• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Råvareguide

Sild - fakta og opskrifter med den sunde fisk

Sild
Sild svømmer overalt i vores farvande, og er oplagt at eksperimentere med i køkkenet.

Opdateret:  6. november 2023 - Udgivet:  23. februar 2021

Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Sild er sundhed på en tallerken, så det er en god ide at spise mere end blot til påskefrokosten. Her er viden, fakta og inspiration.
  2. Fakta om silden
  3. Sundhed, vitaminer og næringsindhold
  4. Opskrifter med lækre sild
  5. Stegte sild - nem opskrift på sild paneret med rugmel

Sild er sundhed på en tallerken, så det er en god ide at spise mere end blot til påskefrokosten. Her er viden, fakta og inspiration.

Sild er så vigtig en fisk for os, at den er blevet en del af mange talemåder som 'En lækker sild', 'Død som en sild' og 'Som sild i en stime'.

Tidligere var det nærmest kun silden, der sørgede for, at fattigfolk fik proteiner. Ifølge vildmedsild.dk var det normalt, at folk spiste seks sild dagligt i 1800-tallet.

Der var hverken råd til kød eller finere fisk, men silden var billig, nærende og fed.

Og det er den stadig. Det er nemlig en såkaldt fed fisk, hvilket betyder, at den har mange sundhedsmæssige egenskaber.

Her ser vi på silden. Hvad er det for en fisk? Og hvordan kan vi bruge den i madlavningen?

Fakta om silden

Silden med det latinske navn Clupea Harengus lever i alle danske farvande, men det er særligt Nordsøsilden, som er populær herhjemme.

Den sølvglinsende fisk svømmer i stimer på op til en million, og disse kan blive helt op til 25 år gamle. De er ikke store, men kan veje op til 400 gram.

Sild lever blandt andet af vandlopper og fiskelarver.

I en tid, hvor det er vigtig at vide, hvilket klimaaftryk diverse fødevarer har, er silden en stjerne i havet.

Efter blåmuslingerne har den nemlig det laveste klimaaftryk af alle de landdyr og fisk, vi spiser. Det betyder, at ferske sild er den mest bæredygtige fisk, vi har.

Sundhed, vitaminer og næringsindhold

Som sagt er silden ikke kun en lækker sild, men også en fed en af slagsen. Da Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi spiser mindst 350 gram fisk om ugen - heraf 200 gram fede fisk - er et par ugentlige sildemadder næsten nok til at dække behovet.

Af sildens gode egenskaber er dens høje indhold af D-vitamin og Omega-3 fedtsyrer. Begge dele er noget, vi har brug for.

Særligt D-vitaminer er vigtige, da vi normalt får nok gennem solens stråler, men da Danmark ligger under skyer meget af året, får vi sjældent nok.

Vi anbefales at tage et tilskud af D-vitamin dagligt, men er det svært at huske, kan vi jo kaste os over de fede fisk i stedet. Der er også et højt indhold af A-vitamin, jod og selen i denne fisk.

Opskrifter med lækre sild

Vi kender alle de marinerede sild, som altid kommer på bordet til julefrokoster og påskefrokoster.

Selvom de ligger i lage, får man faktisk de fleste af fiskens næringsstoffer på den måde.

Der er dog mange andre måder at bruge silden på, for eksempel i en salat med kogte æg den franske nicoise, hvor du blot udskifter tunen med skiver af marinerede sild. 

Grillede sild med bagte eller syltede løg og kartoffelsalat kan også være dejligt en sommerdag.

Hvis du klikker dig ind på vildmedsild.dk, finder du flere spændende opskrifter.

Hjemmesiden er en del af Sildebranchens kampagne 'Vild Med Sild', hvis formål er at få unge til at (gen)opdage silden som god hverdagsmad.

Herunder er der opskrifter til inspiration, så du kan nyde godt af sildens sunde egenskaber og karakteristiske smag.

Prøv for eksempel ovnstegte sild med rabarber og æbler eller denne klassiske opskrift:

Stegte sild - nem opskrift på sild paneret med rugmel

4.8 fra 32 stemmer
Se her, hvordan du nemt laver stegte sild. Sildene rengøres og paneres i rugmel, inden de steges færdige på panden i smør og olie.
Gå til opskrift
stegte sild

Kilder: vildmedsild.dk, 2gangeomugen.dk, Fødevarestyrelsen.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Anne-Marie Lindrup

    september 02, 2023 at 3:48 pm

    Hej Karen!
    Tak for din gode omtale af silden. Vi er meget glade for et måltid med sild, både stegte og på et stykke brød.
    Der er imidlertid stor forskel på sild i glas m.h.t. Indhold af sukker. Karrysild indeholder efter vores erfaring mindst sukker.
    Vi ville være rigtig glade for at få et tip om sild med højst 15g. sukker. Generelt spiser vi alt for meget sødt. .!
    I tilfælde du har adgang til producenter, må du meget gerne påvirke dem til at tænke sundere og dermed reducere sukkerindholdet. Det ville ikke på nogen måde forringe sildene, men meget tænkeligt, ud over at være sundere, også tale til et nyt forbrugersegment:-)
    Mvh.
    Anne-Marie

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Rabarberhapsere

Rabarberhapsere - lækre små kager med rabarber

Billede med marmoreret grillfilet.

Marmoreret grillfilet - opskrift med stegetid og tips

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Gør noget godt for dig selv - bliv medlem af Madens Verden nu
Det er billigere end du tror.
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her