Her får du min opskrift på sønderjysk grønlangkål, der laves med kogte kartofler og fløde. Grønlangkålen er god til hamburgerryg og kålpølser.
Sønderjysk grønlangkål er en stolt traditionsret fra det sønderjyske køkken, og grønkålen smager fantastisk godt.
Grønkål er i sig selv super sundt, og i den sønderjyske udgave af den populære grønlangkål, er den med kartofler og fløde.
Da jeg selv har boet og arbejdet i Sønderjylland i en del år så ved jeg godt at der ikke kun findes én opskrift på sønderjysk grønlangkål.
Retten kan variere fra egn til egn, men her den udgave som jeg mange gange er stødt på - og som jeg synes den smager bedst.
Kender du til andre varianter, så skriv dem gerne i kommentarfeltet længere nede. Så deler vi den gerne med alle andre brugere her på Madens Verden.
Opskrift på sønderjysk grønlangkål
Sønderjysk grønlangkål med kartofler og fløde
Ingredienser
- 500 g grønkål - frisk, skyllet, fintsnittet
- 250 g kartofler - skrællet, skåret i mindre tern
- 2 dl fløde
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Kartofler skrælles og skæres i mindre tern. Kommes i en gryde med vand, der netop dækker kartoflerne. Saltes lidt og koges møre - det tager ca. 10-12 minutter. Har du kogevand fra hamburgerryg, kan du med fordel koge kartoflerne i dette.
- Grønkål skylles grundigt og snittes så fint som muligt. Du kan også købe grønkål, der både er snittet og skyllet - det er endnu nemmere.
- Kog grønkålen i ca. 10 minutter i vand. Også her kan du med fordel i stedet anvende kogevand fra en hamburgerryg, men ellers er almindeligt vand også ok.
- Hæld vandet fra kartoflerne og mos dem let. Jeg plejer at bruge en gaffel til det. Det er fint når du laver en sønderjysk grønlangkål.
- Hæld også vandet fra den kogte grønkål. Kom kålen ned til kartoflerne, og rør det rundt sammen med ca. 2 deciliter fløde. Start med lidt fløde, og tilsæt lidt mere efterhånden som du rører den sønderjyske grønlangkål sammen.
- Smag grønkålen til med salt og friskkværnet. Du kan også smage til med lidt friskpresset citronsaft.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Sønderjysk grønlangkål kan serveres til bla. kogt hamburgerryg og de sønderjyske kålpølser, som altså ikke indeholder kål.
Se også disse opskrifter:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Dorthe Raahauge
Mojn!
Jeg er indfødt sønderjyde og vil lige fortælle hvordan ‘ægte’ sønderjysk grønlangkål skal smage og laves, sådan som jeg har fået den hele min barndom og siden hen😜.
Grønkål kan sagtens købes fra frost (hakket). Kogte kartofler skal sammen med grønkålen køres igennem kødhakkeren. En god klat smør smeltes i en tykbundet gryde. Kål/kartoffelblandingen varmes godt op og koges igennem sammen med fløde og kogevand fra kålpølse og hamburgerryg. Smages til med sukker, muskat, salt og peber. Velbekomme😜.
Vælger man at tilsætte løg og andre finurlige ting og sager, er det altså ikke den ægte sønderjyske grønlangkål vi snakker om længere🤢
Janne
Tilsæt bløde løg. Det giver en dejlig sødme til retten.
Herle
Jeg river et rå løg og putter i. Det kan vi godt lide
Holger Rørby Madsen
Godt tip, Herle - og hermed givet videre.
Mange tak.
Alt det bedste
Holger
Susan Brodersen
Spar lidt på fløden og brug noget af kogevandet fra det røgede kød. Grønkålen skal også have lidt sukker og en lille sjat snaps.