• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Skyr - hvad er det og hvad kan man bruge det til?

Skyr - hvad er det og hvad kan man bruge det til?

Billede med skyr.
Skyr er vikingernes yoghurt, som har fået en kæmpe fremgang de seneste ti år. Det er kalorielet og proteinrigt og passer godt ind i sundhedsbølgen. Foto: iStock.com.

Opdateret:  3. maj 2025 - Udgivet:  3. maj 2025

Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Fremstilling
  2. Hvor sundt er det
  3. Energifordelingen
  4. Erstatninger
  5. Historien bag
  6. Opskrifter

Skyr bliver altid rost til skyerne. Det er kaloriefattigt og proteinrigt. Det er sundt og mættende. Ja, der er ingen grænser for, hvor sundt det er. Men er det egentlig det?

Og hvordan fremstilles dette produkt, som oprindeligt stammer fra Island? Det ser vi på her.

Skyr er et syrnet mælkeprodukt i lighed med ymer, yoghurt, kærnemælk og tykmælk.

Det betyder, at mælken tilsættes mælkesyrekulturer for at give de syrnede produkter smag, tykkere konsistens og forlænge holdbarheden. Hvordan smagen og konsistensen af de enkelt produkter bliver, afhænger af, hvilke mælkesyrebakterier der bruges.

Teknisk set er skyr en ost ligesom kvark.

Fremstilling

Først og fremmest bliver skummetmælken varmebehandlet på 85-90 grader i fem minutter for at slå bakterier ihjel. Derefter køles den ned til 42 grader.

Nu skal massen syrnes med mælkesyrekultur i en tank for til sidst at blive ultrafiltreret for at få et højere indhold af protein.

Det gøres man ved at presse vand, mælkesukker og salt (vallen) gennem en membran, så man får en tyk, cremet yoghurtmasse med højt proteinindhold.

Når det er færdigt, kan den tappes på karton eller plastikbøtte afhængigt af, om det er en drikkeskyr eller en, der skal spises med ske.

Hvor sundt er det

Der er ingen tvivl om, at skyr er et af de mindst fedtholdige syrnede produkter og det mest proteinrige.

Men da de fleste mennesker får proteiner nok gennem deres kost, for eksempel fra æg, grøntsager og kød, vil det som regel ikke være nødvendigt at toppe op med skyr.

Det der gør skyr - og andre syrnede mælkeprodukter - så sundt er de mange aktive bakterier, der producerer mælkesyre. De hjælper blandt andet med at holde skadelige stoffer nede i tarmen og kan styrke vores immunforsvar.

Der er også mange B-vitaminer samt kalk, kalium og fosfor i produktet.

Skyr indeholder færre kalorier end ymer, men flere kalorier end ylette. Det sidste skyldes det høje indhold af proteiner. Som du kan se nedenfor, er der nemlig mindre fedt i skyr end i ylette.

Energifordelingen

Her er energifordelingen for henholdsvis 100 gram ylette, ymer og skyr, alle sammen fra Coops eget mærke.

Skyr naturalYmer økologiskYlette økologisk
Energi60 kalorier71 kalorier53 kalorier
Protein11 gram5,8 gram5,8 gram
Kulhydrat3,5 gram4 gram4 gram
Fedt0,2 gram3,51,5 gram

Erstatninger

Hvis du har en opskrift, hvor du skal bruge skyr, men du ikke kan finde det i det lokale supermarked, kan du bruge disse alternativer:

Kvark, græsk yoghurt, ymer og creme fraiche.

Skyr har det højeste proteinindhold, så hvis du vil have mange proteiner, er der ingen mejeriprodukter, der giver samme protein-boost.

Det er da heller ikke nødvendigt i en normal kost.

Historien bag

Vi har kun haft skyr på hylderne siden 2006, hvor Thise Mejeri begyndte at fremstille det til danske forbrugere.

I begyndelsen gik det trægt med at sælge det syrlige produkt, men efter få år tog det fart, og i dag er det et salgshit.

Islændingene har kendt til skyr siden vikingetiden, hvor nordmændene bragte teknikken med sig.

Dengang var der ikke køer på Island, så skyren blev lavet af resterne fra gede- og fåremælk.

Det smarte var dels, at skyr var - og er - mættende, dels at den var fermenteret, så vikingerne kunne tage det med sig på rejser i modsætning til den rene mælk, som hurtigt blev sur.

Faktisk bliver skyr ligefrem nævnt i de islandske sagaer. På islandsk udtales det i øvrigt skir.

Resten er historie, for vikingernes yoghurt har haft en overvældende succes de seneste ti år.

Ikke kun i Danmark men i store dele af verden.

Opskrifter

Skyrboller

Islandsk skyrkage med skyr og kiks

Skyrboller i airfryer

Skyr med hjemmelavet granola og kompot

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv medlem af Madens Verden nu
Du får et medlemskab for kun 295 kroner for et HELT år!
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her