• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Aftensmad › Svenske kødboller - köttbullar som i IKEA

Svenske kødboller - köttbullar som i IKEA

svenske kødboller med mos og sovs
Svenske kødboller eller köttbullar, der her er serveret med kartoffelmos, den lækre sovs og kogte ærter. Klassisk ret, som man blandt andet kender den fra IKEA, hvor de svenske kødboller er utrolig populære. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  6. maj 2024 - Udgivet:  1. maj 2022

Del gerne:
932
SHARES
FacebookMessenger932PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Svenske kødboller (eller köttbullar) som du kender dem fra bla. IKEA. En god opskrift med den velkendte sovs, kartoffelmos og kogte ærter.
  2. Opskrift på kødboller a la IKEA
  3. Svenske kødboller - opskrift på köttbullar som i IKEA
  4. Ingredienser
  5. Fremgangsmåde
  6. Næringsindhold
  7. Servering
Gå til opskrift

Svenske kødboller (eller köttbullar) som du kender dem fra bla. IKEA. En god opskrift med den velkendte sovs, kartoffelmos og kogte ærter.

Svenske kødboller, også kaldet köttbullar, er en af de mest populære retter i IKEA, og her har de fleste nok efterhånden smagt eller stiftet bekendtskab med dem.

Men faktisk er kødbollerne utrolig nemme at lave selv, og her får du min opskrift på de skønne kødboller fra Sverige.

De svenske kødboller er i sig selv virkelig lækre, men dertil kommer den dejlige sovs, der blandt andet laves med en god og mørk oksebouillon og fløde.

Dertil tilsættes enten ribsgele eller tyttebærsyltetøj, og begge dele synes jeg er lige godt. Så brug hvad du har.

Farsen har jeg blandt andet lavet med løgpulver, men du kan også bruge et stort løg, som rives eller hakkes helt fint.

Opskriften er meget børnevenlig, og er beregnet til fire personer.

Se også disse opskrifter:

Pyt i pande

Flyvende Jacob

Svensk pølseret

Frikadeller

Opskrift på kødboller a la IKEA

svenske kødboller med mos og sovs

Svenske kødboller - opskrift på köttbullar som i IKEA

Svenske kødboller (eller köttbullar) som du kender dem fra bla. IKEA. En god opskrift med den velkendte sovs, kartoffelmos og kogte ærter.
Bedømmelse
4.8 fra 64 stemmer
RetAftensmad
Arbejdstid: 30 minutter minutter
Tilberedning: 45 minutter minutter
Samlet tid: 1 time time 15 minutter minutter
Antal 4 personer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

Köttbullar

  • 500 g hakket svin og kalv
  • 7 g salt
  • 1 æg
  • 8 g løgpulver
  • 40 g rasp
  • 200 g mælk
  • friskkværnet peber

Sovs

  • 5 dl oksebouillon
  • 2,5 dl fløde
  • 3 tsk ribsgele - eller tyttebærsyltetøj
  • 2 spsk engelsk sauce
  • 2 spsk majsstivelse
  • salt og friskkværnet peber

Kartoffelmos

  • 1 portion kartoffelmos -

Ærter

  • 400 g ærter

Fremgangsmåde

  • Kom det hakkede kød i en skål og tilsæt salt. Ælt nu farsen godt sammen, og her plejer jeg blot at bruge en hånd. Det er det nemmeste.
  • Derefter tilsættes æg, løgpulver, rasp og mælken gradvist indtil farsen er lind og let. Farsen til de svenske kødboller må dog heller ikke være for tynd. Krydr også med friskkværnet peber, og stil derefter farsen på køl i 30 minutter.
  • Lav kartoffelmosen som anvist i linket - bedre mos får du ikke!
  • Varm en pande op og tilsæt en god sjat olie og smør. Form farsen til små köttbullar med en teske, så kødbollerne ikke bliver for store. Jeg plejer at lave dem som en stor teskefuld fars, og denne opskrift giver på den måde omkring 25 små svenske kødboller. De steges cirka 10 minutter, hvor du vender dem rundt, men så de beholder den runde form.
  • Læg de færdigstegte kødboller til side på en tallerken.
  • Tilsæt så oksebouillon til panden sammen med fløde, og lad det koge op. Rør majsstivelse ud i en smule mælk og jævn sovsen.
  • Kom derefter ribsgele eller (tyttebærsyltetøj) ved sammen med engelsk sauce, og smag til med salt og peber. Eventuelt også med mere ribsgele.
  • Læg kødbollerne tilbage i sovsen og varm igennem i et par minutter, mens du koger ærter. Se eventuelt her hvordan du koger ærterne perfekt.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
762
% Daglig værdi*
Fedt
 
35
g
54
%
Mættet fedt
 
20
g
125
%
Transfedt
 
0.01
g
Flerumættet fedt
 
2
g
Enkelumættet fedt
 
10
g
Kolesterol
 
220
mg
73
%
Natrium
 
2083
mg
91
%
Kalium
 
1818
mg
52
%
Kulhydrater
 
70
g
23
%
Kostfibre
 
11
g
46
%
Sukker
 
16
g
18
%
Protein
 
42
g
84
%
Vitamin A
 
1835
IU
37
%
Vitamin C
 
82
mg
99
%
Calcium
 
226
mg
23
%
Jern
 
6
mg
33
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening
svenske kødboller kóttbullar i sovs
De svenske kødboller eller kötbullar steges på panden, og serveres i den lækre sovs med ribsgele eller tyttebærsyltetøj. det er næsten som at være i IKEA. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Servering

Anret de svenske kødboller (köttbullar) med den skønne sovs, den fløjlsbløde kartoffelmos og kogte ærter.

Servér gerne med lidt ribsgele eller tyttebærsyltetøj til. Syltede tranebær passer også godt til.

Det er næsten som at spise dem i IKEA.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Knud

    juni 20, 2023 at 8:55 am

    Jeg har boet i Sverige, og de køttbullar jeg har fået der, har der altid været hakket oksekød i. Enten ren hakket okse (nøttfars), eller i blanding med gris/kalv.
    Dog foretrækker jeg jeg selv, at mindst halvdelen af farsen er af gris. Det giver dejlig lys fars, og lyse lækre bullar, når man skærer dem over altså.

    Svar
  2. Birgit

    maj 27, 2022 at 2:19 pm

    Hvorfor skriver man ofte æg i gram og mælk i gram, det er irriterende

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      maj 27, 2022 at 3:03 pm

      Hej Birgit
      Æg er ikke så ofte i gram, men mælk gør jeg tit. Simpelthen fordi jeg synes det er nemmere og mere præcist, når jeg alligevel har vægten fremme til de øvrige ingredienser 🙂
      Og min erfaring er, at målebægre ikke altid er så præcise, men jeg vil prøve fremover at skrive både mål og vægt.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  3. Marc

    maj 03, 2021 at 5:00 pm

    Lækker ret

    Svar
  4. Yvonne Bjørling

    maj 03, 2019 at 9:40 am

    Min gamle svenske svigermor, kom også allehånde i kødbollerne.

    Svar

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv medlem af Madens Verden nu
Du får et medlemskab for kun 295 kroner for et HELT år!
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required