Kogning af spaghetti er måske ikke den mest svære opgave i køkkenet, men alligvel er der faktisk er række gode tips og tricks til den perfekte spaghetti. Og dem får du her.
Der bliver spist tonsvis af spaghetti de danske hjem hvert år, og de fleste koger nok spaghettien uden at tænke så meget over hvordan de gør. Og det kan være ganske fint.
Men derfor er der stadig en række ting, som du måske kan bruge i kampen for en endnu mere lækker og friskkogt spaghetti. De følger her.
Kvalitet
For det første skal du købe pasta af en god kvalitet, for der er forskel på smagen. Dog behøver den dyreste pasta ikke nødvendigvis at være den bedste, så prøv dig frem og find din egen favorit.
Spaghettien skal altid kommes i bulderkogende vand. Så hav tålmodighed, og vent med at komme pastaen i indtil vandet virkelig er i kog.
Rigelig salt
Så er der det med saltet. De fleste kommer for lidt salt i vandet, når de koger spaghettien. Du skal beregne 10 gram salt pr. liter vand, så det er mere end du lige regner med. Jeg ved godt det er besværligt, men et godt tip er faktisk, at måle vand og pasta af, så man opnår det rette blandingsforhold.
Desuden skal spaghettien altid koges i rigeligt med vand.
Drop olien
Er det en god idé at komme olie i kogevandet, for at hindre pastaen i at klumpe sammen? Nej, det er faktisk en ret dårlig idé. Olien gør ingen gavn i kogevandet, men kan istedet gøre det mere besværligt at få vandet til at koge.
Derfor er det bedst at vente med olien til spaghettien er færdigkogt og dryppet af. Her kan den så vendes med en rigtig olivenolie.
Kogetid
Så kommer vi til kogetiden. Al pasta skal helst koges al dente, som italienerne kalder det. Altså med et bid til tænderne. Min erfaring er, at den anviste kogetid på pakkerne ofte er for lang, så derfor er det klogt at tage et stykke pasta op af kogevandet noget før kogetiden er opnået. Og smag/bid dig så frem, og tag pastaen når den er tilpas - og altså har et lille bid.
Skyl aldrig den færdigkogte spaghetti i koldt vand - det ødelægger smagen i pastaen.
Og skal en god pasta selvfølgelig serveres straks - så er den allerbedst.
Kødsovs
Du kan eventuelt nyde spaghettien sammen med denne opskrift på en ægte kødsovs a la Bologna.
Relaterede opskrifter
Har du andre gode tips til kogning af spaghetti? Del dem med os andre i kommentarfeltet herunder.
Jørgen Winther
Du skriver:
"Jeg ved godt det er besværligt, men et godt tip er faktisk, at måle vand og pasta af, så man opnår det rette blandingsforhold.
Desuden skal spaghettien altid koges i rigeligt med vand."
Hvorfor skal man først finde det rette blandingsforhold mellem spagetti og vand og alligevel benytte rigeligt med vand?
Er der ikke en lille divergens der?
henrik
nå jeg havde forventet at kunne læse hvor lang tid min spagetti skulle koge, nu vi taler om lavpraktiske tips.