Stempelkaffe er et hit. Her får du fem gode råd til, hvordan man laver kaffe i stempelkande, hvor smag og aroma går op i en højere enhed.
Stempelkaffe er blevet lavet siden 1852, hvor de to franskmænd Mayer og Delforge opfandt en ny metode til at lave kaffe.
Siden har stempelkanden gået sin sejrsgang i verden, også herhjemme hvor stempelkaffe er blevet voldsomt populær.
For at lave en perfekt kop kaffe i stempelkanden kræver det lidt mere end blot at koge vand i en keddel og hælde det over en klat malede kaffebønner.
Kogende vand smadrer nemlig kaffens aroma og gør kaffen kedelig.
De fleste har nok prøvet at få en kop kaffe med en flad, støvet smag, der er serveret fra en stempelkande.
Efter den oplevelse har man ikke lyst til at drikke stempelkaffe igen.
Men det er synd, for det kan faktisk give den dejligste kop kaffe.
Derfor får du her fem fif til at lave den perfekte stempelkaffe.
Bønnerne skal males rigtigt
Du kan købe kaffe, der er malet, så de passer til stempelkander. Men spørgsmålet er, hvad der er passende. I nogle kaffeposer med formalet kaffe, er bønnerne malet for groft.
Det betyder, at vandet ikke kan trække nok smag ud af bønnerne, og kaffen får en metallisk, fad smag.
Mellem til groftmalet er bedst. Hvis du selv maler bønner, før du skal lave kaffe, kan det anbefales, at du maler dem, så kornene kun er lidt større end finmalede bønner.
Tommelfingerreglen er nemlig, at jo finere malet, jo mere smag. Det dur dog ikke med helt finmalet kaffe som den, man bruger til kaffemaskine.
Her vil stemplet være svær at presse ned, og du risikerer at få grums i kaffen.
Vandtemperaturen er vigtig
Kaffesynd nummer et: At bruge kogende vand. uanset om du laver kaffe gennem et filter og en tragt eller om du laver stempelkaffe, må vandet ikke være spilkogende.
Kog i stedet vandet og lad det køle ned i kedlen i 30-45 sekunder, før du hælder det ned i kanden. Den optimale temperatur er 92 grader.
Man kan købe el-kedler, som har temperaturmålere, så du kan se, hvornår vandet har den rette temperatur.
Er du kaffe-elsker, kan du have et termometer liggende ved siden af kedlen og måle vandets temperatur.
Men de fleste vil være tilfreds med blot at vente lidt, inden de hælder vandet over det malede kaffe.
Sådan doserer du
Kaffe er ikke bare kaffe. Der er mange faktorer, som spiller ind så som ristning, blanding af kaffetyper og oprindelseslande.
De danske kaffeproducenter anbefaler 45 gram kaffe pr. en liter vand, men jeg smider personligt 10 ekstra gram i kanden for at få mere smag. Dosering er mere en smagssag end en videnskab.
Hvordan og hvor længe
Når du har hældt kaffen i stempelkanden, fylder du kanden med vand og lader kaffen trække et halvt minut.
Herefter rører du rundt med en ske og lader så kaffe trække yderligere tre et halvt minut med stemplet i bund. Nu er kaffen klar og skal drikkes med det samme.
Kaffe bliver nemlig kedelig for hvert minut, den står og trækker i vand udover den anbefalet tid.
Kanden skal være ren
Hver eneste gang, du har lavet kaffe på stempelkanden, skal du gøre kanden ren.
Der kan nemlig sidde olie fra kaffen, som du ikke bare kan skylle af.
Det forringer kaffesmagen, så gør dig selv en tjeneste og vask alle dele op med lidt opvaskesæbe.
Opskrifter med kaffe
Her på Madens Verden er vi vilde med kaffe. Derfor har vi også prøvet den i alle afskygninger.
Her får du nogle af vores mest populære kaffeopskrifter:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Holger Rørby Madsen
Takl fordi du læser med. Hvad synes du om denne artikel?
Camilla
Rettelse til tidligere kommentar: man kan ikke trykke i bund efter 30 sek.
Jeg har altid hørt, man skal trykke i bund når stemplet slipper. Ellers ender glasset med at at springe. Om det er fordi jeg bruger for varmt vand eller forkert kaffe, ved jeg selfølgelig ikke.
Camilla
Man kan jo ikke presse stemplet i bund efter 3 sek. Eller ikke de stempelkander, jeg har haft. Jeg har haft flere forskellige Bodumkander.
Jane
Så du trykker stemplet ned efter 30 sek trækketid og en omrøring, for så at lade den trække yderligere 3,5 min med stemplet i bund?
Karen Seneca
Ja præcis 🙂