Kender du Søren Ryges kringle opskrift? Det burde du gøre, for den er både fantastisk god - og så er den landskendt via den populære tv-vært. Selvom det faktisk ikke er hans opskrift.
Søren Ryge, der er født i Gram i Sønderjylland, stoppede i øvrigt sine haveprogrammer fra haven på Djursland i sensommeren 2020, hvor han var fyldt 75 år.
- Jeg er hverken syg, dårlig eller slidt op, men jeg vil gerne stoppe, mens jeg selv kan tage beslutningen, udtalte han selv i forbindelse med stoppet som tv-vært på Søren Ryge Direkte-programmerne.
Se også disse opskrifter:
Den bedste kringle nogensinde
Kringleopskriften blev kendt i et af den populære TV-mand Søren Ryges utallige programmer, hvor han besøgte Anne Margrethe i Hirtshals.
Hun lavede en kringle til ham, som han straks udnævnte til den bedste han nogensinde havde smagt.
I virkeligheden bør kringlen selvfølgelig hedde Anne Margrethes kringle, men da den blev kendt via Ryges populære program, har den fået navn efter den. Men æren skal naturligvis tilfalde Anne Margrethe.
Og det er rigtigt. Den er virkelig god, og her kan du se hvordan du selv laver den. Opskriften giver to stænger.
Opskrift
Søren Ryges kringle - bedste opskrift
Ingredienser
- 1 dl vand - lunkent
- 25 g gær
- 0,5 tsk salt
- 2 spsk sukker
- 2 æg
- 175 g bagemargarine
- 300 g hvedemel
Til remonce skal der bruges
- 125 g sukker
- 125 g margarine
- 1 tsk kardemomme
- 1 tsk kanel
Fyld i kringlen er
- 40 g hasselnøddeflager
- 100 g rosiner - kan undlades
Søren Ryges kringle pensles med
- 1 æg - sammenpisket
- perlesukker
- hasselnøddeflager
Fremgangsmåde
- Det lunkne vand hæles i en skål, og gæren smuldres i, men uden at den røres ud!! Kom så lidt salt ved sammen med sukker, æg og bagemargarine. Margarinen skal skæres i mindre tern, og smuldres i. Vend hurtigt det hele rundt med en ske, men ikke mere end det. Lad det stå i 30 minutter, og gerne et lunt sted.
- Derefter æltes hvedemelet gradvist ind i dejen, men brug fingrene til det. Det skal ske nænsomt, og fortsæt indtil du har brugt all melet. Det kan være du skal bruge lidt mere mel end angivet, og det gør du så. Lad nu dejen hvile/hæve en time.
- Alle ingredienserne til remoncen smeltes sammen i en kasserolle, og gøres klar. Remoncen skal være lidt tyk i konsistensen.
- Hæld dejen ud på et et bord, og ælt den hurtigt igennem. Rul den igennem, læg sammen, og fortsæt på den måde et par gange. Tilfør om nødvendigt lidt mere hvedemel. Del dejen i to lige store stykker, som rulles ud i rektangler på cirka 40 gange 15 centimeter.
- Hæld remoncen ud i en stribe midt på hver stang, og drys derefter med rosiner og hasselnøddeflager. Hvis ikke du er så glad for rosiner, kan de altså sagtens udelades.
- Fold enderne ind, og læg hver side ind mod midten, så de to sider når sammen og mødes på midten.
- Pensl med æg og drys med perlesukker (eventuelt også med hasselnøddeflager). Læg stængerne på en bageplade med bagepapir, og lad dem efterhæve i 30 minutter.
- Bag kringlestængerne i en forvarmet ovn ved 225 grader varmluft, hvor den skal have cirka 15 minutter. Efter fem minutter skrues ned på 200 grader varmluft. Så altså først fem minutter ved 225 grader varmluft, og derefter 10 minutter ved 200 grader.
- Tag Søren Ryges kringle ud af ovnen, og lad dem køle lidt af inden du nyder dem. Bedre kringle fåes ikke!
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Kringlen smager bedst som nybagt (og lidt afkølet), men du kan sagtens fryse kringlen ned.
Hvem er Søren Ryge?
- Søren Ryge Petersen er en folkekær dansk tv-vært, forfatter og havelivsekspert, kendt for sit rolige tempo og autentiske fortællinger.
- I sine udsendelser på DR har han i årevis delt livsfilosofi, naturglæde og gamle opskrifter – heriblandt kringlen, som mange danskere har taget til sig.
Hvad er Søren Ryges kringle?
- Det er en simpel, gammeldags gærkringle, der typisk indeholder:
- Gærdej (med smør, mælk og mel)
- Fyld af remonce – smør, sukker og evt. kanel eller marcipan
- Rosiner eller nødder (kan udelades)
- Penslet med æg og drysset med perlesukker eller hakkede nødder
- Kringlen formes klassisk som et “S”, “8-tal” eller hestesko – Søren Ryges version er nøjsom, enkel og nostalgisk.
Hvorfor er den så populær?
- Den er uforfinet og ærlig – ligesom Ryge selv:
- Ingen fancy pynt – bare en god smag og hjemlig duft
- Minder om bedstemorbagværk
- Kringlen passer perfekt til kaffe, hygge og havesnak
- Mange danskere forbinder den med tryghed, tradition og tv-minder
Tips og variationer
- Kringlen kan fyldes med:
- Remonce + kanel for snegleagtig smag
- Æbletern for friskhed
- Marcipan og chokolade for ekstra forkælelse
- Bag den stor og rustik – den skal ikke være perfekt i formen!
Opbevaring
- Kan spises lun – eller afkølet og skåret i skiver
- Holder sig 1–2 dage frisk, men kan fryses
Fun facts
- Søren Ryge bagte kringlen i en af sine udsendelser, og opskriften blev hurtigt delt i hele landet
- Mange forbinder netop denne kringle med slow living og dansk hyggekultur
- Ryge er ikke bager, men hans “ufejlbare, hjemmebagte tilgang” ramte noget i seerne.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Birthe
Super god kringle men at følge din opskrift er den dømt til at mislykkes.
1. Der skal en hel del mere mel i!
2. Fyldet skal ikke smeltes i en gryde.. og 3. måden du forklarer bage tiden på er “ kringlet” .
Mariann
Fantastisk god
Anette K. Pedersen
Har bagt den mange gange, og den går rent hjem hver gang
Alma Andersen
Kan man have flere plader med kringle i ovnen, jeg tænker 2 plader
Kirsten
Det er den skønneste kringle, jeg både har bagt og smagt.
Annelise Døssing
Tak for alle de gode opskrifter, som vi flittigt bruger .
Vi vil lave Søren Ryges kringle til en brunch ( fødselsdag).
Kan den laves dagen før, fryses og så bages på dagen ?
Og hvordan med hævning- skal hele kringlen være lavet helt færdig- med hævning eller kan den lunes på dagen, uden den bliver tør?
Mvh Annelise
Anja
Du kan fint lune dagen efter.
Du kan også fryse og lune. Når jeg bager, laver jeg dobbelt og fryser ned
Ulla Kirstine Antonsen
Der kommes salt i til gæree. Bør salt ikke først tilsættes, når melet kommes i?
Michael
Hej Holger
Hvor skriver du at denne opskrift er Søren Ryges opskrift når opskriften IKKE er den samme som den på DR?
I originalopskriften står der kardemomme ELLER kanel men du skriver at begge dele skal i?
Joy Nitav
Tak for dine gennemførte og forståelige opskrifter. Det er her jeg søger til hver gang jeg skal have gæster, mangler inspiration eller bare laver mad til mig selv. Jeg har adhd og kan have svært ved at følge en opskrift. Men aldrig her 😊
Bedste hilsner Joy
Lisbeth Støvring
Jeg er nu kommet dertil at jeg skal hælde remonce i Søren Ryges kringle. Der står sukker og margarine skal smeltes sammen i en gryde. Det har jeg gjort, men det er da alt for flydende til at kunne blive i kringlen 🙈
Marianne
Lige præcis der er jeg også havnet.
Jeg havde håbet at finde et svar her, men jeg må igang med en ny remonce på "almindelig vis".
Det er en skam, der ikke svares på spørgsmål og kommentarer. MadensVerden opskrifter gider jeg ikke i fremtiden.
Martin
Jeg stødte på samme udfordring da det ikke fremgår tydeligt nok hvad ''smelte sammen'' helt reelt betyder. Jeg gør fremadrettet det at jeg rører remoncen sammen ''tørt'' i en skål med en ske og så smuldrer det på. Det skal nok nå at smelte sammen i kringlen medens den er i ovnen.