Alene tanken om en velstegt T-bone får nok mundvandet til at løbe hos de fleste. Og bøffen er da også noget af det ypperste kød man kan smide på sin grill.
Hvad er en T-bone og hvordan griller man den?
Her kan du blive klogere denne eksklusive udskæring, og få opskrift og vejledning til tilberedningen.
T-bone steaks og bøffer - fakta og tips
T-bone er en eksklusiv udskæring, hvor du på den ene side af benet har den møreste oksemørbrad, og på den anden side oksetyndsteg.
Som så meget andet kommer udskæringen fra USA, hvor den nåede til Danmark i starten af 1950erne.
Netop de to forskellige typer oksekød gør, at T-bone kan være svær at tilberede ordentligt, da mørbrad normalt skal grilles eller steges noget kortere tid en tyndsteg.
Sørg for at få en T-bone med en tykkelse på mindst to centimeter, da det ellers er svært at lave en god bøf.
Jo, det er en del kød, men det er meget smagfuldt, og T-bone kan serveres med en let omgang grønsager i form af et grillspyd med tomater, champignon, squash, peberfrugt eller hvad du nu synes bedst om.
Myter om T-bone
Der findes mange myter om stegning af bøffer, og vi vil da gerne lige tage fat på et par af dem her:
Skal man vende sine bøffer ofte under stegning eller grillning - eller skal de have lov til bare at blive liggende, og kun vendes én gang? Vores erfaring er klart, at det bedste er at vende bøfferne ofte.
Steg eller grill dem gerne bare et minut ad gangen, og vend dem så.
Bruger du kuglegrill eller gasgrill lægger du låget på når bøfferne er vendt. Ved at vende bøfferne ofte opnår du mere ensartet bøf, der får en god stegeskorpe.
Skal man tage kødet ud af køleskabet i god tid inden stegning? Her er vores erfaring, at det ikke betyder noget. Resultatet bliver det samme, så du kan sagtens hive en T-bone ud af køleskabet - og smide den direkte på en varm grill.
Det er mere vigtigt, at bøffen er tør inden stegning eller grillning. Dup derfor altid bøffen af med lidt køkkenrulle.
Kan man forsegle kødet?
Og endelig vil vi da gerne slå myten ihjel om, at man skal "forsegle" sine bøffer ved at brune dem ved høj varme. For på den måde, at lukke saften inde i bøffen.
Det er en god idé, at grille eller stege ved en god varme, men du kan ikke på den måde lukke saften inde, så det er noget sludder.
Brun bøffen et minut, vend den, brun den anden side et minut - og fortsæt så med at vende hvert minut - den samlede stegetid afhænger af udskæringen og tykkelsen på din bøf.
Kombinationen af oksemørbrad på den ene side af benet, og oksetyndsteg på den anden er virkelig lækker, og her følger en guide til, hvordan du får steget og grillet din T-bone helt perfekt.
Opskrift på T-bone
T-bone på grill - guide til den perfekte T-bone
Ingredienser
- 450 g T-bone - gerne mindst to centimeter tyk
- rub
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Start med at tænde din kuglegrill. Brug gerne en blanding af briketter og trækul, så får du en god og stabil varme til grillningen.
- Du kan selvfølgelig bruge en gasgrill, og så må du gerne nå en temperatur på 225 grader.
- Du skal stege ved direkte varme, så fordel kullene i den ene halvdel af grillen, men hold den anden halvdel fri. På en gasgrille er det med begge brændere tændt, så du også her griller ved direkte varme.
- Tag din T-bone bøf ud af køleskabet, tør den af med lidt køkkenrulle, og massér den godt med en grill rub. Brug en tør rub i stedet for grillolie, da vi ikke vil have for meget væde på bøffen.
- Hvilken rub du bruger er op til dig, men en god BBQ-rub er perfekt til T-bone. Salt også bøffen grundigt, og lad den nu hvile i en halv times tid.
- Når grillen er rygende varm tørrer du hurtigt risten af med et stykke køkkenrulle med lidt olie på. Dels for at fjerne den sidste snavs på risten, men også for hurtigt at smøre grillristen.
- Læg nu din T-bone på over direkte varme, og nu følger den præcise stegetid på din bøf. T-bone med en tykkelse på cirka to centimeter skal i alt steges i cirka seks minutter, hvor du vender bøffen hvert minut.
- Altså starter du med at brune et minut - rør ikke bøffen mens den bruner. Efter et minut vender du den om, brun den anden side et minut, og derefter skal den så så stege to minutter på hver side - hvor du altså vender hvert minut.
- Lad din T-bone hvile 10 minutter inden servering - men IKKE overdækket, da bøffen så vil stege/koge videre!!
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Hvor meget T-bone du skal bruge pr. person er svært at sige.
Mange vil nok anrette en til hver, mens andre kan dele en, hvor kødet skæres ud ved bordet.
Og så afhænger det selvfølgelig af sult og hvor meget tilbehør, der er til kødet.
Her kan du i øvrig se mine forslag til tilbehør til grillmad - herunder en T-bone.
Se også disse opskrifter til grillen:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: