• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Sønderjysk rugbrød

Sønderjysk rugbrød

billederesultat for sønderjysk rugbrød

Opdateret:  11. oktober 2024 - Udgivet:  28. december 2019

Del gerne:
437
SHARES
FacebookMessenger437PinterestEmailSMS

Indhold

  1. En nem og god opskrift på klassisk sønderjysk rugbrød, som enten kan bages med eller uden surdej. Et godt rugbrød uden kerner, der aldrig mislykkes.
  2. Opskrift på sønderjysk rugbrød
  3. Sønderjysk rugbrød
  4. Ingredienser
  5. Fremgangsmåde
  6. Næringsindhold
  7. Video
  8. Note
  9. Sønderjysk rugbrød uden surdej
4.9 fra 28 stemmer
Gå til opskrift

En nem og god opskrift på klassisk sønderjysk rugbrød, som enten kan bages med eller uden surdej. Et godt rugbrød uden kerner, der aldrig mislykkes.

Sønderjysk rugbrød er et populært rugbrød, der bages uden kerner.

Det sønderjyske rugbrød er en klassiker, og elsket af både børn og voksne. Ikke kun i Sønderjylland, men over hele landet.

Her kan du se hvordan du bager den populære udgave med surdej, men du kan også se hvordan du laver rugbrød a la Sønderjylland uden surdej. Her anvendes i stedet rugsur.

Opskriften giver et rugbrød, men du kan nemt gange op og bage flere rugbrød.

Se også de populære opskrifter på:

  • Rugbrødslagkage
  • Hjemmebagt rugbrød med surdej
  • Nemt rugbrød uden surdej
  • Vesterhavsrugbrød
  • Kalvø rugbrød
  • Rugboller

Opskrift på sønderjysk rugbrød

billederesultat for sønderjysk rugbrød

Sønderjysk rugbrød

Bedømmelse
4.9 fra 28 stemmer

Tryk på stjerner for at bedømme

Arbejdstid: 25 minutter minutter
Tilberedning: 50 minutter minutter
Samlet tid: 2 timer timer 15 minutter minutter
Opskrift udviklet af: Holger
Antal 1 stk.
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser

  • 400 g vand
  • 13 g gær
  • 450 g rugmel - groft
  • 100 g hvedemel
  • 100 g surdej
  • 13 g salt
  • 8 g maltmel

Fremgangsmåde

  • Sæt kagespartel på din røremaskine.
  • Vej vand og gær af i skålen til røremaskinen, og rør gæren ud i vandet.
  • Groft rugmel vejes af i en anden skål sammen med hvedemel, surdej, salt og maltmel.
  • Kom det ned i til vand og gær, hvorefter dejen til sønderjysk rugbrød røres igennem i fire minutter ved hastighed, og derefter seks minutter ved høj hastighed.
  • Tag skålen med dejen af maskinen og lad den hvile 10 minutter.
  • Virk derefter rugbrødsdejen op. Se evt. her hvordan du virker brød op. Dejen er lidt klistret, så kom en smule rugmel på bordet inden du begynder at arbejde med den.
  • Rul forsigtigt dejen ud til en pølse på ca. 25 centimeters længde, og læg den på en bageplade med bagepapir med samlingen nedad.
  • Klip en 4-liters frysepose op og læg den over rugbrødet, som nu hæver ved stuetemperatur i en time.
  • Efter en halv time tændes ovnen på 250 grader over- og undervarme. Gør klar til at lave damp i ovnen, og her kan du se hvordan du nemt laver damp i ovn.
  • Når rugbrødet er færdighævet pensles det let med vand. Sæt pladen med dit sønderjyske rugbrød ind midt i ovnen, der tilsættes lidt vand i bunden af ovnen for at lave damp, og lågen lukkes straks.
  • Bages 5 minutter ved 250 grader over- og undervarme, og derefter skrues der ned på 200 grader, hvor rugbrødet bages færdig i 45 minutter.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
2068
% Daglig værdi*
Fedt
 
8
g
12
%
Mættet fedt
 
1
g
6
%
Flerumættet fedt
 
4
g
Enkelumættet fedt
 
1
g
Natrium
 
5076
mg
221
%
Kalium
 
1887
mg
54
%
Kulhydrater
 
443
g
148
%
Kostfibre
 
58
g
242
%
Sukker
 
5
g
6
%
Protein
 
64
g
128
%
Vitamin A
 
2
IU
0
%
Vitamin C
 
0.1
mg
0
%
Calcium
 
144
mg
14
%
Jern
 
17
mg
94
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Video

Kom med din mening

Note

Sønderjysk rugbrød køles af inden det skæres ud.

Du må ikke skæret rugbrødet ud så længe det stadig er varmt.

Sønderjysk rugbrød uden surdej

Synes du surdej er besværligt, kan du også nemt lave et sønderjysk rugbrød uden surdej.

Her anvendes i stedet rugsur, der er tørret surdej, som du kan købe forskellige steder på nettet.

I opskriften udskiftes de 100 gram surdej med 12 gram rugsur, og mængden af groft rugmel sættes ned til 425 gram.

Ellers følges opskriften.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Niels pedersen

    april 21, 2023 at 9:17 pm

    Hej, ifølge vejledningen på rugsur skal der bruges 5-6% af rugmel mængden, hvordan kommer du så frem til 12g?

    Svar
  2. Sonja nielsen

    oktober 10, 2022 at 9:11 am

    Uden surdej: 425 gr. salt øøø

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      oktober 10, 2022 at 10:45 am

      Hej Sonja
      Tak for din besked, men hvor ser du det henne? Det er rugmel 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  3. Ole Johansson

    juli 20, 2022 at 11:33 pm

    Tak for opskriften!
    Hvordan ser en kagespartel ud? Er det det samme som en dejkrog?
    Og maltmel - er det groftmalet og ristedede kerner, eller blot grovmalede kerner?

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede med kager der kan bages dagen før.

Kollegakage: Nemme kager du kan bage dagen før

Billede med stegt hornfisk.

Stegt hornfisk i ovn, på pande eller grill

Uge21-bedstevinkøbMV

Ugens vine, uge 21: 20 vinkøb til en fest på budget

bilelde med dansk mad krebinetter

Dansk mad: Opskrifter på mad fra det danske køkken

Billede til rødtunge med svampestuvning.

Rødtunge med svampestuvning og ristede kartofler

Ugens madplan uge 21

Ugens madplan uge 21 med skøn aftensmad til hele ugen

Forsiden lige nu

hurtig aftensmad
Hurtig aftensmad - prøv disse 10 hurtige retter→ Se opskriften
sommerfuglepasta med hakket kylling og tomater
Sommerfuglepasta med hakket kylling og tomater→ Se opskriften
billede til ærtesalat med spidskål
Nem og sund ærtesalat med spidskål og agurk→ Se opskriften
Den lækre sommerkage laves på en bund af vandbakkelser, og derefter pyntes med jordbærmarmelade, flødeskum, friske jordbær og chokolade. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Sommerkage (nem opskrift med jordbær og flødeskum)→ Se opskriften
billederesultat for skyrboller proteinboller
Skyrboller - opskrift på nemme og glutenfrie proteinboller med skyr→ Se opskriften
grøn aftensmad
Grøn aftensmad - opskrifter på udvalgte grønne retter→ Se opskriften
billede til kyllingelår med kikærter og aubergine i tomat
Kyllingelår med kikærter og aubergine i tomat - nem opskrift→ Se opskriften
Jordbærmad på grovbolle
Jordbærmad - smagen af dansk sol og sommer→ Se opskriften
stegt spinat
Stegt spinat→ Se opskriften
billede med fransk bondebrød
Fransk bondebrød→ Se opskriften
Billede med kyllingegyros.
Nem kyllingegyros med bulgur og spidskål→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
Som medlem slipper du for reklamer, og du kan gemme og printe opskrifter. Så vær med nu i Danmarks store fællesskab om mad. På forhånd tak.
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required