• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Æggeretter › Skidne æg - klassisk ret og opskrift til påskefrokost

Skidne æg - klassisk ret og opskrift til påskefrokost

billederesultat for skidne æg
Skidne æg er en traditionel opskrift til påske og påskebordet, og på trods af navnet er det faktisk er ganske lækker ret. Foto: Newyorkerbyheart.com/Madensverden.dk.

Opdateret:  9. maj 2024 - Udgivet:  7. april 2023

Del gerne:
520
SHARES
FacebookMessenger520PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Skidne æg er en traditionel dansk æggeret, hvor kogte æg serveres i en sennepssovs. Trods navnet er retten et sikkert hit på påskebordet.
  2. Opskrift på nemme skidne æg
  3. Skidne æg
  4. Ingredienser
  5. Fremgangsmåde
  6. Næringsindhold
  7. Tips
Gå til opskrift

Skidne æg er en traditionel dansk æggeret, hvor kogte æg serveres i en sennepssovs. Trods navnet er retten et sikkert hit på påskebordet.

Skidne æg er måske ikke det mest flatterende navn til en mad, men det hedder det ikke desto mindre.

Det kan godt være at navnet ikke er så pænt, men det smager altså rigtig godt, og her er opskriften.

Navnet skidne æg spises traditionelt påskelørdag, og navnet er givet, fordi det efterfølger de to helligdage Skærtorsdag og Langfredag.

Disse dage måtte man ikke lave noget, hvilket også gjaldt rengøring og tøjvask.

Navnet er altså mere rettet mod husets og tøjets tilstand end mod selve retten. Måske hjælper det lidt på opfattelsen af æggeretten.

Opskriften er beregnet til to personer, men er nem at gange op.

Se også disse opskrifter:

  • Solæg
  • Påskefrokost
  • Oeufs mimosa
  • Blødkogt æg
  • Smilende æg

Opskrift på nemme skidne æg

billederesultat for skidne æg

Skidne æg

Skidne æg er en traditionel dansk æggeret, hvor kogte æg serveres i en sennepssovs. Trods navnet er retten et sikkert hit på påskebordet.
Bedømmelse
4.8 fra 29 stemmer
RetAftensmad
Arbejdstid: 5 minutter minutter
Tilberedning: 15 minutter minutter
Samlet tid: 20 minutter minutter
Antal 2 personer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Madens Verden

Ingredienser

  • 4 æg - kogt som "smilende æg" (ca. 7 minutter)
  • 100 g bacon - i tern, stegt sprøde og dryppet af på køkkenrulle
  • 15 g smør
  • 2 spsk hvedemel - med top
  • 4 dl sødmælk
  • salt og friskkværnet peber
  • 2 tsk fiskesennep - eller brug dijonsennep, mængden tilpasses efter hvor stærk du kan lide sovsen
  • ½ tsk Herbamare - grønsagsbouillon
  • karse
  • 4 skiver rugbrød
  • 1 tsk smør

Fremgangsmåde

  • Start med at stege bacon sprød og gyldent og lad det dryppe af på køkkenrulle.
  • Smelt smør i en gryde og tilsæt melet, pisk det sammen. Tilsæt mælken lidt efter lidt, til det har den rette konsistens (gerne lidt tyk).
  • Lad det småkoge et par minutter, rør i det af og til, så melsmagen koges væk.
  • Tilsæt Herbamare og smag til med salt, friskkværnet peber og så meget sennep som du kan lide. Skru ned for varmen, så sovsen bare holdes varm.
  • Smelt 1 tsk. smør på en slip-let pande og læg rugbrødet på, lad det stege ved middel varme i 2-3 minutter på hver side. Tag det af varmen og lad det dryppe af på køkkenrulle.
  • Kog æggene i ca. 7 minutter til de er "smilende". Hæld lidt koldt vand over og pil dem.
  • Læg dem alle, undtagen 1, i et fad. Hæld sovsen over og drys med bacon og karse.
  • Skær det sidst æg over og læg i fadet.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
570
% Daglig værdi*
Fedt
 
27
g
42
%
Mættet fedt
 
13
g
81
%
Transfedt
 
0.4
g
Flerumættet fedt
 
3
g
Enkelumættet fedt
 
8
g
Kolesterol
 
373
mg
124
%
Natrium
 
1651
mg
72
%
Kalium
 
538
mg
15
%
Kulhydrater
 
47
g
16
%
Kostfibre
 
4
g
17
%
Sukker
 
12
g
13
%
Protein
 
34
g
68
%
Vitamin A
 
1054
IU
21
%
Vitamin C
 
0.3
mg
0
%
Calcium
 
346
mg
35
%
Jern
 
4
mg
22
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Tips

Server straks med det ristede rugbrød.

Skidne æg er en rigtig god ret til påskefrokosten - men den kan selvfølgelig også spises på andre tider af året.

Se også de populære opskrifter på påskeretter.

Om
newyorkerbyheart.com topbillede
Madens Verden

Vi er glade for her på Madensverden at få lov til at viderebringe de lækre opskrifter fra bloggen Newyorkerbyheart.com. Bloggen blev startet af Birthe Lynggaard i 2006, hvor hun delte sin store kærlighed for bøger, rejser mv. og især mad. Birthe gik desværre, pga. sygdom, alt for tidligt bort i 2014 og bloggen har siden ligget stille hen. Vi, og Birthes efterladte, synes dog, at hendes opskrifter fortsat skal leve og vække inspiration. Til glæde og gavn.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Tove Irene Pedersen

    april 17, 2025 at 9:39 am

    Kan man varme sovsen op til servering dagen efter det er lavet?
    Mangler tid.. 🙈

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      april 17, 2025 at 1:12 pm

      Hej Tove
      Det bør du sagtens kunne gøre.
      God påske - de bedste hilsner
      Holger

      Svar
  2. Leif Lechuga Arildsen

    juni 05, 2021 at 2:19 pm

    Hvem er det der ikke kan stave og har troet det hed skidne æg?
    Det er en misforståelse af de store, næsten lige så stor som misforståelserne og knap og nap samt godt og vel, der henholdsvis er lidt mindre end og lidt mere end.
    Der hedder Skiden æg, og er opkaldt efter Skiden lørdag.
    Skiden lørdag var påske lørdag, en hverdag mellem 2 høj helligdage på begge sider, hvor huset var blevet skident, for der måtte ikke arbejdes på høj helligdage, og derfor heller ikke gøres rent.

    Svar
    • henrik krebs jensen

      april 07, 2023 at 12:51 pm

      og mens vi er ved sprogbrug, bør du vide, at påskelørdag skrives i et ord. Ligesom højhelligdage. Sammensatte navneord er desværre ved at glide ud af dansk skriftsprog som følge af engelskfunderede it-ordbøger.

      Svar
  3. Conni

    april 03, 2021 at 3:56 pm

    Fine og lækre opskrifter men mangler ofte en mere moderne anretning som inspiration hilsen conni

    Svar
  4. Nete

    marts 15, 2021 at 4:28 pm

    Det skal jeg have på lørdag. Det plejer jeg at spise hvert år. Har været hos fiskehandler og købe fiskesennep.

    Svar
  5. Grethe

    marts 15, 2021 at 4:27 pm

    Selvom at det er en påske traditionen ret, mener jeg at den også bruges til jul. Hvad mener I andre om det?

    Svar
  6. Ingerlise

    marts 15, 2021 at 4:27 pm

    Jeg fik det Langfredag, men bruger hverken bacon eller boullion. Laver en ganske alm opbagt sovs som jeg kommer sennep i. 🐣🐥

    Svar
  7. Henny

    marts 15, 2021 at 4:27 pm

    Rigtig påskemad har aldrig fået det med bacon før
    Vi spiser det med marineret sild ,sennepssovs og rugbrød

    Svar
  8. Sally

    marts 15, 2021 at 4:27 pm

    Elsker skidende æg 😁

    Svar
  9. Annette

    marts 15, 2021 at 4:26 pm

    Dælme mange år siden så kan ikke huske hvordan det smager 🙃

    Svar
  10. Kirsten

    marts 15, 2021 at 4:26 pm

    det smager så godt

    Svar
  11. Svend Erik

    marts 15, 2021 at 4:26 pm

    Det ser godt ud. Smager sikkert også godt.

    Svar
  12. Lis

    marts 15, 2021 at 4:25 pm

    MUMS

    Svar
  13. Ole

    marts 15, 2021 at 4:24 pm

    Tak for en inspirerende kogebog!

    Din forklaring om navnet på Skidne Æg er imidlertid forkert. I gammel tid hvor hyggienen ikke var i højsædet, var Påskelørdag store renselses dag. Gruekedlen leverede varmt vand til både tøj og bad. Når alle var rene og i rent tøj spiste man Skidne Æg. Sådan er det ihvert fald, hvis du læser almuefortællinger fra en svunden tid.

    Svar
    • Sonja Buhl

      februar 24, 2024 at 5:20 pm

      Der er mange meninger om skidne æg her er min,
      Jeg laver en god hvid sovs smagt til med sennep
      salt og peber, koge æggene i 6-8 minutter,
      Læg æggene i et fad held lidt sovs over servere resten i en skål
      med skinke og franskbrød det var Påske mad i min
      Barndom. (Årgang 1945)VH,SB.

      Svar

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv medlem af Madens Verden nu
Du får et medlemskab for kun 295 kroner for et HELT år!
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required