• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Skvalderkål er sundt så spis bare løs af dit ukrudt

Skvalderkål er sundt så spis bare løs af dit ukrudt

Et bundt skvalderkål
Del gerne:
13
SHARES
FacebookMessenger13PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 10. juli 2021 - Udgivet: 7. maj 2020

Skvalderkål er haveejernes fjende nummer et, men den grønne urt blev tidligere dyrket og brugt, som vi spiser spinat. Den er sund og smager godt i salat.

Skvalderkål skyder op overalt i de danske haver netop nu. Mange har travlt med at grave dem op og destruere dem, så de ikke overtager bede og køkkenhaver.

Men tøv en kende. Der er ingen grund til at køre dem på genbrugspladsen, for de kan faktisk spises. Og så er skvalderkål sundt, da den bugner med vitaminer og mineraler.

Skvalderkål er en urt, der breder sig med rasende fart - deraf haveejernes skræk - men plukker du regelmæssigt de nye, friske blade, kan du få gavn af dens høje indhold af vitaminer.

Det kan være fristende at plukke de store skvalderkål, men de smager ikke så lige så godt som de små skud, hvor bladene ikke er foldet ud endnu.

De skal helst være helt lysegrønne og lidt blanke at se på.

Se flere artikler:

  • Mynte - fakta om den søde og sunde krydderurt
  • Salvie - fakta om den stærke krydderurt
  • Ærter - næringsindhold og wiki om ærterne
  • Radicchio - fakta om den smukke italienske salat
  • Brøndkarse - fakta om PH's grønne krydderurt

Hvordan smager skvalderkål?

På billedet øverst har jeg lagt en buket nye skud og en buket store blade. Her kan du se forskellen på farve og størrelse, så du ved, hvad du helst skal gå efter.

De store skvalderkål med udslåede, mørkere blade kan også spises, men har en mere kedelig smag og konsistens i forhold til de små.

De små, nye blades smag leder tankerne hen på bredbladet persille med et twist.

Den har en frisk og lettere syrlig smag, så vi kan bruge urten på lige fod med andre friske krydderurter.

Blomsterne er også spiselige, faktisk er de mildere end selve bladene, så de kan bruges som spiseligt pynt til alle retter.

Tips til at spise skvalderkål

  • Hak de små skud og brug dem i dressinger, dip og creme fraiche-baserede salater som hønsesalat.
  • Blend dem med parmesan, olivenolie og pinjekerner til en pesto. Du kan også bruge halv basilikum, halv skvalderkål og tilsætte lidt revet citronskal til pestoen.
  • Fjern stilken og brug bladene i en salat sammen med andre grønne blade.
  • Brug de hakkede skud som det grønne drys på smørrebrød, ris, gryderetter - kun fantasien sætter grænser.
  • Blend dem med andre grøntsager og rismælk i en greenie, en grøn smoothie.

Hvor finder jeg skvalderkål?

Har du ikke en have - eller er du så heldig, at skvalderkål ikke har bemægtiget sig dine bede, kan du sanke dem i naturen.

Blot skal du være sikker på, at du ved nøjagtigt, hvordan de ser ud, så du ikke snupper giftige urter i stedet.

Skvalderkålens blade er spidse og takkede, som du ser her:

Til højre ses det unge, lysegrønne skud, til venstre et stort, helt udslået blad. Foto: Karen Seneca/Madensverden.dk.
Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens madplan uge 29

Ugens madplan uge 29 byder på dejlig aftensmad til hele ugen

Billede af pighvarsalat.

Pighvarsalat - salat med rester af pighvar eller anden hvidfisk

Billede af stegt fennikel med ærter og grønne asparges.

Stegt fennikel med ærter og grønne asparges

Billede af blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse.

Blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse

Ugens madplan uge 28

Ugens madplan uge 28 med lækker aftensmad til hele ugen

Billede af laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs.

Laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs

Forsiden lige nu

billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
tex mex kylling
Tex Mex kylling→ Se opskriften
Billede med brunchæg i ovn
Brunchæg i ovn - ovnbagt æg i skål eller form→ Se opskriften
Billede af pighvarsalat.
Pighvarsalat - salat med rester af pighvar eller anden hvidfisk→ Se opskriften
billede med rabarbermuffins
Rabarbermuffins: 12 luftige muffins med rabarber→ Se opskriften
Ugens madplan uge 29
Ugens madplan uge 29 byder på dejlig aftensmad til hele ugen→ Se opskriften
billederesultat for svinemørbrad med honning og soja
Svinemørbrad med honning→ Se opskriften
Salat med kogte kartofler
Salat med kogte kartofler, asparges og radiser→ Se opskriften
billede med spinatsalat
Spinatsalat med babyspinat, tomater og rødløg→ Se opskriften
Pandekageroulade
Pandekageroulade med jordbær→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her