Sild er sundhed pรฅ en tallerken, sรฅ det er en god ide at spise mere end blot til pรฅskefrokosten. Her er viden, fakta og inspiration.
Sild er sรฅ vigtig en fisk for os, at den er blevet en del af mange talemรฅder som 'En lรฆkker sild', 'Dรธd som en sild' og 'Som sild i en stime'.
Tidligere var det nรฆrmest kun silden, der sรธrgede for, at fattigfolk fik proteiner. Ifรธlge vildmedsild.dk var det normalt, at folk spiste seks sild dagligt i 1800-tallet.
Der var hverken rรฅd til kรธd eller finere fisk, men silden var billig, nรฆrende og fed.
Og det er den stadig. Det er nemlig en sรฅkaldt fed fisk, hvilket betyder, at den har mange sundhedsmรฆssige egenskaber.
Her ser vi pรฅ silden. Hvad er det for en fisk? Og hvordan kan vi bruge den i madlavningen?
Fakta om silden
Silden med det latinske navn Clupea Harengus lever i alle danske farvande, men det er sรฆrligt Nordsรธsilden, som er populรฆr herhjemme.
Den sรธlvglinsende fisk svรธmmer i stimer pรฅ op til en million, og disse kan blive helt op til 25 รฅr gamle. De er ikke store, men kan veje op til 400 gram.
Sild lever blandt andet af vandlopper og fiskelarver.
I en tid, hvor det er vigtig at vide, hvilket klimaaftryk diverse fรธdevarer har, er silden en stjerne i havet.
Efter blรฅmuslingerne har den nemlig det laveste klimaaftryk af alle de landdyr og fisk, vi spiser. Det betyder, at ferske sild er den mest bรฆredygtige fisk, vi har.
Sundhed, vitaminer og nรฆringsindhold
Som sagt er silden ikke kun en lรฆkker sild, men ogsรฅ en fed en af slagsen. Da Fรธdevarestyrelsen anbefaler, at vi spiser mindst 350 gram fisk om ugen - heraf 200 gram fede fisk - er et par ugentlige sildemadder nรฆsten nok til at dรฆkke behovet.
Af sildens gode egenskaber er dens hรธje indhold af D-vitamin og Omega-3 fedtsyrer. Begge dele er noget, vi har brug for.
Sรฆrligt D-vitaminer er vigtige, da vi normalt fรฅr nok gennem solens strรฅler, men da Danmark ligger under skyer meget af รฅret, fรฅr vi sjรฆldent nok.
Vi anbefales at tage et tilskud af D-vitamin dagligt, men er det svรฆrt at huske, kan vi jo kaste os over de fede fisk i stedet. Der er ogsรฅ et hรธjt indhold af A-vitamin, jod og selen i denne fisk.
Opskrifter med lรฆkre sild
Vi kender alle de marinerede sild, som altid kommer pรฅ bordet til julefrokoster og pรฅskefrokoster.
Selvom de ligger i lage, fรฅr man faktisk de fleste af fiskens nรฆringsstoffer pรฅ den mรฅde.
Der er dog mange andre mรฅder at bruge silden pรฅ, for eksempel i en salat med kogte รฆg den franske nicoise, hvor du blot udskifter tunen med skiver af marinerede sild.
Grillede sild med bagte eller syltede lรธg og kartoffelsalat kan ogsรฅ vรฆre dejligt en sommerdag.
Hvis du klikker dig ind pรฅ vildmedsild.dk, finder du flere spรฆndende opskrifter.
Hjemmesiden er en del af Sildebranchens kampagne 'Vild Med Sild', hvis formรฅl er at fรฅ unge til at (gen)opdage silden som god hverdagsmad.
Herunder er der opskrifter til inspiration, sรฅ du kan nyde godt af sildens sunde egenskaber og karakteristiske smag.
Prรธv for eksempel ovnstegte sild med rabarber og รฆbler eller denne klassiske opskrift:
Stegte sild - nem opskrift pรฅ sild paneret med rugmel
Kilder: vildmedsild.dk, 2gangeomugen.dk, Fรธdevarestyrelsen.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Anne-Marie Lindrup
Hej Karen!
Tak for din gode omtale af silden. Vi er meget glade for et mรฅltid med sild, bรฅde stegte og pรฅ et stykke brรธd.
Der er imidlertid stor forskel pรฅ sild i glas m.h.t. Indhold af sukker. Karrysild indeholder efter vores erfaring mindst sukker.
Vi ville vรฆre rigtig glade for at fรฅ et tip om sild med hรธjst 15g. sukker. Generelt spiser vi alt for meget sรธdt. .!
I tilfรฆlde du har adgang til producenter, mรฅ du meget gerne pรฅvirke dem til at tรฆnke sundere og dermed reducere sukkerindholdet. Det ville ikke pรฅ nogen mรฅde forringe sildene, men meget tรฆnkeligt, ud over at vรฆre sundere, ogsรฅ tale til et nyt forbrugersegment:-)
Mvh.
Anne-Marie