Stempelkaffe er et hit. Her fรฅr du fem gode rรฅd til, hvordan man laver kaffe i stempelkande, hvor smag og aroma gรฅr op i en hรธjere enhed.
Stempelkaffe er blevet lavet siden 1852, hvor de to franskmรฆnd Mayer og Delforge opfandt en ny metode til at lave kaffe.
Siden har stempelkanden gรฅet sin sejrsgang i verden, ogsรฅ herhjemme hvor stempelkaffe er blevet voldsomt populรฆr.
For at lave en perfekt kop kaffe i stempelkanden krรฆver det lidt mere end blot at koge vand i en keddel og hรฆlde det over en klat malede kaffebรธnner.
Kogende vand smadrer nemlig kaffens aroma og gรธr kaffen kedelig.
De fleste har nok prรธvet at fรฅ en kop kaffe med en flad, stรธvet smag, der er serveret fra en stempelkande.
Efter den oplevelse har man ikke lyst til at drikke stempelkaffe igen.
Men det er synd, for det kan faktisk give den dejligste kop kaffe.
Derfor fรฅr du her fem fif til at lave den perfekte stempelkaffe.
Bรธnnerne skal males rigtigt
Du kan kรธbe kaffe, der er malet, sรฅ de passer til stempelkander. Men spรธrgsmรฅlet er, hvad der er passende. I nogle kaffeposer med formalet kaffe, er bรธnnerne malet for groft.
Det betyder, at vandet ikke kan trรฆkke nok smag ud af bรธnnerne, og kaffen fรฅr en metallisk, fad smag.
Mellem til groftmalet er bedst. Hvis du selv maler bรธnner, fรธr du skal lave kaffe, kan det anbefales, at du maler dem, sรฅ kornene kun er lidt stรธrre end finmalede bรธnner.
Tommelfingerreglen er nemlig, at jo finere malet, jo mere smag. Det dur dog ikke med helt finmalet kaffe som den, man bruger til kaffemaskine.
Her vil stemplet vรฆre svรฆr at presse ned, og du risikerer at fรฅ grums i kaffen.
Vandtemperaturen er vigtig
Kaffesynd nummer et: At bruge kogende vand. uanset om du laver kaffe gennem et filter og en tragt eller om du laver stempelkaffe, mรฅ vandet ikke vรฆre spilkogende.
Kog i stedet vandet og lad det kรธle ned i kedlen i 30-45 sekunder, fรธr du hรฆlder det ned i kanden. Den optimale temperatur er 92 grader.
Man kan kรธbe el-kedler, som har temperaturmรฅlere, sรฅ du kan se, hvornรฅr vandet har den rette temperatur.
Er du kaffe-elsker, kan du have et termometer liggende ved siden af kedlen og mรฅle vandets temperatur.
Men de fleste vil vรฆre tilfreds med blot at vente lidt, inden de hรฆlder vandet over det malede kaffe.
Sรฅdan doserer du
Kaffe er ikke bare kaffe. Der er mange faktorer, som spiller ind sรฅ som ristning, blanding af kaffetyper og oprindelseslande.
De danske kaffeproducenter anbefaler 45 gram kaffe pr. en liter vand, men jeg smider personligt 10 ekstra gram i kanden for at fรฅ mere smag. Dosering er mere en smagssag end en videnskab.
Hvordan og hvor lรฆnge
Nรฅr du har hรฆldt kaffen i stempelkanden, fylder du kanden med vand og lader kaffen trรฆkke et halvt minut.
Herefter rรธrer du rundt med en ske og lader sรฅ kaffe trรฆkke yderligere tre et halvt minut med stemplet i bund. Nu er kaffen klar og skal drikkes med det samme.
Kaffe bliver nemlig kedelig for hvert minut, den stรฅr og trรฆkker i vand udover den anbefalet tid.
Kanden skal vรฆre ren
Hver eneste gang, du har lavet kaffe pรฅ stempelkanden, skal du gรธre kanden ren.
Der kan nemlig sidde olie fra kaffen, som du ikke bare kan skylle af.
Det forringer kaffesmagen, sรฅ gรธr dig selv en tjeneste og vask alle dele op med lidt opvaskesรฆbe.
Opskrifter med kaffe
Her pรฅ Madens Verden er vi vilde med kaffe. Derfor har vi ogsรฅ prรธvet den i alle afskygninger.
Her fรฅr du nogle af vores mest populรฆre kaffeopskrifter:
Dalgona - kaffedrik med lรฆkker kaffeskum
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Holger Rรธrby Madsen
Takl fordi du lรฆser med. Hvad synes du om denne artikel?
Camilla
Rettelse til tidligere kommentar: man kan ikke trykke i bund efter 30 sek.
Jeg har altid hรธrt, man skal trykke i bund nรฅr stemplet slipper. Ellers ender glasset med at at springe. Om det er fordi jeg bruger for varmt vand eller forkert kaffe, ved jeg selfรธlgelig ikke.
Camilla
Man kan jo ikke presse stemplet i bund efter 3 sek. Eller ikke de stempelkander, jeg har haft. Jeg har haft flere forskellige Bodumkander.
Jane
Sรฅ du trykker stemplet ned efter 30 sek trรฆkketid og en omrรธring, for sรฅ at lade den trรฆkke yderligere 3,5 min med stemplet i bund?
Karen Seneca
Ja prรฆcis ๐