Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Opskrifter › Brød › Sønderjysk rugbrød

Opskrift på sønderjysk rugbrød med surdej

billederesultat for sønderjysk rugbrød
4.9 fra 28 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
447
SHARES
FacebookMessenger447PinterestEmailSMS
Indhold
  • Sønderjysk rugbrød
  • Ingredienser
  • Fremgangsmåde
  • Næringsindhold
  • Video til opskriften
  • Opskrift på sønderjysk rugbrød
  • Note
  • Sønderjysk rugbrød uden surdej
  • Kommentarer

Sønderjysk rugbrød

holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen
4.9 fra 28 stemmer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Forb. tid: 25 minutter min
Tilb. tid: 50 minutter min
Hævetid: 1 time t
Samlet tid: 2 timer t 15 minutter min
En nem og god opskrift på klassisk sønderjysk rugbrød, som enten kan bages med eller uden surdej. Et godt rugbrød uden kerner, der aldrig mislykkes.
Antal: 1 stk.
Ret: Brød
Køkken: Dansk
Ugens madplan fra Madens VerdenFind den aktuelle madplan her!

Ingredienser

  • 400 g vand
  • 13 g gær
  • 450 g rugmel (groft)
  • 100 g hvedemel
  • 100 g surdej
  • 13 g salt
  • 8 g maltmel

Fremgangsmåde

  1. Sæt kagespartel på din røremaskine.
  2. Vej vand og gær af i skålen til røremaskinen, og rør gæren ud i vandet.
  3. Groft rugmel vejes af i en anden skål sammen med hvedemel, surdej, salt og maltmel.
  4. Kom det ned i til vand og gær, hvorefter dejen til sønderjysk rugbrød røres igennem i fire minutter ved hastighed, og derefter seks minutter ved høj hastighed.
  5. Tag skålen med dejen af maskinen og lad den hvile 10 minutter.
  6. Virk derefter rugbrødsdejen op. Se evt. her hvordan du virker brød op. Dejen er lidt klistret, så kom en smule rugmel på bordet inden du begynder at arbejde med den.
  7. Rul forsigtigt dejen ud til en pølse på ca. 25 centimeters længde, og læg den på en bageplade med bagepapir med samlingen nedad.
  8. Klip en 4-liters frysepose op og læg den over rugbrødet, som nu hæver ved stuetemperatur i en time.
  9. Efter en halv time tændes ovnen på 250 grader over- og undervarme. Gør klar til at lave damp i ovnen, og her kan du se hvordan du nemt laver damp i ovn.
  10. Når rugbrødet er færdighævet pensles det let med vand. Sæt pladen med dit sønderjyske rugbrød ind midt i ovnen, der tilsættes lidt vand i bunden af ovnen for at lave damp, og lågen lukkes straks.
  11. Bages 5 minutter ved 250 grader over- og undervarme, og derefter skrues der ned på 200 grader, hvor rugbrødet bages færdig i 45 minutter.

Næringsindhold

Kalorier2068kcalKulhydrater443gProtein64gFedt8gMættet fedt1gFlerumættet fedt4gEnkelumættet fedt1gNatrium5076mgKalium1887mgKostfibre58gSukker5gVitamin A2IUVitamin C0.1mgCalcium144mgJern17mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Video til opskriften

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Kom med din mening

Opskrift på sønderjysk rugbrød

Sønderjysk rugbrød er et populært rugbrød, der bages uden kerner.

Det sønderjyske rugbrød er en klassiker, og elsket af både børn og voksne. Ikke kun i Sønderjylland, men over hele landet.

Her kan du se hvordan du bager den populære udgave med surdej, men du kan også se hvordan du laver rugbrød a la Sønderjylland uden surdej. Her anvendes i stedet rugsur.

Opskriften giver et rugbrød, men du kan nemt gange op og bage flere rugbrød.

Se også de populære opskrifter på:

  • Rugbrødslagkage
  • Hjemmebagt rugbrød med surdej
  • Nemt rugbrød uden surdej
  • Vesterhavsrugbrød
  • Kalvø rugbrød
  • Rugboller

Note

Sønderjysk rugbrød køles af inden det skæres ud.

Du må ikke skæret rugbrødet ud så længe det stadig er varmt.

Sønderjysk rugbrød uden surdej

Synes du surdej er besværligt, kan du også nemt lave et sønderjysk rugbrød uden surdej.

Her anvendes i stedet rugsur, der er tørret surdej, som du kan købe forskellige steder på nettet.

I opskriften udskiftes de 100 gram surdej med 12 gram rugsur, og mængden af groft rugmel sættes ned til 425 gram.

Ellers følges opskriften.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Niels pedersen skriver

    april 21, 2023 at 9:17 pm

    Hej, ifølge vejledningen på rugsur skal der bruges 5-6% af rugmel mængden, hvordan kommer du så frem til 12g?

    Svar
  2. Sonja nielsen skriver

    oktober 10, 2022 at 9:11 am

    Uden surdej: 425 gr. salt øøø

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      oktober 10, 2022 at 10:45 am

      Hej Sonja
      Tak for din besked, men hvor ser du det henne? Det er rugmel 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  3. Ole Johansson skriver

    juli 20, 2022 at 11:33 pm

    Tak for opskriften!
    Hvordan ser en kagespartel ud? Er det det samme som en dejkrog?
    Og maltmel - er det groftmalet og ristedede kerner, eller blot grovmalede kerner?

    Svar

Mere inspiration

  • Billede af koldthævet brød i gryde med surdej.
    Koldhævet brød i gryde med surdej (brød uden gær)
  • Billede med havregrynsbrød.
    Havregrynsbrød (nemt brød med havregryn og havreklid)
  • billede med pølsehorn bagt med fuldkornsmel
    Verdens bedste pølsehorn med fuldkorn
  • Billede af sandwichboller.
    Sandwichboller (lækre og nemme brød til sandwich)

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required