Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Opskrifter › Æggeretter › Solæg

Solæg (opskrift på en ægte sønderjysk specialitet)

Sønderjyske solæg
4.6 fra 51 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
30
SHARES
FacebookMessenger30PinterestEmailSMS
Indhold
  • Solæg
  • Ingredienser
  • Fremgangsmåde
  • Opskrift på sønderjyske solæg
  • Noter
  • Kommentarer

Solæg

Karen SenecaKaren Seneca
4.6 fra 51 stemmer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Forb. tid: 10 minutter min
Tilb. tid: 20 minutter min
Trækketid: 4 dage d
Samlet tid: 4 dage d 30 minutter min
Solæg passer til øl, ligesom sild og snaps går hånd i hånd. Her får du opskriften på de salte æg, der har været en egnsret i Sønderjylland i mange hundrede år.
Antal: 10 stk
Ret: Tilbehør
Køkken: Dansk
Ugens madplan fra Madens VerdenFind den aktuelle madplan her!

Ingredienser

  • 10 æg små eller mellem
  • 2 skalotteløg med skallen på
  • 1-1,5 l vand
  • 4 spsk salt
  • Eddike
  • Olie
  • friskkværnet peber
  • Tabasco
  • Sennep

Fremgangsmåde

  1. Kog æggene i 20 minutter sammen med 1 skalotteløg inklusiv løgskallen.
  2. Kom æggene i koldt vand og stød skallerne forsigtigt, så de revner, men ikke går i stykker.
  3. Bland vand og salt i en glaskrukke med låg og læg æggene ned i blandingen sammen med skaller fra et skalotteløg. Saltvandet skal være så stærkt, at æggene smutter op mod overfladen. Pres dem nedad og luk låget godt i.
  4. Æggene skal nu stå i tre-fire dage, inden de spises. De kan holde sig i op til en måned, men da vil de være enormt salte.
  5. Spis ægget ved at pille det, skære det over på midten og løfte blommen ud af hviden. I hullet kommer man sennep, et par dråber neutralt smagende madolie, et par dråber eddike og eventuelt tabasco, hvorefter blommen lægges på plads over blandingen med den runde side opad.
  6. Spis det halve solæg i en mundfuld og snup en snaps eller en tår kold øl hurtigt derefter, for det er salte sager.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Kom med din mening

Opskrift på sønderjyske solæg

Solæg - ordet leder tankerne hen på solskin og sommer. Men lad dig ikke narre. Før i tiden var de salte æg fast tilbehør på sønderjyske værtshuse.

Her stod de i store glaskrukker på disken, så kunderne kunne få sig noget salt og næring til deres øl.

Og så de kunne blive godt tørstige og købe endnu mere øl. Derudover stammer ordet sol fra det tyske 'solei' eller 'soleier' fra Tyskland, der kan oversættes til saltlageæg.

Og salte det er de. Retten består af kogte æg, der ligger i en saltlage i dagevis, før de skal spises til påskefrokosten eller som en snack i det sønderjyske.

Se også de populære opskrifter på:

  • Pocheret æg
  • Blødkogt æg
  • Sol over Gudhjem
  • Eggs Royale

Noter

Solæg er pærelet at lave og sjovt at servere for gæster, der ikke kender til skikken.

Selv lærte jeg at spise dem af min svoger, som er sønderjyde. Det er også hans opskrift, som du får her. Velbekomme.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Kaj Jensen skriver

    april 03, 2021 at 9:23 pm

    Dette er bare et par e'er der manglede og det går jo ikke.
    Der findes (tror jeg) ikke en bedre snack på denne jord. Jeg stiftede bekendtskab med denne guderet for over 50 år siden, og er stadig stor tilhænger af denne egns ret. Til trods for jeg ikke er (sønnejye) så har jeg for 4 dage siden lavet en portion solæg som skal prøvesmages i morgen.
    Mvh. Kaj Jensen

    Svar

Mere inspiration

  • billede med broccoligratin
    Broccoligratin (nem gratin med broccoli og gulerødder)
  • Billederesultat for æg med spinat
    Ovnbagte æg med spinat i små forme
  • Billede med brunchæg i ovn
    Brunchæg i ovn - ovnbagt æg i skål eller form
  • En lækker og åben omelet, der laves med blandt andet rød peberfrugt og bacon. Omeletten er ret hurtig at lave, og den er god til både morgenmad og frokost. Foto: Madensverden.dk.
    Åben omelet med peberfrugt og bacon

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required