahin indeholder 2,5 gange mere E-vitamin end smør, hvilket er en vigtig antioxidant.

Holdbarhed

Opbevares lidt køligere end stuetemperatur. I køleskabet vil olien stivne, men det smelter hurtigt.

Tahin kan godt skille, så olien lægger sig ovenpå pastaen.

Det har ingen betydning, hvis du blot rører det sammen igen før brug. 

Holdbarhed op til et år – afhænger af oliens kvalitet, fremstilling og om der er kommet ilt til ved åbning.

Så duft til den og smag på den. Skal dufte lidt nøddeagtigt og under ingen omstændigheder harsk.

Næringsindhold 

Tahini en er god proteinkilde og har et højt fiberindhold, og kan også indtages af veganere og vegetarer.

Næringsindhold pr. 100 gram:

Kalorier: 594

Fedt: 54 gram

Kulhydrat. 21 gram

Kostfibre. 9 gram

Protein: 17 gram

Fakta om tahin

Er første gang nævnt i en arabisk kogebog fra det 13. Århundrede, og det kaldes også tahini.

Mørk tahin laves på skallede sesamfrø, og den lyse er lavet på afskallede sesamfrø.

Fås også i økologiske udgaver og både med og uden salt.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Michala

    november 22, 2022 at 1:55 pm

    Jeg elsker tahin brugt i stedet for leverpostej, med syltet rødbede ovenpå eller frisk agurk. Hvis man spiser det på ristet rugbrød er det nærmest en dessertmad🤎

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Rabarberhapsere

Rabarberhapsere - lækre små kager med rabarber

Billede med marmoreret grillfilet.

Marmoreret grillfilet - opskrift med stegetid og tips

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Gør noget godt for dig selv - bliv medlem af Madens Verden nu
Det er billigere end du tror.
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her