• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Æggeretter › Solæg

Solæg

Sønderjyske solæg
4.6 fra 51 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
30
SHARES
FacebookMessenger30PinterestEmailSMSSubscribe

Solæg passer til øl, ligesom sild og snaps går hånd i hånd. Her er opskriften på en egnsret, som er blevet spist i Sønderjylland i årevis.

Solæg - ordet leder tankerne hen på solskin og sommer. Men lad dig ikke narre. Før i tiden var de salte æg fast tilbehør på sønderjyske værtshuse.

Her stod de i store glaskrukker på disken, så kunderne kunne få sig noget salt og næring til deres øl.

Og så de kunne blive godt tørstige og købe endnu mere øl. Derudover stammer ordet sol fra det tyske 'solei' eller 'soleier' fra Tyskland, der kan oversættes til saltlageæg.

Og salte det er de. Retten består af kogte æg, der ligger i en saltlage i dagevis, før de skal spises til påskefrokosten eller som en snack i det sønderjyske.

Se også de populære opskrifter på:

  • Pocheret æg
  • Blødkogt æg
  • Sol over Gudhjem
  • Eggs Royale

Opskrift på sønderjyske solæg

Sønderjyske solæg
Karen SenecaKaren Seneca

Solæg

4.55 fra 51 stemmer
Solæg passer til øl, ligesom sild og snaps går hånd i hånd. Her får du opskriften på de salte æg, der har været en egnsret i Sønderjylland i mange hundrede år.
Forb. tid 10 minutter min
Tilb. tid 20 minutter min
Trækketid 4 days d
Samlet tid 4 days d 30 minutter min
Antal: 10 stk
Ret: Tilbehør
Køkken: Dansk
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser
  

  • 10 æg - små eller mellem
  • 2 skalotteløg - med skallen på
  • 1-1,5 l vand
  • 4 spsk salt
  • Eddike
  • Olie
  • friskkværnet peber
  • Tabasco
  • Sennep

Fremgangsmåde
 

  1. Kog æggene i 20 minutter sammen med 1 skalotteløg inklusiv løgskallen.
  2. Kom æggene i koldt vand og stød skallerne forsigtigt, så de revner, men ikke går i stykker.
  3. Bland vand og salt i en glaskrukke med låg og læg æggene ned i blandingen sammen med skaller fra et skalotteløg. Saltvandet skal være så stærkt, at æggene smutter op mod overfladen. Pres dem nedad og luk låget godt i.
  4. Æggene skal nu stå i tre-fire dage, inden de spises. De kan holde sig i op til en måned, men da vil de være enormt salte.
  5. Spis ægget ved at pille det, skære det over på midten og løfte blommen ud af hviden. I hullet kommer man sennep, et par dråber neutralt smagende madolie, et par dråber eddike og eventuelt tabasco, hvorefter blommen lægges på plads over blandingen med den runde side opad.
  6. Spis det halve solæg i en mundfuld og snup en snaps eller en tår kold øl hurtigt derefter, for det er salte sager.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Noter

Solæg er pærelet at lave og sjovt at servere for gæster, der ikke kender til skikken.

Selv lærte jeg at spise dem af min svoger, som er sønderjyde. Det er også hans opskrift, som du får her. Velbekomme.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Kaj Jensen

    april 03, 2021 at 9:23 pm

    Dette er bare et par e'er der manglede og det går jo ikke.
    Der findes (tror jeg) ikke en bedre snack på denne jord. Jeg stiftede bekendtskab med denne guderet for over 50 år siden, og er stadig stor tilhænger af denne egns ret. Til trods for jeg ikke er (sønnejye) så har jeg for 4 dage siden lavet en portion solæg som skal prøvesmages i morgen.
    Mvh. Kaj Jensen

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

billede med guf guf kage

Guf guf kage - nem opskrift på bradepandekage med kokos

Billede af ribsteaks med marinerede grøntsager.

Ribsteaks i ovn med marinerede grøntsager

Bobler

Ugens vine, uge 24 med bobler og brus til studenter og fester

Uge24-bedstevinkøbMV

Ugens vine, uge 24: Ugens bedste vine til sol og studenter!

Billede af lammekoeteletter.

Lammekoteletter med hvidløg og rosmarin

Madplan uge 24

Ugens madplan uge 24 med syv lækre sommerretter

Forsiden lige nu

hasselback svinemørbrad med hvidløgssmør
Hasselback svinemørbrad med hvidløgssmør→ Se opskriften
Billede resultat for bagte nye kartofler
Bagte nye kartofler med rosmarin i ovn eller grill→ Se opskriften
salat med nye ærter og agurk
Salat med nye ærter, agurk og ærteskud→ Se opskriften
hyldeblomst panna cotta
Hyldeblomst panna cotta - opskrift på en skøn dessert→ Se opskriften
Billede med parmaskinke.
Parmaskinke - alt om den lækre italienske skinke→ Se opskriften
nem aftensmad
Nem aftensmad - nemme og lækre retter på kort tid→ Se opskriften
Svinemørbrad med champignonsovs opskrift
Svinemørbrad med champignonsovs→ Se opskriften
billederesultat for burritos
Burritos→ Se opskriften
nem pastaret
Nem pastaret med fløde og bacon på bare 20 minutter→ Se opskriften
billede med italiensk focaccia brød
Italiensk focaccia brød med rosmarin og olivenolie→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required