• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Shop
  • PLUS
Du er her: Forside › Råvareguide › Safran - hvad er det og hvorfor er det så dyrt?

Safran - hvad er det og hvorfor er det så dyrt?

Billede med safran.
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 3. maj 2025 - Udgivet: 3. maj 2025

Det er ikke til at se det på den lidt undseelige blomst Crocus Sativus, men dens støvdragere indeholder verdens dyreste krydderi: safran.

Om morgenen når den lyslilla blomst åbner sig og folder sine blade ud, kan man se dens orange støvdragere, som er det safran, vi bruger i maden.

Men først skal blomsten plukkes, så de fine tråde af støvdragere kan blive nænsomt høstet. Der er kun tre pr. blomst, så det kræver ikke meget fantasi at forestille sig, at der går mange blomster til for at producere blot et gram safran.

Men her er et tal: Der bliver brugt 70.000 af de krokuslignende blomster til at lave et halvt kilo tørret safran.

Der er immervæk tale om blomster plukket med hænderne, da maskiner ikke kan bruges til dette møjsommelige arbejde.

Her vokser den bedste

Iran og Grækenland bryster sig begge af at være safrans oprindelsesland. Iran er den i dag det land, der eksporterer mest safran, selvom blomsterne både dyrkes og høstes i en række lande som Italien, Spanien, Indien og Kina.

Den langsommelige høstproces og de få gram støvdragere med safran, der er i hver blomst gør, at prisen er høj og gør krydderiet til en luksus-spise som trøffel.

Et kilo safran vil typisk ligge på 13.000 kroner, men heldigvis sælges krydderiet ofte i ganske små portioner på et par gram. Man kan som regel købe et gram for 100 kroner.

Det kan du bruge safran til

I Mellemøsten og Indien bruges den til alle deres lækre risretter. Den indiske ret Biryani, der er baseret på stegte ris, har en flot, gul farve takket være safran. Det samme har iranske risretter som tachin med med æg og tørret frugt.

Det røde guld har en særegen smag, som fremmer de andre krydderier i en ret. Den er fin i en italiensk risotto, i den spanske paella og den franske fiskesuppe bouillabaisse. Svenskerne bruger den til deres luseklatter (luciabrød), ja, de røde støvdragere bruges i mange lande.

Herhjemme har vi ikke en klassisk dansk ret, der skal tilsættes safran. Men den kan bruges i et utal af variationer. I dressinger, gryderetter, fiskeretter og meget andet. Prøv for eksempel at lave safransauce til fisk.

Man skal bare ikke overdosere, da maden i så fald kan få en bitter smag. Men det er der heller ingen fare for med de priser.

Fattigmands-safran: Gurkemeje

Den gule rod gurkemeje bliver kaldt fattigmands-safran, fordi den også kan farve en ret med sin stærke, gule farve. Det er gurkemejen, som giver karry sin gule farve.

Kommer du en teskefuld i dine ris, når du sætter dem over kog, vil de tage farve af gurkemejen. Dog bliver det ikke så kraftig en gul, som når man bruger safran, men det er et glimrende alternativ.

Husk at købe din safran som hele støvdrager, ikke pulveriseret, for det tager noget af smagen - i værste fald har det intet med safran at gøre.

Og en tommelfingerregel: Det er umuligt at købe den rigtige vare billigt.

Til gengæld kan du risikere at blive spist af med tørrede blomsterblade fra en gul tidsel. Forskellen: De falske produkter klumper sig lidt sammen og er kortere og tykkere end safrantråde, der har en lille "tragt" i enden.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af squashfritter.

Squashfritter - sprøde og lækre fritter af squash

uge34-bedsteVinkøbMV

Ugens vine, uge 34, 2025: 20 topkøb fra Australien til Champagne!

Ugens madplan uge 34

Ugens madplan uge 34 med skøn aftensmad til hele ugen

Billede af hvid bolognese.

Hvid bolognese uden tomater

Billede af kyllingelår i fad med tomater og kartofler.

Kyllingelår i fad med tomater og kartofler

Billede resultat for kalkun nuggets.

Sprøde kalkun nuggets i panko rasp

Forsiden lige nu

Billede af nem aftensmad.
Nem aftensmad - nemme og lækre retter på kort tid→ Se opskriften
billederesultat for hakket kylling med broccolimos
Hakket kylling med broccolimos (god børneret)→ Se opskriften
Billede af squashfritter.
Squashfritter - sprøde og lækre fritter af squash→ Se opskriften
spinatsalat med edamamebønner
Spinatsalat med edamamebønner→ Se opskriften
brombærmuffins
Lækre brombærmuffins uden smør og med mindre sukker→ Se opskriften
billede med squashfrikadeller
Squashfrikadeller - vegetariske deller med squash→ Se opskriften
billederesultat for vegetarisk pastaret
Vegetarisk pastaret med squash og tomater på 15 min.→ Se opskriften
billede til peberfrugt i peberfrugt
Peberfrugt i peberfrugt med kylling og blomkål→ Se opskriften
Billede med figner.
Figner - opskrifter med figen, sæson, og holdbarhed→ Se opskriften
billede med kefirboller
Kefirboller - koldhævede→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her