Madens Verden har testet ekstra jomfruolivenolie. De dyreste olivenolier vinder i denne smagstest af olivenolie.
I denne smagstest af olivenolie undersรธges fem forskellige varianter for at finde ud af, om der er forskel pรฅ smagen og i sรฅ fald, hvad forskellen er.
Olivenolie fรฅs i mange forskellige prisklasser, men hรฆnger pris, smag og kvalitet sammen?
Fรธdevareekspert og smagsdommer Charlotte Mithril har testet fem forskellige slags ekstra jomfruolivenolie for at finde ud af, hvad forskellen er og hvilke, der smager bedst.
Forskellige typer olivenolie
Selvom der findes mange forskellige kvaliteter af olivenolie, er det typisk to slags du finder pรฅ hylderne i Danmark: Jomfruolivenolie og ekstra jomfruolivenolie.
De bliver fremstillet pรฅ sammen mรฅde, forskellen bestรฅr i kvaliteten af den fรฆrdige olie. Kvaliteten afgรธres af bรฅde sensoriske og kemiske analyser og ekstra jomfruolivenolien er den fineste og bedste kvalitet.
De fleste af de olivenolier, der sรฆlges i Danmark, er den fine ekstra jomfruolivenolie, og det er ogsรฅ denne type, der er testet i denne smagstest af olivenolie.
Smagen af grรธnt grรฆs
Jomfruolivenolie fremstilles ved at presse olien ud af friske oliven. Sรฅ selvom man mรฅske umiddelbart skulle tro, at olivenolie smager af oliven, sรฅ er smagen af en god jomfruolivenolie dog betydeligt anderledes.
Jeg husker tydeligt fรธrste gang, jeg smagte en rigtig god olivenolie โ den havde en duft og smag, jeg slet ikke genkendte fra de lidt halvdรฅrlige olivenolier, jeg indtil da kun havde smagt. Denne olivenolie var helt klar og grรธn i farven og duftede og smagte af friskklippet grรธnt grรฆs.
Og det er netop kendetegnet ved gode olivenolier โ en ren og frisk duft og smag af grรธnt grรฆs. Derudover kan der vรฆre noter af grรธn banan, tomat, mandel, artiskok og andet.
Den gode olivenolie har en frisk, klar grรธn farve og kan godt have lidt bid pรฅ tungen. Den grรธnne farve kommer fra klorofylindholdet og kendetegner olier, der er presset kort tid efter hรธsten.
En god olivenolie giver desuden en behagelig mundfornemmelse, der ikke er for olieret eller fedtet i munden.
Smagstest af olivenolie
I denne smagstest af olivenolie indgรฅr fem forskellige varianter af ekstra jomfruolivenolie. De er smagt ved blindsmagning og vurderet i forhold til udseende, mundfornemmelse, duft og smag.
Efter smagstesten er der set pรฅ produkternes indhold og pris. Ud fra den samlede bedรธmmelse er olivenolierne blevet inddelt i fรธlgende kategorier:
* * * * * Bedst
* * * * Over middel
* * * Middel
* * Under middel
* Dรฅrligst
Her er olivenoliernes bedรธmmelser fra de bedst bedรธmte til de dรฅrligste:
* * * *
Il Fornaio
รkologisk siciliansk extra jomfru olivenolie
Olivenolien fra Il Fornaio har en svag grรธnlig farve og en mild og frisk duft af nyslรฅet grรฆs. Den har en mild smag med fine noter af grรธnt grรฆs og en mild bitterhed. Det er en rund, mild og afbalanceret olivenolie uden meget bid.
Literpris: 200 kr (100 kr for 500 ml i Fรธtex).
Oprindelsesland: Italien.
* * * *
LโAlqueria
รkologisk ekstra jomfru olivenolie
Olivenolien fra L'Alqueria har en svag grรธnlig farve og en frisk duft af nyslรฅet grรฆs og grรธn tomat. Den har masser af smag og bid med dybe toner og en bitter og lidt stรฆrk eftersmag. Det er en olivenolie med knald pรฅ smagen.
Literpris: 290 kr (145 kr for 500 ml pรฅ olivenolie.shop.dk).
Oprindelsesland: Spanien.
* * *
Salling
Ekstra jomfru olivenolie
Salling olivenolie har en gullig farve og en svag duft af grรธnt grรฆs. Den er temmelig bitter med grรธnne noter og et godt bid. Den har masser af smag, der dog ikke er helt sรฅ frisk som de to testvindere.
Literpris: 47 kr (35 kr for 750 ml i Fรธtex).
Oprindelsesland: Spanien.
* * *
De Cecco
Ekstra jomfruolie classico
De Cecco olivenolie har en gullig farve og en svag duft af grรธnt grรฆs. Den har en mild bitter smag, men mangler aroma og bid. Den smager ikke af sรฅ meget andet end den let bitre smag og svage noter, men mangler friskhed. Ok til stegning og opvarmning.
Literpris: 90 kr (45 kr for 500 ml i Bilka).
Oprindelsesland: EU - ikke nรฆrmere angivet.
* *
Urtekram
รkologisk extra virgin olive oil
Urtekram olivenolie har en meget lys gul farve og nรฆsten ingen duft. Den har en kedelig og neutral smag med kun en smule bitterhed. Den mangler aroma, smag og friskhed.
Literpris: 120 kr (60 kr for 500 ml pรฅ nemlig.com).
Oprindelsesland: Tunesien.
To testvindere med forskellig smag
Generelt er der temmelig stor forskel pรฅ intensiteten af aroma og smag i de forskellige olier i denne smagstest af olivenolie.
Der er ingen af olierne, der er direkte harske i smagen, men der er alligevel stor forskel pรฅ, hvor friske de er i smagen.
To af olivenolierne skiller sig ud ved at have en mere frisk og afbalanceret smag, nemlig de to olivenolier med hรธjest bedรธmmelse: Il Fornaio og LโAlqueria.
Selvom de to olivenolier fรฅr samme bedรธmmelse, er de dog temmelig forskellige i smagsudtrykket.
Den italienske olivenolie fra Il Fornaio er mild i smagen med fine friske noter af grรธnt grรฆs, en mild bitterhed og svagt bid.
Derimod er der knald pรฅ smagen i den spanske olivenolie fra LโAlqueria, der har masser af bid, dybe toner og en bitter og stรฆrk eftersmag.
De er altsรฅ begge rigtig lรฆkre olivenolier med en duft af grรธnt grรฆs, men pรฅ hver deres mรฅde.
Dyrest er bedst
De to olivenolier med hรธjest bedรธmmelse - Il Fornaio og LโAlqueria - er ogsรฅ testens dyreste varianter med en literpris pรฅ henholdsvis 200 og 290 kroner.
De er begge รธkologiske og Il Fornaio er desuden Slow Food certificeret, der er et mรฆrke, der vidner om, at produktet er produceret med omtanke for rรฅvarernes kvalitet og det lokale hรฅndvรฆrk.
Il Fornaio er produceret pรฅ den italienske รธ Sicilien og er lavet pรฅ olivensorten Nocellara del Belice.
LโAlqueria er produceret i Alicante i Spanien og er lavet pรฅ olivensorten Blanqueta.
For begge de vindene olivenolier kan man lรฆse om deres oprindelse, hvem der har produceret dem, hvordan de produceres osv. Du kan altsรฅ fรฅ hele historien om, hvordan netop disse olivenolier er blevet til.
Det samme er ikke gรฆldende for de รธvrige tre varianter i denne smagstest af olivenolie. Her angives blot oprindelsesland, hvis du er heldig.
Salling er fremstillet i Spanien, mens Urtekram er fremstillet af oliven fra Tunesien.
De Cecco angiver kun, at den er โfremstillet af oliven hรธstet og presset i EUโ, hvilket i princippet betyder, at olien kan stamme fra flere forskellige EU-lande.
Bedst til prisen
Testens billigste olivenolie fra Salling har en literpris pรฅ knap 47 kroner og er altsรฅ hele 4-6 gange billigere end testvinderne.
Selvom den er testens billigste olivenolie, fรฅr den dog ikke den laveste bedรธmmelse.
Ekstra jomfruolivenolien fra Salling fรฅr en middel bedรธmmelse, da den har en udmรฆrket smag. Den er dog ikke รธkologisk produceret, hvilket er med til at forklare den lavere pris.
I bunden af smagstesten ligger Urtekrams tunesiske olivenolie, der mangler smag og friskhed og har en nรฆsten neutral smag.
Sundhedsskadelige stoffer i olivenolie
I februar 2020 undersรธgte Forbrugerrรฅdet Tรฆnk indholdet i forskellige olivenolier og fandt, at nogle olivenolier indeholdt smรฅ mรฆngder af sundhedsskadelige mineralske olier.
De mineralske olier kan for eksempel vรฆre smรธreolie, der er brugt til de maskiner, der producerer olivenolien.
De mineralske olier er sundhedsskadelige for mennesker og mistรฆnkes blandt andet for at vรฆre krรฆftfremkaldende.
En af olivenolierne Tรฆnk fandt de sundhedsskadelige mineralske olier i, var ekstra jomfruolivenolien fra De Cecco, som ogsรฅ er med i denne smagstest.
De Cecco var for mange รฅr siden en slags kvalitetsstempel, inden det vรฆltede frem med specialprodukter. I dag har den dog stor konkurrence fra mange andre producenter, og fรฅr da ogsรฅ kun en middel bedรธmmelse af smagen i denne smagstest.
Om De Cecco siden undersรธgelsen i TรNK har รฆndret pรฅ sin produktionsmetode er uvist.
Hvad skal olien bruges til
Olivenolie kan bruges til mange forskellige ting i madlavningen: Til stegning eller ovnbagte retter, i dressinger og pรฅ salater eller blot til at dyppe brรธdet i. Eller mรฅske til hjemmebagt focaccia.
Olivenolie er sund, da den indeholder sunde fedtsyrer og andre plantestoffer som polyfenoler. Den er desuden varmestabil og egner sig dermed godt til for eksempel stegning.
Vรฆlg olivenolie alt efter, hvad du skal bruge den til. Der er for eksempel ingen grund til at bruge den fine og dyre olivenolie med masser af fine aromastoffer til stegning eller bagning. Nรฅr du varmer olien op, vil mange af de fine aromastoffer nemlig forsvinde.
Brug den dyre og fine slags til salater, dressinger og som dip til brรธdet, sรฅ du fรฅr glรฆde af den lรฆkre smag. Sรฅ kan du sagtens have en billigere variant, som du bruger til stegning og opvarmning.
Og som sรฅ meget andet, sรฅ har vi alle forskellige prรฆferencer โ ogsรฅ nรฅr det gรฆlder olivenolie. Vil du have kraftig smag eller skal den vรฆre mild og blid? Smag dig frem og find din egen favorit.
Sรฅdan har vi gjort
Vi har testet ekstra jomfruolivenolie, der kan kรธbes i supermarkeder og pรฅ nettet.
De er smagt blindt, det vil sige uden at vide, hvilke produkter, der smages. De fik tildelt trecifrede tilfรฆldige tal, og blev smagt i tilfรฆldig rรฆkkefรธlge. Mellem hver smagsprรธve, blev mund og sanser renset med knรฆkbrรธd og vand, og der blev jรฆvnligt holdt pauser.
Olivenolierne er bedรธmt ud fra en samlet vurdering af smag og mundfรธlelse. Smagen vurderes ud fra den samlede oplevelse af smag og aroma, mens mundfรธlelsen vurderes ud fra konsistens og tekstur i munden.
Generelt om vores smagstest
Vores smagstest foretages af fรธdevareekspert Charlotte Mithril, der har arbejdet med smag og sensorik gennem de sidste 15 รฅr. Hun har blandt andet udviklet smagstests og vรฆret smagsdommer for Forbrugerrรฅdet TรNK, undervist og forsket i smag og sensorik som lektor i fรธdevarevidenskab, samt udfรธrt smagstest og trรฆnet nye smagsdommere hos Pernod Ricard.
Alle smagstest foregรฅr som blindsmagninger, det vil sige uden kendskab til, hvilket mรฆrke der er tale om, hvem der har produceret det, hvordan indpakning ser ud osv. Pรฅ denne mรฅde undgรฅs, at forudindtagede holdninger kan pรฅvirke resultatet af smagstesten.
Smagstesten er en fagligt funderet, men subjektiv bedรธmmelse af smagsegenskaberne i de testede produkter.
Kilder: Tรฆnk, Fรธdevarestyrelsen.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Sigurd Mรธller
Hvor er den Marokkanske sorte รธrkenolivenolie henne i denne test?????