Madens Verden har lavet en smagstest af nøddecreme. Se her hvad forskellen er og hvilken, der slår den klassiske Nutella.
Den velkendte nøddecreme fra Nutella findes nok i mange hjem. Men der er mange andre nøddecremer på markedet og Madens verden har derfor lavet en smagstest af nøddecreme.
Et hurtigt blik på supermarkedets udvalg af nøddecreme afslører stor forskel på prisen. Med priser svingende fra 6 til 16 kroner per 100 gram, er det naturligt at blive nysgerrig på, hvad forskellen egentligt er, og om de dyre varianter er bedre.
Fødevareekspert og smagsdommer Charlotte Mithril har testet otte forskellige slags nøddecreme, for at finde ud af, hvad forskellen er, og hvilken der smager bedst.
Smagstest af nøddecreme
Smagen i en nøddecreme bør være domineret af smagen af hasselnødder og kakao, og den bør ikke være så sød, at det overdøver smagen.
Konsistensen skal være cremet, og den bør smelte i munden, mens den ikke skal være for klæbrig eller klistret.
I denne smagstest af nøddecreme indgår otte forskellige varianter, der kan købes i almindelige supermarkeder. De er alle smagt ved blindsmagning og vurderet i forhold til udseende, konsistens og smag.
Efter smagstesten er der set på produkternes indhold, pris, mærkninger osv. Ud fra den samlede bedømmelse er nøddecremerne blevet inddelt i følgende kategorier:
* * * * * Bedst
* * * * Over middel
* * * Middel
* * Under middel
* Dårligst
Her er nøddecremernes bedømmelser fra de bedst bedømte til de dårligste:
* * * * *
Belgian Choco Hazel
Testvinder! Belgian Choco Hazel har en god og frisk smag af hasselnødder og kakao.
Den er tilpas sød og har samtidig en syrlig og salt smag, der skaber en rigtig god balance. Konsistensen er lækker og cremet.
Pris per 100 gram: Ca. 14 kroner (40 kr for 280 gram i Føtex).
Tilsætningsstoffer: Emulgator E322, naturligt smagsstof, sødestof (maltitol og stevioglycosid).
* * * *
Nutella
Nutella har en god smag af hasselnød og kakao med en tilpas sødme, der afbalanceres af en mild salt smag.
Den har en lækker cremet og blød konsistens.
Pris per 100 gram: Ca. 8 kroner (33 kr for 400 gram i Rema 1000).
Tilsætningsstoffer: Emulgator E322, vanillin.
* * * *
Easis Hazelnut Spread
Easis Hazelnut Spread er mørk og mindre sød, med en delikat smag af ristede hasselnødder og kakao.
Den er knap så cremet og har en mere fast konsistens.
Pris per 100 gram: Ca. 15 kroner (37 kr for 250 gram i Rema 1000).
Tilsætningsstoffer: Emulgator E322, sødestof (erythritol, steviol glycosid).
* * *
Irmas økologisk nøddecreme
Irmas Økologiske nøddecreme er en smule grynet med en fast konsistens.
Den er temmelig sød, og har en middel smag af hasselnødder og kakao.
Pris per 100 gram: Ca. 11 kroner (45 kr for 400 gram i Irma).
Tilsætningsstoffer: Emulgator E322.
* * *
Rema 1000 Hasselnødde & kakaocreme
Rema 1000's nøddecreme er meget fast i konsistensen og mangler cremethed.
Den har en middel smag af hasselnødder og kakao, der overdøves lidt af en høj sødme.
Pris per 100 gram: Ca. 6 kroner (23 kr for 400 gram i Rema 1000).
Tilsætningsstoffer: Emulgator E322, hasselnøddearoma.
* *
Levevis Økologisk Hasselnødder og kakao
Levevis' økologiske nøddecreme har en klistret og klæbrig konsistens i munden, der ikke rigtigt smelter.
Den er temmelig sød med en middel smag af hasselnødder og kakao.
Pris per 100 gram: Ca. 10 kroner (38 kr for 400 gram i Føtex).
Tilsætningsstoffer: Emulgator E322, vaniljearoma.
* *
Vores Med hasselnødder og kakaopulver
Vores nøddecreme har en ok cremethed, men den klistrer lidt i munden.
Den har en svag kakao- og hasselnøddesmag, der overdøves af dens meget høje sødme!
Pris per 100 gram: Ca. 6 kroner (24 kr for 400 gram i Føtex).
Tilsætningsstoffer: Emulgator E322, vaniljearoma.
* *
Princip Hasselnøddecreme
Princip Hasselnøddecreme har en meget lækker cremethed, men smagen mangler balance.
Den er meget sød med en kraftig nøddesmag og næsten ingen kakaosmag.
Pris per 100 gram: Ca. 16 kroner (31 kr for 200 gram i Føtex).
Tilsætningsstoffer: Emulgator E322.
Testvinder fra Island
Vinderen af denne smagstest af nøddecreme er Belgian Choco Hazel, der produceres af islandske Good Good. Det er den eneste nøddecreme, der slår klassikeren Nutella i smag.
Belgian Choco Hazel er blandt testens dyreste til cirka 14 kroner per 100 gram. Til sammenligning koster testens billigste cirka 6 kroner per gram.
Choco Hazel har en kompleks og kraftig smag og er ikke tilsat sukker, men sødestoffer i stedet.
Good Good er startet i 2015 af tre islandske venner, der har specialiseret sig i at lave produkter uden tilsat sukker. Og de forstår at skabe velsmag i deres nøddecreme!
Dog kan man af ingredienslisten se, at der er tilsat ”naturligt smagsstof” uden nærmere angivelse.
Man kunne håbe, at det var muligt at lave et lige så velsmagende produkt, uden brug af smagsstoffer fremover.
Sødme dominerer mange nøddecremer
Generelt er en del af nøddecremerne så søde, at den søde smag går ind og overdøver smagen af både hasselnødder og kakao.
Testens smagsvinder, Belgian Choco Hazel, skiller sig ud ved at have en mere kompleks smag, der også byder på mild syrlighed og en smule salt.
Dette skaber en mere interessant smagsprofil, der er bedre afbalanceret og afstemt i forhold til grundsmagene i stedet for, at nøddecremen bare er sød.
Nutella har også en afbalanceret sødme med en anelse salt smag, og det er måske en af årsagerne til, at så mange holder af den.
Mange af de andre nøddecremer har ikke denne milde salte smag til at opveje det søde, og måske er det derfor, at nogle sværger til, at der skal smør under nøddecremen.
Smør bidrager netop med en salt smag, der afbalancerer sødmen i nøddecremerne. Om der skal smør eller ej under nøddecremen kan næsten være et religionsspørgsmål, der selvfølgelig handler om personlige smagspræferencer, men altså også kan afhænge af, hvilken nøddecreme du spiser.
Nøddecreme består primært af sukker og fedt
Selvom smagen i en nøddecreme baseres på hasselnødder og kakao, indeholder nøddecreme typisk sukker, fedtstof, skummetmælkspulver og emulgator.
Nogle indeholder desuden ingredienser som vallepulver, mælkesukker, laktose, sojamel, vanilje, smagsstof og aroma.
Hovedingrediensen i nøddecreme er dog hverken hasselnødder eller kakao, men sukker. Typisk er op mod halvdelen af indholdet i en nøddecreme sukker.
Tilsvarende er op mod en tredjedel af indholdet fedtstof, så nøddecreme er altså noget af en sukker- og fedtbombe.
Selvom man måske kunne tro, at hovedingrediensen i en nøddecreme er nødder, er indholdet typisk kun omkring 13 procent, og udgør altså en lille del. Eneste undtagelse i testens nøddecremer er Princip Hasselnøddecreme med et nøddeindhold på 25 procent.
Sukkerfri betyder ikke færre kalorier
Nøddecreme fås også i varianter uden tilsat sukker. I denne smagstest af nøddecreme er der to sukkerfri varianter med, Belgian Choko Hazel og Easis Hazelnut Spread.
Begge er tilsat sødestoffer i stedet for sukker. Dog ændres det samlede kalorieindhold ikke meget, blandt andet fordi der er mere fedt i de sukkerfri varianter.
Hvor en sukkerholdig nøddecreme typisk indeholder omkring 30 procent fedt, indeholder de to sukkerfri varianter henholdsvis 37 og 45 procent fedt med Easis som topscorer.
Desuden er der forskel på, hvilke sødestoffer der er anvendt, og nogle af dem bidrager også med kalorier, omend i mindre grad end sukker.
I Easis er anvendt sødestofferne erythritol og steviol glycosid. Begge indeholder ingen kalorier og forårsager ikke en stigning i blodsukkeret, og er dermed gode for eksempelvis diabetikere.
Belgian Choko Hazel indeholder som Easis steviol glycosid, men den indeholder desuden sødestoffet maltitol. Maltitol indeholder 2,4 kcal per gram og har en sukkerlignende effekt på kroppen og medfører en stigning i blodsukkeret. Sødestoffet bidrager altså her med kalorier.
Generelt ligger kalorieindholdet i en nøddecreme omkring 520-550 kcal per 100 gram, mens de sukkerfri varianter indeholder omkring 500 kcal per 100 gram.
Du skal altså ikke vælge de sukkerfri varianter, hvis det alene er for at spare kalorier.
I forhold til anvendelse af sødestoffer generelt, er der løbende debat om, hvorvidt der er en sundhedsrisiko forbundet med at indtage dem.
Undersøgelser har endnu ikke vist en entydig konklusion, og man forsker stadig på området.
Palmeolie i alle nøddecremer
En stor del af nøddecremerne består som nævnt af fedtstof, hvoraf en stor del er palmeolie. Samtlige nøddecremer i denne test indeholder palmeolie, der både er belastende for miljø og krop.
Palmeolie består primært af mættet fedt, der kan forhøje risikoen for livsstilssygdomme, og det anbefales derfor ifølge kostrådene, at vi ikke indtager for meget af det.
Produktionen af palmeolie er desuden problematisk, da der ryddes store arealer med regnskov, hvilket går ud over både klima og dyreliv.
Enkelte producenter forsøger at tage højde for dette ved at anvende palmeolie, der produceres på en mere bæredygtig måde.
Rema 1000 anvender RSPO-certificeret bæredygtig palmeolie i deres nøddecreme. RSPO-ordningen burde sikre, at der ved etablering af palmeolieplantager tages højde for dens miljømæssige indvirkning, så regnskovsområder eksempelvis ikke ryddes til fordel for nye palmeolieplantager.
I den islandske vinder, Belgian Choco Hazel, er der angivet i ingredienslisten, at der anvendes bæredygtig palmeolie.
Men produktet har ingen mærkning, og der angives ikke yderligere, hvad der menes med bæredygtig palmeolie.
De resterende nøddecremer har ikke angivet, hvorledes deres palmeolie produceres.
Generelt er der mange forskellige vinkler på, hvad der skal til for at skabe en god nøddecreme. Næringsindhold, tilsætningsstoffer, bæredygtighed, pris og ikke mindst smag spiller alle en rolle.
Har du mod på det, kan du også eksperimentere med at lave din egen nøddecreme. Prøv eksempelvis denne opskrift på en super nem og sund nøddecreme:
Sådan har vi gjort
Vi har testet nøddecreme, der kan købes i almindelige supermarkeder.
Nøddecremerne er smagt blindt, det vil sige uden at vide, hvilke produkter, der smages. De fik tildelt trecifrede tilfældige tal, og blev smagt i tilfældig rækkefølge.
Mellem hver smagsprøve, blev mund og sanser renset med knækbrød og vand, og der blev jævnligt holdt pauser.
Nøddecremerne er bedømt ud fra en samlet vurdering af smag og mundfølelse. Smagen vurderes ud fra den samlede oplevelse af smag og aroma, mens mundfølelsen vurderes ud fra konsistens og tekstur på nøddecremen i munden.
Generelt om vores smagstest
Vores smagstest foretages af fødevareekspert Charlotte Mithril, der har arbejdet med smag og sensorik gennem de sidste 15 år.
Hun har blandt andet udviklet smagstests og været smagsdommer for Forbrugerrådet TÆNK, undervist og forsket i smag og sensorik som lektor i fødevarevidenskab, samt udført smagstest og trænet nye smagsdommere hos Pernod Ricard.
Alle smagstest foregår som blindsmagninger, det vil sige uden kendskab til, hvilket mærke der er tale om, hvem der har produceret det, hvordan indpakning ser ud osv.
På denne måde undgås, at forudindtagede holdninger kan påvirke resultatet af smagstesten.
Smagstesten er en fagligt funderet, men subjektiv bedømmelse af smagsegenskaberne i de testede produkter.
Kilder: Fødevarestyrelsen, Diabetes.dk og Goodgood.net.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: